Belgium

Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze Nederlandse toneelprijs Louis d’Or

De Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke heeft de Louis d’Or, de prijs voor de beste toneelhoofdrol door een acteur, gewonnen met zijn rol in ‘Para’. De winnaar werd zondag in Amsterdam bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

“In alles is Bruno Vanden Broecke in ‘Para’ een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage”, aldus de jury over de winnaar van de Louis d’Or.

In de monoloog ‘Para’ speelt hij een ex-commando, die in de vorm van een lezing vertelt over zijn deelname aan de Belgische vredesmissie in Somalië, 25 jaar geleden. Minutieus beschrijft de man zijn liefde voor wapens, de onmogelijkheid van de opdracht, het gebrek aan alles in Somalië, de groeiende gekte onder de soldaten, de doden die vallen onder de burgers, de kritiek uit het thuisland.

Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze Nederlandse toneelprijs Louis d’Or
De Nederlandse Karina Holla (links) won de Theo d’Or. Foto: BELGAIMAGE

‘Para’, een tekst van David van Reybrouck, in de regie van Raven Ruëll, was ook geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het jaar.

“Ik voel mij heel geliefd door Nederland. Ik ben ook maar een Vlaming die hier dus een prijs krijgt. Ik vind dat ongelofelijk”, zei Vanden Broecke met een kwinkslag toen hij de prijs in ontvangst nam. Het is natuurlijk geen wedstrijd, zei hij ook. “Spelen is verre van racen. Het is ergens ten volle proberen zijn, en niet in volle vaart ergens anders moeten aankomen.”

De Nederlandse Karina Holla won de Theo d’Or, de prijs voor de beste actrice in een dragende rol, met haar rol in ‘Romp’.

Football news:

Massimiliano Allegri: ik ben op zoek naar een project dat ambities heeft om te winnen
Simone Inzaghi op het scudetto gevecht: Lazio kijkt alleen naar zichzelf
Ntombela en Mourinho communiceren pas over twee weken. Toen vertelde de speler de coach dat hij Tottenham wilde verlaten
De ex-Real Madrid speler helpt bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in het voetbal. Deze functie is nuttig voor een coach, sportdirecteur en arts op hetzelfde moment
De 16-jarige striker Sherki heeft zijn contract met Lyon verlengd tot 2023. Real Madrid en Manchester United zijn geïnteresseerd in Hem
Mourinho weet hoe je een vuurtje moet aansteken in spelers
Blanc is een prioritaire optie voor Valencia. In de lijst van kandidaten, Marko Silva en Quique Flores