Belgium

Coronablog: Helft van de Belgen volledig gevaccineerd en meer vakantielanden kleuren rood

De helft van de Belgen is nu volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano. Daarnaast kleuren delen van Nederland, Spanje en Griekenland donkerrood op de kaart van de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief getest zijn de voorbije twee weken. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Liveblog

38 min

Helft Belgen volledig gevaccineerd

Zowat 5,8 miljoen Belgen, zo'n 50,3 procent van de bevolking, is nu volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano. Van alle Belgen hebben er 7,83 miljoen mensen minstens een eerste dosis gekregen, goed voor net geen 68 procent van de totale bevolking. 

De vaccinatiegraad ligt het hoogst in het Vlaams Gewest, daar is al 65 procent van de volwassenen volledig ingeënt. Dat is 52 procent van de totale Vlaamse bevolking. Het Brussels gewest loopt achter met slechts 48 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 63 en 64 procent van de 18-plussers.

De vaccinatiegraad ligt het hoogst bij de 75-84-jarigen, daar is 91 procent volledig beschermd. In de categorie van 18 tot 34 jaar is 30 procent volledig gevaccineerd, 70 procent kreeg al een eerste prik. Van de 12 tot en met 17-jarigen zijn er al 212.000 jongeren voor de eerste keer gevaccineerd.

Groot deel van Nederland van rood naar donkerrood op kaart van ECDC

De Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan van rood naar donkerrood op de kaart van de European Centra for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat maakt elke donderdag een stand van zaken op van Europese reisbestemmingen. Zij krijgen een kleur (groen, oranje, rood) op basis waarvan EU-lidstaten zelf voorwaarden kunnen opleggen aan terugkerende reizigers.

Van rood naar donkerrood, dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een oranje vlek.

Ook op andere vakantiebestemmingen in Europa neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar oranje, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.

Het ECDC kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Grote delen van Europa zijn groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is.

Buitenlandse Zaken in ons land werkt zijn eigen reisadviezen elke maandag bij op basis van de adviezen van het ECDC.

Aantal besmettingen in Duitsland verdubbeld in 12 dagen tijd, bondskanselier Merkel ongerust

Bondskanselier Angela Merkel maakt zich grote zorgen over de exponentiële toename van de coronabesmettingen in Duitsland. In 12 dagen tijd is het aantal besmettingen verdubbeld, onder meer door de deltavariant.

Op een persconferentie riep Merkel mensen op zich te laten vaccineren. "We willen onze normale wereld terug", zei ze. "Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe vrijer we zijn." Volgens Merkel is het daarom ook belangrijk dat mensen hun privé- en werkomgeving stimuleren om zich ook te laten vaccineren. In Duitsland is op dit moment 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

De bondskanselier zette de deur open voor nieuwe beperkingen als het aantal besmettingen blijft stijgen, om de stijging af te remmen en "het gezondheidssysteem niet te overbelasten".

"Pingdemic" in het Verenigd Koninkrijk: vrees voor tekorten in de winkels

In het Verenigd Koninkrijk groeit de vrees dat door een zogenoemde "pingdemic" voedseltekorten ontstaan. "We maken ons grote zorgen over de situatie", erkende minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng, die op Sky News een vraag kreeg over foto's van lege schappen in supermarkten. "We houden de situatie in de gaten."

In het Verenigd Koninkrijk hebben in een week tijd honderdduizenden mensen via een officiële app een oproep gekregen om in thuisquarantaine te gaan. Ze worden gezien als contact van iemand die positief heeft getest op het coronavirus en zijn daarom "gepingd", wat betekent dat ze een melding op hun telefoon hebben gekregen.

Het bedrijfsleven klaagde al over personeelstekorten door de brexit en zegt nu dat de situatie door de "pingdemic" dreigt te verslechteren. Er wordt volgens Sky News gewaarschuwd dat leveringsketens "beginnen te falen" doordat onder meer vrachtwagenchauffeurs en mensen in de vleessector thuis komen te zitten.

De "pingdemic" domineert de voorpagina's in Britse media. "Pingdemic verstoort voedselbevoorrading in supermarkten", kopt The Daily Telegraph. The Sun en de Daily Mail openen met foto's van lege schappen. "Vrees voor tekorten nu winkels worden getroffen door pingdemic", schrijft The Times.

Ook overheidsdiensten ontkomen niet aan de gevolgen van de pingdemic. De politie heeft volgens Sky News al aangegeven dat in sommige meldkamers veel medewerkers uitvallen. Daardoor kan niet altijd even snel worden gereageerd op telefoontjes. De politie in Cleveland zegt dat verloven van medewerkers worden ingetrokken.

