Bosnia and Herzegovina

Žrtvama svećeničkog zlostavljanja do 50.000 eura

Katolička crkva u Njemačkoj uspostavila je novi sistem za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja od svećenstva, koji će osigurati isplate do 50.000 eura.

Prema prethodnom sistemu, zlostavljani su za pretrpljenu patnju dobijali gotovo 5.000 eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Žrtve će se moći prijaviti za isplate po novom sistemu počev od 1. januara, izjavio je šef Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup Georg becing (Baetzing), nakon što su članovi konferencije potpisali prijedlog na redovnom sastanku koji se održava dva puta godišnje.

Katoličku crkvu potresli su posljednjih godina skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjima i prikrivanjima u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku.U izvještaju iz 2018. godine, koji je naručila Katolička crkva, zaključeno je da je svećenstvo u Njemačkoj između 1946. i 2014. godine zlostavljalo najmanje 3.677 osoba.Više od polovine žrtava imali su 13 godina ili manje kada su bili zlostavljani.

Football news:

Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches
Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?