Bosnia and Herzegovina

Zbog krpelja antibiotik 21 dan: Ako primjetite ovaj simptom, obavezno se javite ljekaru!

Ukoliko se na mestu uboda krpelja pojave crveni koncentrični krugovi obavezno potražite pomoć,savjetuju doktoriSpecijalisti opšte prakse u ovom slučaju propisuju antibiotik 21 dan. Za one kojima je izabrani lekar nedostupan ili ga nemaju pomoć mogu da potraže i od dermatologa. U slučaju težih komplikacija nadležni su infektolozi, ali su oni trenutno prebukirani pacijentima sa kovidom 19, pa se zbog toga ove sezone savetuje veća pažnja i zaštita od ovih insekata.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda kažu da krpelja zasad nema u parkovima i na drugim uređenim zelenim površinama, ali su zato šume na obodu prestonice pune:

– Analiza uzoraka tokom prošlog meseca pokazala je da je zaraženost krpelja bakterijom koja izaziva lajmsku bolest bila između 10 i 50 odsto. Najveća kontaminacija, oko 50 procenata, konstatovana je u uzorku krpelja iz Lisičijeg potoka. Razlog je taj, što se ovaj beogradski lokalitet nalazi uz vojni objekat pa se ne tretira protiv krpelja. Od ostalih mesta visok procenat zaraženosti imali su i lokaliteti u Topčideru, na Avali, Košutnjaku i Adi Ciganliji. Najmanje zaraženih krpelja je bilo u uzorku sa Selters banje u Mladenovcu, dok u Banjičkoj šumi, na Ušću, kao i u Lipovačkoj šumi nije bilo zaraženih krpelja,piše Stil

Lekari upućuju da simptomi na mestu ujeda kontaminiranog krpelja kod određenog broja ljudi mogu da izostanu, zato svaki izlazak u prirodu traži posebnu zaštitu. Na prvom mestu da koža bude u celosti pokrivena, kao i kosmati deo glave, a od pomoći mogu da budu i zaštitne kreme, sprejovi i narukvice.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Paderborn midfielder Gyasula received 16 yellow cards in 26 rounds. He repeated the Bundesliga record
Borussia Dortmund and Hertha players got down on one knee before the match: Together against racism
Not white, not black, not yellow, not red. Person. Borussia Dortmund players have spoken out against racism
Everton are leading the fight for Rabiot (Tuttosport)
Barcelona will put Dembele on a transfer (Diario Sport)
17-year-old Bayer midfielder Wirtz is the youngest goalscorer in the Bundesliga
Manchester City were in talks for Werner, but the player chose Chelsea. He was convinced by Lampard