Belgium

Carnavalist maakt Aalsterse versie van “Candle in the Wind” als eerbetoon aan vermoorde Ilse Uyttersprot

Hendrik Daelman, een bekende schrijver van carnavalsnummers in Aalst, heeft als eerbetoon aan voormalig burgemeester Ilse Uyttersprot een eigen tekst geschreven op de tonen van “Candle in the Wind” van Elton John. Uyttersprot wordt vandaag begraven in Aalst.  

Aalst neemt vandaag afscheid van voormalig burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V). De politica werd vorige week vermoord teruggevonden in haar appartement. Haar vriend gaf zich intussen aan voor de feiten bij de politie. De dood van Uyttersprot veroorzaakte een schok in Aalst. Heel veel inwoners kenden de politica persoonlijk. Zeker in het carnavalsmilieu, als voormalig schepen van feestelijkheden, was ze een graag geziene gast. Overal in de stad zijn de voorbije dagen initiatieven genomen om de politica te eren. Carnavalist Hendrik Daelman doet dat met een Aalsterse versie van “Candle in the Wind”, het nummer van Elton John dat wereldberoemd werd nadat het gespeeld werd op de begrafenis van de Britse prinses Diana. 

Op vraag van een collega

“Een collega van Ilse Uyttersprot, een politicus, heeft me gevraagd om een tekst over haar te schrijven als eerbetoon. Ik ben er meteen aan begonnen, op de tonen van “Candle in the Wind”. Ik heb voor een tekst in het Aalsters gekozen omdat dat de taal is waar ik mijn emoties het best in kan verwoorden”, vertelt carnavalist Hendrik Daelman bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

“Dit is een eerbetoon in naam van alle Aalstenaars” 

“Ik heb een tekst geschreven waarin ik vooral Ilse Uyttersprots bijzondere karakter wilde eren. Haar glimlach en goed humeur zijn legendarisch. Ook al ging het haar soms politiek niet voor de wind, ze bleef lachen en met iedereen praten. Dat wilde ik ook in het nummer benadrukken”, legt Daelman uit. “Het is een sereen nummer, ik wilde het niet hebben over de omstandigheden van haar dood. Ik wil haar vooral herdenken zoals de meeste Aalstenaars haar gekend hebben.”

"Iedereen wilde helpen"

Daeleman heeft het nummer op erg korte tijd geschreven. “Het moest door de omstandigheden erg snel gaan. Ik ben het gewoon om carnavalsnummers te schrijven, dit was toch iets helemaal anders. Ik heb drie uur aan de tekst gewerkt en later nog wat kleinere aanpassingen gedaan. Ik vond erg snel een studio om alles in te blikken. Heel veel mensen hebben zonder aarzelen meegewerkt om dit gedaan te krijgen.”

Coronabegrafenis

Om 11.00 uur wordt Ilse Uyttersprot in Moorsel, bij Aalst, begraven in intieme kring. “Door de coronacrisis mag er bijna niemand bij de begrafenis aanwezig zijn. Er is ook opgeroepen om niet naar de kerk af te zakken. Dat zal goed opgevolgd worden. Ik hoop dat mensen Ilse Uyttersprot, vanop afstand, eer zullen betonen door naar mijn nummer te luisteren”, vertelt Daelman nog.

(beluister “Voorwel echt’n Ajoin”, het eerbetoon aan Uyttersprot, hieronder) 

Football news:

Holland maakte een assist en scoorde voor Bayern in de Duitse super Cup wedstrijd. In de eerste helft van het seizoen scoorde hij vier punten in vier wedstrijden.Dortmund striker Erling Holland scoorde een assist voor Julian Brandt en scoorde zichzelf na de pauze. De 20-jarige Noors heeft aan het begin van dit seizoen drie doelpunten gescoord en één assist in vier wedstrijden in alle wedstrijden. Showsport zendt de Bayern München-Borussia match online uit
Neymar en Alvaro Gonzalez ontsnapten aan straf in het geval van racistische beledigingen
Saul na 0:0 met Huesca: zo slecht waren we niet. We hebben geprobeerd te winnen, maar het was onmogelijk.We hebben alles geprobeerd, we hebben anders gehandeld. In de eerste helft konden we niet zoveel kansen creëren als we wilden. In het tweede, hadden we de kans dat we de uitkomst van de wedstrijd hadden kunnen bepalen. De verwachtingen van het team blijven dezelfde. We waren niet erg goed in de laatste wedstrijd (6:1 met Granada - CA. En waren er niet zo slecht in. We probeerden drie punten te krijgen, maar het was onmogelijk. We deden meer dan de tegenstander om te winnen. Het spijt me. We wilden allemaal winnen. We moeten leren van onze fouten, zodat dit niet meer gebeurt, zei Saul
Braithwaite herstelde en nam deel aan het Barca team voor de wedstrijd met Celta, Firpo - out van de applicatie
Barcelona koopt Depay als Dembele vertrekt. Het Contract met Lyon striker was het erover eens dat Barcelona nog steeds Lyon striker Memphis Depay wil tekenen. Volgens journalist Fabrizio Romano hangt het succes van de deal af van de toekomst van de Catalaanse middenvelder Ousmane Dembele. Als hij de club verlaat, kan Barcelona Depay tekenen. Er wordt beweerd dat de voorwaarden van het persoonlijke contract met de Nederlandse nationale teamspeler enkele weken geleden zijn overeengekomen. De Lyon striker is het belangrijkste transferdoel van Barcelona coach Ronald Koeman. Het is ook gebleken dat Manchester United gesprekken heeft geopend met Barcelona over Dembele
De eerste zwarte kapitein in de geschiedenis van Chelsea, Paul Elliott kan lid worden van de FA Board
Manchester United heeft gesprekken geopend met Barca over Dembele. De club heeft al contact opgenomen met de agenten van de speler