Belgium

Boodschappen doen in coronatijd: we zijn beter voorbereid maar vinden het een stuk minder aangenaam

We gaan nog altijd even vaak naar de supermarkt om eten in te slaan, maar boodschappen doen wordt een stuk minder aangenaam bevonden tijdens de coronacrisis dan ervoor. Dat blijkt uit het internationale onderzoek dat de Universiteit Antwerpen lanceerde naar onze kook- en eetgewoonten sinds de coronacrisis. We doen onze boodschappen wel beter voorbereid: met een boodschappenlijstje.

Vorige week lanceerde de Universiteit Antwerpen in samenwerking met UGent en KU Leuven de CoronaCookingSurvey, een grootschalig internationaal onderzoek dat in kaart wil brengen of ons eet- en kookgedrag veranderd is sinds de coronacrisis en welke rol de media daarin spelen. 30 andere landen werken intussen mee aan het onderzoek. 

In eerste instantie werd er gekeken naar het aankoopgedrag, het boodschappen doen. "Er is van heel veel een beetje gehamsterd", zegt Charlotte De Backer, professor communicatiewetenschappen aan de UA." "Mensen kopen iets meer groenten, en er wordt ook een voorraad koekjes en chips aangelegd. Wat opvallend minder gekocht wordt zijn kant-en-klaar maaltijden."

Hygiëne en efficiëntie

"Wat ook opvalt is dat boodschappen doen helemaal niet meer zo plezant is", gaat De Backer verder. "Mensen geven aan dat dat frustrerend en stresserend geworden is. We vermoeden dat het ligt aan het lange aanschuiven, maar ook het feit dat niet iedereen de social-distancing respecteert, of omdat de hygiëne soms wat te wensen overlaat."

Mensen kiezen een winkel die volgens hen de maatregelen het best opvolgt, en waar ze het snelst boodschappen kunnen doen

We hechten nu meer belang aan hygiëne en efficiëntie, en hebben minder oog voor het aanbod, de prijs of de winkelatmosfeer. "Mensen kiezen een winkel die volgens hen de maatregelen het best opvolgt, en waar ze het snelst boodschappen kunnen doen", aldus De Backer.
En we zijn beter voorbereid: er worden nu nog wat vaker boodschappenlijstjes gemaakt dan voor de corona-crisis.
Ondanks de negatievere ervaringen, gaan we wel bijna even vaak naar de winkel, en dat is nog altijd meestal naar de supermarkt.

Jeroen Meus blijft populair

In het onderzoek werd ook gekeken naar hoe de media ons kook- en eetgedrag beïnvloeden.  Daar kwam een leuk weetje naar voor: Jeroen Meus werd het vaakst als favoriete inspiratiebron vermeld, zowel voor als na de lockdown.

Benieuwd naar de verdere resultaten van het onderzoek of wil je zelf graag je steentje eraan bijdragen? Dan vind je alle informatie op https://coronacookingsurvey.be/

Football news:

Schotland coach Clarke: er waren veel goede momenten tijdens de groepsfase, maar geen punten gescoord
Engeland is de meest saaie groep winnaars in de geschiedenis. Twee doelpunten waren genoeg! En op het WK werden de Italianen ooit de eerste met één
Dalic - aan de fans na het bereiken van de Euro Play-offs: u bent onze kracht, en wij zullen uw trots zijn
Modric werd de jongste en oudste doelpuntenmaker in Kroatië bij de Euro
Tsjechische coach Shilgava: We kwamen uit de groep en vochten met Engeland voor de eerste plaats. We kregen wat we wilden
Gareth Southgate: Engeland wilde de groep winnen en blijven spelen op Wembley-en het is gelukt
Luka Modric: als Kroatië zo speelt, zijn we gevaarlijk voor iedereen