Bosnia and Herzegovina

Vojska Srbije ojačana dronovima iz Kine

BEOGRAD - Ratno vazduhoplovstvo Srbije odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letjelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova "CH-92A" i laserski vođenim avio-bombama iz Kine, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

U saopštenju je istaknuto da je nabavkom novih letjelica Vojska Srbije postala prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unaprijedila sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazduha.

Ove bespilotne letjelice mogu da se koriste za zadatke poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama.

"Mogu se koristiti i za obaveštajne priprema bojišta, korekciju artiljerijske vatre, procenu efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije - bombi i raketa", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da se laserski vođenim avio-bombama može dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

U saopštenju je istaknuto da je za Vojsku Srbije podjednako značajna i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letjelice srednjeg doleta "pegaz", kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letjelica slične klase.

Football news:

David Silva made his debut for Sociedad in a game against Real Madrid
Bayern Munich and Borussia Dortmund are Interested in Barcelona forward de La Fuente
Rodgers has 100 WINS in the Premier League in 210 games. Only Ferguson, Dalglish and Keegan have a better result among the Brits
Ferran Torres: I Knew that Manchester City have strong players, and in training I saw how
Leicester scored 6 points in the opening two rounds of the Premier League for the first time since the 2015-16 championship season
Magnus Carlsen: Edegor's Appearance at the start of my real is amazing
Rummenigge on saying goodbye to Tiago: He hugged me and cried for 5 minutes. I had tears too