Belgium

Aantal verkeersdoden op historisch dieptepunt in eerste jaarhelft

In de eerste helft van het jaar zijn er 191 verkeersdoden gevallen, zo blijkt uit cijfers van VIAS Institute, het kenniscentrum voor verkeersveiligheid. Dat zijn er 30 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Nooit eerder vielen er in de eerste jaarhelft minder doden in het verkeer.

In de eerste 6 maanden van het jaar noteerde VIAS 14 procent minder verkeersdoden. "Nooit eerder vielen er minder verkeersdoden in deze periode van het jaar", zegt Stef Willems van VIAS. De daling geldt zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië.

Het aantal gewonden daalde lichtjes (van 23.865 naar 23.458 ofwel -1,7 procent), het totale aantal letselongevallen bleef nagenoeg gelijk: 18.646 (-0,6 procent in vergelijking met vorig jaar). Maar ook bij de gewonden en letselongevallen gaat het om laagterecords.

"We doen met z'n allen heel veel om de cijfers naar beneden te halen, ook veel onprettige maatregelen", reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "We hebben bij de start van de Vlaamse regering gezegd: tegen 2020 gaan we het aantal verkeersdoden halveren. Wel, als het zo blijft evolueren, gaan we dat cijfer ook echt halen."

Opvallend is dat het aantal dodelijke slachtoffers bij senioren (65+) wel gestegen is, van 46 naar 53. Met name bij ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, is er een opmerkelijke stijging van 3 naar 19 doden. In Vlaanderen kwamen zo bijvoorbeeld 7 fietsers boven de 65 jaar om het leven.

Voor fietsers blijft het in het algemeen trouwens goed uitkijken: het aantal letselongevallen met fietsers is zelfs gestegen, met 2 procent in België en met 3 procent in Vlaanderen. 

Football news:

Manchester United is begonnen met onderhandelingen met Raiola om Pogba ' s contract te verlengen
Luis Suarez: ons doel is om de drie komende wedstrijden te winnen. We wachten tot real Een fout maakt
Kike Setien: Barcelona speelde geen geweldige wedstrijd. Espanyol speelde goed in de verdediging
Andujar Oliver op deletions: Fati ging te ver in de voet, en de fout op de top was misschien nog gevaarlijker
Atalanta breidde de winnende reeks uit tot 11 wedstrijden, en versloeg Sampdoria-2:0
Milner speelde zijn 536e wedstrijd in de Premier League en stond in de top 5 van de League
Barca FC is een Duitse voetbalclub uit Espanyol. Hij was 5 minuten op het veld