Belgium

Apple en Google verwijderen schietspel Fortnite uit hun App Store

Zowel Apple als Google hebben de videogame Fortnite uit hun appwinkels verwijderd omdat het spel een eigen betaalsysteem had ontwikkeld. Ontwikkelaar Epic Games leek hierop voorbereid en gaat juridische stappen nemen.

Wie het populaire spel Fortnite nog wilt downloaden op Apple- of Google-apparaten, zal dat niet meer kunnen. Het spel werd immers verwijderd uit de app stores van beide techreuzen. Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. Allebei vragen ze namelijk 30 procent van iedere transactie.

Apple krijgt tussen de 15 en 30 procent van alle ‘in-app’ aankopen, met maar een paar uitzonderingen. Fortnite is daar niet één van. ‘De richtlijnen zorgen voor een gelijke behandeling voor alle ontwikkelaars en maakt de App Store veilig voor alle gebruikers’, aldus Apple. Pas als het betaalsysteem weer aan de regels van Apple voldoet, zal het weer beschikbaar zijn via hun online winkel.

Klacht

Epic Games moet geweten dat het de regels verbrak en kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker al een klacht tegen in wegens misbruik van hun monopoliepositie. In de aanklacht tegen Apple haalde Epic een bekende reclame van de iPhonemaker uit 1984 aan, waarin Apple zich als uitdager presenteerde tegen een dreigende overheersing van IBM op de computermarkt. Ook had Fortnite al een filmpje klaar dat die reclame parodieert. In de aanklacht tegen Google richt het gamesbedrijf zijn pijlen op het bekende motto van de zoekgigant uit zijn vroegste dagen: Don’t Be Evil.

‘Epic Games heeft het monopolie van de App Store uitgedaagd. Uit wraak heeft Apple Fortnite van een miljard toestellen geblokkeerd. Sluit je aan en voorkom dat 2020 1984 wordt’, zo sluit de video af. Fortnite is altijd gratis te downloaden geweest en immens populair sinds het gelanceerd werd in 2017.

Populariteit

Dat het spel niet meer gedownload kan worden bij Apple en Google betekent niet dat spelers van Fortnite het spelletje niet meer kunnen starten, wel dat er geen nieuwe spelers meer bij kunnen. Op Android, het besturingssysteem van Google, zijn overigens nog andere mogelijkheden om het spelletje te downloaden. Epic kan Fortnite op zowel iOS als Android ook niet meer van updates voorzien.

Epic gokt erop dat het door de populariteit van Fortnite een drukmiddel heeft bij Apple en Google. Het heeft zijn spelers al gewaarschuwd dat ze door de verwijdering mogelijk het volgende seizoen van Fortnite niet kunnen spelen.

Football news:

Godin beëindigt zijn contract met Inter en verhuist naar Cagliari (Fabrizio Romano). Volgens de bron zal de Uruguayaan zijn contract met Nerazzurri beëindigen en lid worden van de Sardijnse club als vrije agent. De partijen ondertekenen de overeenkomst tot juni 2023. Romano merkt ook op, onder verwijzing naar journalist Gianluca Di Marzio, dat na de afronding van deze deal, de middenvelder van Barcelona Arturo Vidal naar Inter zal verhuizen
Wolverhampton maakte rode en groene uniformen om de 12 Portugese spelers in de club zich goed te laten voelen. Dit is de derde set. Wolverhampton heeft zijn derde vorm voor het seizoen 2020/21 ingevoerd. De eerste set werd gemaakt in het traditionele oranje en zwarte kleurenschema, de tweede-wit met blauwe spatten. Maar de derde ongewone-rood-groen. Doet het je ergens aan denken? Wat als we het uniform niet op Connor Cody zetten, maar op Cristiano, Joao Moutinho of Ruben Neves? Dit is duidelijker-dit is de perfecte vorm voor het Portugese nationale team. Wolverhampton is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. Jorge Mendes (bijna een sportdirecteur) verzamelde een indrukwekkende Diaspora: 10 Portugezen in het hoofdteam, nog twee in het jeugdteam. Plus de coaching staf, die bijna uitsluitend uit Portugees bestaat. Vorig seizoen hadden de wolven ook een uniform dat sterk leek op dat van een nationaal team. Hint: die set was erg geliefd bij de Mexicaanse Raul Jimenez. In de nieuwe vorm zal de aanpassing van de Portugese nieuwkomers nog gemakkelijker zijn
Jose Mourinho: ik heb te veel spelers op Tottenham. Tottenham manager Jose Mourinho heeft zijn gedachten over het team gedeeld. Zal Dele alli, die in de rust tegen Everton werd vervangen, terugkeren naar het team?
Het FIFA-Congres keurde wijzigingen van de regels goed
Tiago is nog steeds in Liverpool: hij kwam voor een nieuwe uitdaging, en Klopp zal niet eens iemand te verkopen
Tiago op weg naar Liverpool: Ik wil zoveel mogelijk trofeeën winnen. Ik geef mijn hart aan de veldspeler Tiago Alcanatara die commentaar gaf op de transfer van Bayern München naar Liverpool
De ex-agent van Levandovsky klaagde het bedrijf van de speler aan en eist ongeveer 9 miljoen euro