Bosnia and Herzegovina

Zaštitite nas od posljednje faze genocida - negiranja genocida

-Danas smo ovdje da sa ovoga mjesta gdje je počinjen genocid pošaljemo poruku da se nikome i nikad ne ponovi Srebrenica 1995. Ovdje smo zbog njih, naše djece da znaju, da se čuje o genocidu u Podrinju, da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikada ne zaboravi - kazao je Fejzić na komemoraciji u Potočarima.


Podsjetio je da će danas svoj smiraj naći devet žrtava koji će se pridružiti do sada ukopanim 6.643 žrtvama ubijenim u julu 1995. godine.

Fejzić je ukazao da se u školama entiteta Republika Srpska ne uči istina o Srebrenici, istina dokazana činjenicama i presudama, kao ni da se ta istina neće čuti ni na kojem nivou vlasti u RS.

-Tu smo danas da svjedočimo i samo istinu govorimo. Srebrenica je mrlja u istoriji organizacije UN. Srebrenica je mrlja svih svjetskih moćnika tog vremena. Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljena istina - kazao je Fejzić.

Još jednom je apelovao da se na nivou BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida, rekavši da ako to ne mogu bh. vlasti, to učini visoki predstavnik jer to najmanje može da učini za žrtve i za pravdu.

-Niste nas zaštitili od genocida u julu 1995. Šta danas činite da nas zaštitite od posljednje faze genocida – negiranja genocida. Zaštitite nas, učinite to i ublažite našu bol - poručio je Fejzić.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Suarez made 9 of 24 passes, leading from the center of the field in the match against Bayern
Manchester United presented their away form for the 2020/21 season
Ferdinand on Barca breeding: Bad. They still rely on old-timers
Inter wants Perisic back, even if Conte remains in the team. Bayern hopes to buy the player for less than 20 million euros
Rudi Garcia on Lyon's chances against city: the quarter-Finals showed that the favourites can also be beaten
CSKA agreed a 5-year contract with Fuchs. The transfer is estimated at 7-10 million euros
Ferdinand on Messi at Barca: Will he want to stay, given the results and the team's performance? Does he have time to wait?