Bosnia and Herzegovina

Za osam mjeseci pad putovanja u svijetu 70 %

LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 odsto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme lane, saopštila je danas Svjetska turistička organizacije UN (UNWTO).

Samo u julu ove godine, prema podacima Svjetskog turističkog barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 81 odsto, a u avgustu 79 odsto manje nego u tim mjesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac ljetne sezone na sjevernoj hemisferi.

"Pad do kraja avgusta ove godine od 70 odsto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svijetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabilježio u globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi 2009.", naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i "dramatične socijalne i ekonomske posljedice jer dovodi u opasnost milione radnih mjesta i preduzeća", navodeći da to traži "hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način".

Svi svjetski regioni su za osam mjeseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 odsto, Azija i Tihi okean, koji su bili prvi na udaru Kovida-19.

Afrika i Bliski istok zabilježile su skoro 70 odsto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 odsto manje, a u obje Amerike 65 odsto manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se događa u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 posto u odnosu na 2019.

"Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i slabog povjerenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021", poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz cijelog svijeta.

Međutim, oko 20 odsto tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti povjerenje i sigurnost putnika za putovanja, prije svega jer, kao ocenjuju, suzbijanje korona virusa ide sporo.

Football news:

Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League
Barcelona first ever Champions League penalty kick in 5 consecutive rounds
Almost pregnant doesn't mean pregnant. This is Tuchel's metaphor about PSG's chances for the Champions League play-offs: we explain their alignment with Manchester United and RB
We know more than half of the participants in the Champions League playoffs. Who is already there, and who postponed until the last round?
Maguire about 1:3 with PSG: the Opponent scored illogically-a ricochet and pinball around the penalty area