Bosnia and Herzegovina

Vukšić: Nikad nam se neće vjerovati, ako ne budemo svjedočili ljubav i dobrotu

Sestre milosrdnice, zajedno s vjerujućim pukom, proslavile su 27. rujna blagdan svoga utemeljitelja i patron crkve Sv. Vinka u Sarajevu. Sveto misno slavlje tom prigodom predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšič.

U suslavlju s biskupom Vukšićem bilo je šest svećenika, a sudjelovalo je 20-ak redovnica različitih družbi koje djeluju u glavnom gradu BiH, na čelu s provincijalnom glavaricom sestara milosrdnica s. Julijanom Djaković, piše Nedjelja.ba. 

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo najprije podsjetio kako je prije 560 godina, 27. rujna 1660., u 80-oj godini života i 61-oj svećeništva, u Parizu na glasu svetosti preminuo francuski svećenik Vincent de Paul (hrv. Vinko Paulski) kojega je Crkva proglasila blaženim 1729., a svecem 1737. te je zaštitnik siromaha, bolesnika, socijalnih i karitativnih djelatnika, zatvorenika i zatvorskih službenika.

Uz ostalo, istaknuo je da ovaj svetac i danas progovara i djeluje preko svojih duhovnih sinova (redovnika lazarista) i kćeri (sestara milosrdnica) kojima će se sljedeće godine napuniti 150 ljeta otkako su došle u Bosnu i Hercegovinu.

"U svom konkretnom djelovanju i razmišljanju Sv. Vinko se vodio kristocentričnim čovjekoljubljem s nakanom i ciljem da on u sebi samome, ali i svaki kršćanin u sebi također, ostvari sličnost s Kristovim čovještvom kao dinamičkim načelom misionarskoga djelovanja", pojasnio je nadbiskup Vukšić dodavši kako su već davno Sv. Vinka nazvali "karitativnim genijem, koji je u svakom potrebitom bratu i sestri vidio Isusa Krista koji treba pomoć".

Zahvalivši sestrama milosrdnicama "za sve primjere dostojnih Vinkovih sljedbenica", napomenuo je kako se njihov utemeljitelj zauzimao za odgoj i izobrazbu dobrih, pobožnih i ustrajnih svećenika te citirao jednu njegovu misao: „Nije sve u tomu da se dadne juha i kruh. To mogu činiti i bogataši… Ne vjeruje se nekoj osobi zato što je vrlo mudra, nego jer ju smatramo dobrom i volimo je. Nikad nam se neće vjerovati, ako ne budemo svjedočili ljubav i dobrotu prema onima za koje želimo da u nas imaju povjerenja.“

Uz čestitku sestrama na 560. obljetnici rođenja Sv. Vinka za nebo i zahvalu za stoljeće i pol služenja u ovom dijelu Crkve Kristove, propovijed je završio molitvom ovom Božje ugodniku.

Na kraju mise riječi zahvale i dobrodošlice u ime sestara i odsutnoga rektora crkve Sv. Vinka preč. Mladena Kalfića, izrekao je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkoga tjednika, koji radnim danom s ovom zajednicom slavi euharistiju.

Inače, sestre milosrdnice za svoj su se patron pripremale trodnevnicom koje su predvodili: p. Anto Topić, vlč. Marin Babić i fra Miro Relota.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

👏 The whole world is talking about Khabib's departure and congratulates him on his victory. They demand the first place in the rating for him and respect the desire to be with his family
Klopp Pro 2:1 with Sheffield: Wins 2:0 or 3:0 come when you fight fiercely in games like this
Messi repeated his worst streak - 6 games without goals to Real Madrid
Schalke are 21 consecutive games unbeaten in the Bundesliga and are in penultimate place
Ronaldo - Khabib: Congratulations, bro. Your father is proud of you 🙏
Suarez shares 1st place in The La Liga goalscoring race with Fati and Paco, scoring 5 (4+1) points in 5 games
Real Madrid beat Barcelona by wins in full-time official matches-97 vs 96