Belgium

3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd

Een enorme explosie heeft een ravage aangericht in de Libanese hoofdstad Beiroet. Er vielen minstens 73 doden en 3.700 gewonden, maar die tol kan nog veel verder oplopen. Veel slachtoffers zitten nog onder het puin.

De gigantische explosie deed zich in de buurt van de haven van Beiroet voor voor na een brand. Wat de precieze oorzaak is, is nog niet bekend. De ontploffing zou mogelijk veroorzaakt zijn door explosieven die jaren geleden in beslag waren genomen en opgeslagen waren in een pakhuis, zegt het hoofd van de Libanese veiligheidsdiensten Abbas Ibrahim. Volgens de Libanese minister van Binnenlandse Zaken gaat het om “grote hoeveelheden ammoniumnitraat”, zegt de Britse krant The Guardian. Volgens de Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan zou de oorzaak echter liggen bij een schip dat vuurwerk transporteerde en ontploft is in de haven.

Op videobeelden is te zien hoe een enorme wolk gevormd wordt met een rode kleur na de zware ontploffing. Er zijn 3.700 gewonden gevallen en er zijn ook minstens 73 doden, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Ook heel wat ramen van omliggende gebouwen zijn stukgesprongen. De schade is alleszins enorm. Ook het gebouw van de Belgische ambassade raakte beschadigd. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) via Twitter. “Twee collega’s en twee familieleden liepen lichte verwondingen op door rondvliegend glas.”

Het Rode Kruis van Libanon liet weten dat ze 30 teams had gestuurd naar de plek van de ontploffing. Ook het Libanese leger brengt gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen.

De Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan liet weten dat alle ziekenhuizen in de buurt worden ingezet om de gewonden op te vangen. “Het is een ramp in elke zin van het woord”, zei de minister dinsdag. “De ziekenhuizen in de hoofdstad liggen allemaal vol met gewonden.” Hamad riep ook op om andere gewonde personen naar ziekenhuizen in de buitenwijken te brengen.

Inmiddels hebben onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Iran het land hulp aangeboden. Volgens Europees president Charles Michel staat ook de Europese Unie klaar om ondersteuning te bieden, zo liet hij op Twitter weten. De ontploffing heeft niet alleen een deel van de haven verwoest, maar ook een aangrenzend deel van de stad. Zelfs op kilometers afstand is er schade aan onder meer gebouwen. Met helikopters werd getracht de hevige brand te blussen na de ontploffing.

Lees verder onder de foto’s.

3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd
Foto: REUTERS
3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd
Foto: AFP

“Ik dacht dat het een aardbeving was”

Veel gebouwen zijn beschadigd, waaronder het kantoor van de krant Daily Star. Op video’s die de ronde doen op sociale media is te zien hoe de explosie ramen liet ontploffen en hoe meubels beschadigd werden. Ook het hoofdkantoor van voormalig premier Saad Hariri en het bureau van CNN werden beschadigd. Zelfs huizen op 10 kilometer van de ontploffing werden volgens getuigen beschadigd. “Ik dacht dat het een aardbeving was”, vertelde Rania Masri, die in Beirut woont, aan CNN. “Het appartement schudde en het voelde als een explosie. De ramen en deuren sprongen open. Het glas brak gewoon. Zoveel huizen zijn beschadigd of vernield.”

Ook vijf mensen die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet zijn gewond geraakt door de explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad. Het gaat om vier medewerkers van de ambassade en een partner van een van de medewerkers, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vermoedelijk zijn vier van de vijf slachtoffers Nederlanders, klinkt het.

De kapitein van het Italiaanse schip Orient Queen dat vlakbij aangemeerd was, vertelde aan Al Jazeera dat verschillende mensen aan boord gewond raakten en naar het ziekenhuis werden gebracht.

“Israël had er niets mee te maken”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi heeft intussen ook ontkend dat Israël verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de explosie. Hij liet op Channel 12 News weten dat hij “geen enkele reden zag om niet te geloven dat het om een ongeluk gaat.” Volgens twee regeringsfunctionarissen met wie CNN dinsdagavond kon spreken, zou Israël effectief niet betrokken zijn. “Israël heeft niets te maken met het incident”, vertelden ze aan CNN.

De premier van Libanon Hassan Diab liet intussen weten dat diegenen die “verantwoordelijk zijn voor de explosie niet ongestraft zullen blijven en zullen boeten voor wat er gebeurd is”. In een verklaring op de televisie beschreef hij de explosie als een “catastrofe”. Hij zei ook dat de prioriteit nu is om de doden uit het puin te halen en de gewonden te verzorgen. Hij sloot af met een oproep aan “alle landen die van dit land houden om Libanon bij te staan en te helpen genezen.”

Het is opnieuw een slag voor Libanon dat momenteel midden in een aantal sociale en politieke crisissen zit. Het land zet zit namelijk schrap voor de zaak rond de voormalige premier Rafik al-Hariri, die in 2005 stierf bij een bomaanslag. Dit bracht het al fragiele politieke systeem van het land tot wankel. Daarnaast is er ook de coronapandemie en een zware economische crisis wat velen ertoe gedreven heeft de voorbije maanden de straat op te gaan om te protesteren. Intussen heeft premier Hassan Diab ook een dag van nationale rouw aangekondigd.

Football news:

Barcelona en Wolverhampton kunnen instemmen om Semedu over te dragen voor 30 miljoen euro plus bonussen
Cesc Fabregas: Mane is de beste speler in de Premier League
= = Interlandcarrière = = Benzema speelde zijn 350e wedstrijd voor Real Madrid in La Liga
Atletico praat met Arsenal om Torreira uit te kopen. Volgens de journalist Fabrizio Romano zijn de schutters in gesprek om de 24-jarige met een koopoptie te leasen. Torreira zelf wil Arsenal verlaten. Arsenal wil de Uruguayaan direct verkopen om de middelen te krijgen voor de aankoop van atleten middenvelder Thomas Parti of Lyon middenvelder Houssem Aouar. De statistieken van Torreira zijn hier te vinden
Kulusevski scoorde met de zesde touch en het eerste schot voor Juve - dit is cruciaal in de debuutoverwinning van coach Pirlo
Real Madrid was de eerste in La Liga die 4 spelers, geboren in de jaren 2000
Messi neemt afscheid van Vidal: ik dacht altijd dat je een fenomeen was. Onze wegen zullen elkaar weer kruisen. De aanvaller van Barcelona, Lionel Messi, heeft afscheid genomen van middenvelder Arturo Vidal, die naar Inter verhuist. In het begin kende ik je alleen van de wedstrijden die we tegen elkaar speelden, en ik dacht altijd dat je een fenomeen was. Toen had ik het geluk je te ontmoeten, en je verraste me nog meer. In twee jaar tijd deelden we veel en je vestigde de aandacht op jezelf. De kleedkamer zal je missen, Arturo. Ik wens u het allerbeste in uw nieuwe podium in uw nieuwe club. Onze wegen zullen zich ongetwijfeld weer kruisen, schreef Argentinië op instagram