logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Zoran Tomić u Posavini: Želimo tragati za povijesnom istinom

„Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ naziv je znanstveno-stručne konferencije koja je održana u Orašju u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek te Instituta za migracije i narodnosti Zagreb. 

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je rekao kako je prije konferencije održana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru, drugi put u Posavini, ali ne i zadnji.

Na Senatu i sastancima nakon Senata tragali smo za akademskom istinom, jer je to naše poslanje, a danas i sutra želimo tragati za povijesnom istinom. U potrazi za tom istinom smo ovdje i uvjeren sam da će nas ova sinergija, toliko značajnih ljudi i svjedoka povijesti, približiti onom što se događalo prije tridesetak godina na ovom prostoru. Vjerujem kako ćemo svi mi biti okupljeni upravo u istini i pokušati dočarati, približiti i svjedočiti tu istinu“, kazao je rektor Tomić.

Voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Miljenko Brekalo naglasio je kako je ovo već šesta konferencija koju organizira sa Sveučilištem u Mostaru gdje je tematika bila Domovinski rat, a na zadnje dvije konferencije uvrstili su teme iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

Uvjeren sam da će ovaj zbornik, s ove znanstveno-stručne konferencije biti vrlo bitan u pisanju nacionale povijesti Hrvata u obje države koje su domovine hrvatskoga naroda“, rekao je Brekalo.

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Zagreb Marina Perić Kaselj je kazala kako je Institut javna znanstvena institucija u Hrvatskoj i širem okruženju koja se jedina bavi svim vrstama migracija, bilo unutarnjim ili vanjskim.

Stoga nam je izuzetno važno što smo uključeni u ovu konferenciju i što ćemo i dalje razvijati ovu temu, pogotovo mojim kolegama znanstvenicima“, rekla je Marina Perić Kaselj.

Domaćin konferencije, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić je rekao da će radovi s konferencije biti podsjećanje na ratnu povijest.

Cilj konferencije je znanstvenim istraživanjem doći do novih spoznaja utemeljenim na činjenicama o organiziranju Posavine u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, ali jednako tako opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i drugim kojim žive diljem Bosne i Hercegovine. Ideja Sveučilišta je temeljena na traganju istine, stalno traganje za istinom, to je pretpostavka spokoja i mira, gradnje bolje budućnosti za generacije koje dolaze i na ove prostore i diljem svijeta“, istaknuo je akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Prije samog početka konferencije održana je 356. sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je usvojen sveučilišni kalendar za akademsku 2020./2021. godinu. Održani su i sastanci s predstavnicima županijskih i općinskih vlasti, predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem. Na sastanku je istaknut nastavak podrške Sveučilištu te su razgovarali o potrebama tržišta rada s naglaskom na Posavinu i otvaranju novih studijskih programa. Sastanku su, osim menadžmenta, nazočili dekani fakulteta koji imaju svoje studije u Orašju. Osim Senata, održana je u petak i sjednica Upravnoga vijeća, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Pogled.ba

Themes
ICO