Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bakken en braden: nu al in Spanje dat kreunt onder hittegolf, volgende week ook bij ons met tot 30 graden (of meer)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De zuiderse hitte waar Spanje momenteel mee te kampen heeft, schuift volgende week ook -enigszins- op in de richting van ons land. We mogen ons opmaken voor een zomers weekje, met temperaturen die elke dag een beetje zullen oplopen om uiteindelijk uit te komen bij 30 graden op vrijdag en zaterdag. Bij ons zal het bij die paar tropische dagen blijven. "Wellicht geen hittegolf", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. Niet te vergelijken met Spanje dus, waar de temperatuur richting 45 graden gaat. 

"Net als een groot deel van West-Europa zijn we vertrokken voor een periode met veel zonneschijn", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "De komende dagen zal het nog best meevallen. Het wordt aangenaam wandel- en fietsweer met temperaturen die niet al te hoog gaan opklimmen." 

BEKIJK - Het weerbericht met Sabine Hagedoren:

Videospeler inladen...

Maandag zal de temperatuur niet boven de 20 graden uitkomen. "Mogelijk veroorzaakte het staartje van een storing boven Nederland dan hier en daar ook nog wat gedruppel". Maar aan het einde van de week mogen we daar al 10 graden bijtellen. 

Het wordt elke dag wat warmer -vanaf woensdag 25 graden en meer. "En tegen vrijdag gaat de wind draaien naar het zuiden", zegt Hagedoren. "Vrijdag en zaterdag beloven zeer warme dagen te worden. Tropisch warm, met temperaturen van 30 graden en zelfs nog iets meer."

Tot een hittegolf zal het wellicht niet komen, zegt de weervrouw. "Daarvoor moeten we vijf dagen op rij 25 graden en meer halen, waarvan twee dagen 30 graden en meer. Dat gaan we niet halen, want tegen zondag wordt het wellicht gevoelig frisser". 

Langer dan hooguit twee dagen zal de tropische warmte dus niet duren. Mogelijk komt er zaterdagavond al hier en daar onweer van, waarna de temperatuur terugvalt, tot een graad of 20, en het wisselvallig wordt. 

Vandaag tot 43 graden in Spanje, later deze week nog heter

De warmte komt opgeschoven vanuit Spanje, waar sinds gisteren officieel sprake is van een hittegolf. Niet de eerste van het jaar trouwens: ook in mei beleefde Spanje al een hittegolf, met temperaturen die in het zuiden opliepen tot wel 42 graden. Dat het vóór de zomermaanden al zó warm is, is uitzonderlijk. 

Ook deze hittegolf wordt veroorzaakt door hete lucht die wordt aangevoerd vanuit Noord-Afrika. De verwachting is dat ze tot woensdag aanhoudt, al wordt er in sommige delen van Spanje ook stormweer voorspeld.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Gisteren liepen de temperaturen in het zuiden van Spanje, in de Guadalquivir-vallei, in Sevilla en de nabijgelegen stad Córdoba al op tot 40 en zelfs 42 graden. Vandaag komt daar nog een schepje bovenop, en wordt tot 43 graden voorspeld. De komende dagen is zelfs 45 graden niet uitgesloten.

Ook in de centraal gelegen hoofdstad Madrid is de temperatuur met 38 graden een stuk hoger dan anders in de eerste helft van juni.

BEKIJK - Het verslag in "Het Journaal" over de hittegolf in Spanje:

Videospeler inladen...

De huidige hitte doet vrezen voor nog hogere temperaturen in juli en augustus. De Spaanse overheid heeft onlangs overigens een "operatie thermostaat" aangekondigd. Om energie te besparen mag in openbare gebouwen de airconditioning in de zomer niet meer koelen onder de 27 graden. Ook Griekenland en Italië maakten soortgelijke plannen bekend.