Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

30 mensen geëvacueerd uit rooftoprestaurant Njord na zware brand: bluswerken zorgen voor heel wat waterschade

Dertig mensen geëvacueerd na brand in Artes Brugge Cruise. — © Het Nieuwsblad

Zeebrugge -

Zondagavond is in Zeebrugge brand uitgebroken op de hoogste verdieping van het Artes Brugge Cruise gebouw langs de Rederskaai. Het vuur ontstond in de technische ruimte boven het rooftoprestaurant Njord. Zo’n dertig klanten en personeelsleden werden uit het gebouw geëvacueerd. Het restaurant liep heel wat waterschade op en zal vermoedelijk enkele dagen gesloten zijn.

Het waren personeelsleden en klanten van het restaurant die rookhinder ondervonden en later kwam er ook nog een melding bij de brandweer van een rookpluim uit het dak van het gebouw. De brandweer snelde massaal ter plaatse. Het vuur brak omstreeks 18 uur uit, net op het moment dat de avondservice zou beginnen. In het restaurant waren op dat moment zo’n dertig restaurantgasten en personeelsleden aanwezig. Die werden allemaal uit het gebouw geëvacueerd.

Ondertussen was ook de brandweer in groten getale toegekomen. De brandweer van Brugge kreeg daarbij de hulp van de brandweerposten van Blankenberge en Knokke. “De brand ontstond in het technisch compartiment boven het restaurant”, verduidelijkt postoverste van de Brugse brandweer, Jeroen Bonte. “De motor van een luchtgroep vatte vuur en stond in lichterlaaie. Dat zorgde voor heel wat rookontwikkeling. De rook zorgde ervoor dat het automatisch blussysteem van het restaurant in werking trad en daardoor heeft het restaurant heel wat waterschade. Het water staat er toch enkele centimeters hoog.”

De brandweer moest even zoeken naar de brandhaard, maar had het vuur uiteindelijk snel onder controle.  

De brandweer moest even zoeken naar de brandhaard, maar had het vuur uiteindelijk snel onder controle.   — ©  Jeffrey Roos

De brandweer probeerde eerst met een ladderwagen de hoogste verdieping van het gebouw te bereiken. Toen bleek dat de ladderwagen niet hoog genoeg reikte, besloot de brandweer om het vuur van binnenuit te bestrijden. “We hebben even moeten zoeken voor we de brand uiteindelijk konden lokaliseren”, vervolgt Bonte. “Uiteindelijk kregen we, eens de brand gelokaliseerd werd, het vuur snel onder controle. De schade aan de technische ruimte is echter groot.”

Waterschade

Het restaurant zelf werd gespaard door het vuur, maar zal door de waterschade door het automatisch blussysteem en de bluswerken van de brandweer, vermoedelijk enkele dagen gesloten zijn. “Als het van mij afhangt openen we morgen alweer de deuren”, zegt David Dendooven van restaurant Njord. “Ik ben zelf al met de trekker aan de slag gegaan in de hoop de klus snel te klaren.”

Enkele restaurantgasten hadden ademhalingsproblemen door de rook en werden ter plekke gecontroleerd  

Enkele restaurantgasten hadden ademhalingsproblemen door de rook en werden ter plekke gecontroleerd   — ©  Jeffrey Roos

Het personeel en de klanten konden meteen na de evacuatie in een ander restaurant, Ter Doest in Lissewege, van David terecht. Het is een nieuwe zware klap voor het restaurantteam. Vorig jaar overleed hun grillchef Uke Thaqi (40) nog na een tragisch verkeersongeval.

Er raakte uiteindelijk niemand zwaargewond bij de brand. Enkele restaurantgasten werden met ademhalingsproblemen door de rook, even verzorgd en gecontroleerd in een ambulance. Niemand moest naar het ziekenhuis. Of de onderliggende kantoorruimtes ook in de brokken delen was bij het ter perse gaan nog niet bekend, maar de kans is groot dat er ook daar waterschade is.