Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Antwerpse American footballclub krijgt geen sportveld te pakken en slaakt noodkreet: “Dit kan het einde van onze club betekenen”

Donderdagavond, 20 uur. Zo’n twintigtal Antwerp Spartansspelers verzamelen aan de Wilrijkse pleinen voor hun wekelijkse American footballtraining. De club heeft 130 leden en traint hier al zes jaar lang tweemaal per week, maar daar zal vanaf september verandering in komen. Vorig jaar kregen ze te horen dat ze plaats moesten maken voor andere hockey- en voetbalclubs, waardoor ze een ander trainingsveld moeten zoeken.

In eerste instantie probeerde de club een oplossing te zoeken via de sectorbeheerder van stad Antwerpen, maar daar kwam meteen uit voort dat zij niets voor hen konden doen. “We weten dat er in Antwerpen geen officieel veld voor American football bestaat, wat geen groot probleem is voor ons. We spelen hier momenteel van september tot juni op een rugbyveld en dat werkt”, vertelt ex-voorzitter Eric Bogaerts. “Maar het feit dat we na een jaar vol mislukte pogingen steeds antwoord krijgen dat er absoluut nergens een plek voor ons is, vinden we heel bizar.”

(Van links naar rechts): hoofdcoach Sergio Borra, voorzitter Sander Tyka en ex-voorzitter Eric Bogaerts.

(Van links naar rechts): hoofdcoach Sergio Borra, voorzitter Sander Tyka en ex-voorzitter Eric Bogaerts. — ©  Patrick De Roo

Geen Spartans meer?

De Antwerp Spartans zitten dus met de handen in het haar. En nu het seizoen bijna gedaan is, beginnen de spelers zich onrustig te voelen. “Wij zitten met 135 leden die mogelijk te horen zullen krijgen dat ze vanaf september niet meer bij ons terecht kunnen”, vertelt voorzitter Sander Tyke. “Geen veld vinden, dat zou wel eens het einde van onze club kunnen betekenen.”

Ook hoofdcoach Sergio Borra (51) is teleurgesteld in de huidige situatie. “Ik had in 2019 een vijfjarenplan uitgeschreven omdat ik echt geloofde dat we met deze ploeg de Belgian Bowl konden winnen. Door corona had ik dat plan al uitgesteld, maar nu we mogelijk zonder sportveld zitten in september, heb ik alles door de raam moeten gooien. Dat doet ongelooflijk veel pijn en het is jammer dat het zover is moeten komen.”

De seniors van de Spartans zijn zich aan het voorbereiden voor hun laatste wedstrijd van het seizoen, op 19 juni.

De seniors van de Spartans zijn zich aan het voorbereiden voor hun laatste wedstrijd van het seizoen, op 19 juni. — © Patrick De Roo

“Aanvraag groter dan aanbod”

Het kabinet van schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) zegt op de hoogte te zijn van de situatie en erkent dat tijdens piekmomenten het aantal aanvragen voor sportvelden groter is dan het aanbod. “Bij de jaarlijkse opmaak van die bezettingsroosters hanteert Sporting A een algemeen afwegingskader voor het toekennen van de aangevraagde sportruimte. Dit kader laat toe om het toewijzingsproces op een geobjectiveerde manier toe te passen en bestaat uit kwantitatieve (voorrang aan erkende Antwerpse sportclubs) en kwalitatieve (voorrang aan partners met een uitgebreide jeugdwerking) uitgangspunten”, vertelt woordvoerder Jelle Bryssinck.

De Spartans kunnen dus door het afwegingskader voor volgend seizoen geen nieuw sportveld bemachtigen, maar Bryssinck voegt er wel aan toe dat dit een uitzonderlijk gegeven is. “Voor het seizoen 2022-2023 konden 98,7% van alle aanvragen toegekend worden. “In het specifieke geval van de Antwerp Spartans kwam er voor het sportseizoen 2022-2023 geen alternatief uit de bus, maar wij zijn bereid om met de club rond de tafel te zitten en te bekijken of we hen alsnog op weg kunnen helpen.”

Oproep

Om het bestaan van de club te verzekeren en alle mogelijkheden af te vinken, doen de Antwerp Spartans een noodoproep om hun spelers een nieuwe thuis te geven. “Wij vragen als club niet veel. Zolang we een veld kunnen vinden waar we tweemaal per week van september tot juni kunnen trainen, zijn we al meer dan tevreden”, zegt hoofdcoach Sergio. “Scholen, universiteiten, andere organisaties, het maakt ons niet uit. Dat moet niet in het centrum van Antwerpen zijn, wij staan ook open om in randgemeenten te gaan trainen.”

 

  ©  Patrick De Roo

 (Sonia De Bock)

Wie de club een plek kan geven, kan mailen naar bestuur@Antwerpspartans.be