Bosnia and Herzegovina

Zvizdić za "Avaz": Rukovodstvo KO SDA u Sarajevu treba podnijeti neopozivu ostavku

Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, komentirao je za „Avaz“ rezultate koje je ova stranka ostvarila na lokalnim izborima. Jasno je poručio da nije zadovoljan izbornim rezultatom SDA.

Loša atmosfera

Iako je, kako kaže, ostvarena zapažena pobjeda u nekoliko općina i gradova, kao što su Konjic, Bužim, Visoko, Jajce, Banovići ili Brčko, ona je značajno zasjenjena značajnim padom povjerenja birača u Tuzlanskom i teškim izbornim porazom u Kantonu Sarajevo.

-Činjenica da će SDA na ovim izborima izgubiti više od 70 ili čak i 80 hiljada glasova, više od 50 ili 60 vijećnika, pet ili šest načelničkih pozicija u odnosu na 2016., čime će se broj načelnika sa 40, koliko je SDA imala 2012., svesti na 25, za mene predstavlja tektonski poremećaj zbog kojeg se SDA mora, i to bez bilo kakvog odlaganja, zahvaliti onima koji su detektirani kao ključni krivci za loše ili polovične izborne rezultate, ali i odati priznanje onim OO i KO koji su ostvarili pobjedu - ističe Zvizdić.

Smatra da je svako odlaganje ili čekanje analiza, čiji je cilj prebaciti odgovornost na druge, kao što se to pokušava u Kantonu Sarajevo, samozavaravanje i providan pokušaj da ponižavajući poraz prekriju “snjegovi i šaš”.

On poručuje da predsjednik KO i njegovi potpredsjednici, uključujući i gospođu Sebiju Izetbegović, moraju odstupiti s funkcija koje imaju u stranci.

-Takav nivo neodgovornosti prema činjenici da je npr. SDA u KS ostvarila najlošiji izborni rezultat u historiji svoga postojanja, kao i namjerno odugovlačenje u očekivanom podnošenju ostavki je, naravno, neprihvatljiv, i jedini ispravan i odgovoran potez bi bila neopoziva ostavka rukovodstva KO SDA u Sarajevu, uz izvinjenje članstvu i građanima na iznevjerenim očekivanjima i kreiranju vrlo loše atmosfere i odnosa prema SDA i njenim kandidatima - smatra Zvizdić.

Pogrešna kampanja

Zaključuje da će svaka druga odluka voditi ka novim problemima i nezadovoljstvima, „jer smo ovih dana svjedoci da je veliki broj članova KO SDA u Sarajevu samoinicijativno dao ostavku na članstvo, svjesni činjenice da je pogrešna kampanja, vođena od nekompetentnog rukovodstva, dovela do ponižavajućeg poraza SDA, posebno u gradskim općinama“.

Povratak autoriteta

-Prema tome, principijelnost, odgovornost i hrabrost moraju biti glavni kriteriji u donošenju potrebnih odluka u cilju neophodnog ''refreširanja'' i povratka autoriteta SDA, prije svega zbog velikog broja časnih i vrijednih članova SDA, čiji je trud, nažalost, poništen zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca unutar SDA - kaže Zvizdić.

Više o temi Denis Zvizdić

Football news:

Barcelona, Real Madrid and Bayern are Interested in Barella. Catalans want to sign Inter midfielder in the summer (gds)
Huntelaar returned to Schalke. 37-year-old striker signed until the end of the season
Christian Pulisic: My faith in God has grown significantly. I don't know how I would have coped without feeling like he was looking out for me
In Turkey, a retrial will be held in the case of the harassment of Turan to the wife of the singer Berk
Ole Gunnar Solskjaer: Bruno not tired. If I ask him, he will never say this
Hundreds of people with color blindness complained about the colors of the uniforms in the Liverpool - Manchester United match. The hosts played in red, the guests-in dark green
Setien's former assistant at Barca has taken charge of Andorra Pique