Britten zijn niet wettelijk verplicht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als ze een melding krijgen via de app. Die hoeven ze ook niet op hun telefoon te zetten. Het gaat alleen om een dringend advies. Toch geven veel mensen gehoor aan de oproep en daardoor staat de overheid onder druk om maatregelen te nemen. De regering heeft al besloten dat volledig gevaccineerde mensen vanaf 16 augustus niet meer in zelfisolatie hoeven als ze in beeld komen bij contactonderzoek, tenzij ze zelf positief testen.

China wil geen vervolgonderzoek naar oorsprong virusuitbraak

China wijst het voorstel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om verder onderzoek te doen naar de oorsprong van de coronapandemie af. Eind 2019 werden in China de allereerste geïdentificeerd.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus riep vorige week op tot een doorlichting van de laboratoria rond Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak, meer bepaald de laboratoria waar de eerste gevallen van COVID-19 zijn geïdentificeerd. Een onderzoeksteam van de WHO deed dit jaar al onderzoek in en rond Wuhan, maar Tedros zei eerder al dat een gebrek aan gegevens over de eerste dagen van de uitbraak de naspeuringen in de weg zaten.

De Chinese viceminister van Volksgezondheid, Zeng Yixin, zegt "zeer verrast" te zijn door het voorstel. Het is een "gebrek aan respect voor het gezond verstand en arrogantie tegenover de wetenschap", verklaarde hij op een persconferentie.

AFP or licensors

China maakte op 31 december 2019 aan de WHO bekend dat er in Wuhan een uitbraak was vastgesteld van een mysterieuze longontsteking. Maar Peking heeft zich altijd fel verzet tegen de theorie dat het virus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, ontsnapt zou kunnen zijn uit een van zijn laboratoria, met name dat van het Wuhan Instituut voor Virologie.

Deze theorie, die door de meeste experts lange tijd werd weggewuifd, is de laatste maanden in het Amerikaanse debat weer op de voorgrond getreden. Yuan Zhiming, een van de verantwoordelijken van het Wuhan Instituut voor Virologie, verzekerde donderdag dat er in zijn instelling geen sprake was geweest van een "lek" of "ongeluk".

België stuurt noodhulp naar Tunesië in strijd tegen COVID-19

België zal noodhulp verlenen aan Tunesië in de strijd tegen COVID-19. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken.

Tunesië heeft momenteel te kampen met een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Het land heeft via het Europees mechanisme voor civiele bescherming (EUCPM) zijn Europese partners op de hoogte gesteld van specifieke behoeften, onder meer inzake vaccins. De vaccinatiegraad in Tunesië is nog zeer laag en de autoriteiten zijn bezig om de vaccinatiecampagne te versnellen.

België zal 150.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin sturen naar Tunesië, net als intensive care-geneesmiddelen uit de voorraad van de FOD Volksgezondheid. Ook medisch materiaal voor intensieve verzorging en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en maskers, zullen worden verstuurd. De noodhulp zal vandaag vertrekken.

"Internationale solidariteit is in de huidige pandemiecontext van groot belang, aangezien niemand van ons veilig is zolang we dat niet allemaal zijn. België beschouwt deze bijdrage dan ook als een aanmoediging tot vaccinatie op grond van de eigen ervaring en de positieve effecten van vaccinatie op de gezondheidssituatie", aldus de FOD.

Wetsvoorstel voor verplichte vaccinatie zorgpersoneel in Griekenland

In Griekse parlement is gisteren een wetsvoorstel ingediend om het coronavaccin te verplichten voor werknemers in de zorg. Het gaat onder meer om personeel in verpleeg- en bejaardentehuizen, instellingen voor gehandicapten en ziekenhuispersoneel.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis had de verplichting vorige week aangekondigd. Wie zich niet laat inenten wordt met onbetaald verlof gestuurd en verliest gedurende die tijd ook hun sociale zekerheid. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zorgpersoneel met een medische indicatie.

Gisteren werd in Athene en Thessaloniki massaal gedemonstreerd tegen verplichte vaccinatie. Voor het parlement in Athene braken rellen uit.

VS-president Joe Biden: "Ook kinderen jonger dan 12 jaar binnenkort in aanmerking voor vaccin"

De Amerikaanse president Joe Biden verwacht dat kinderen jonger dan 12 jaar oud binnenkort ook in aanmerking kunnen komen voor een coronavaccinatie. Mogelijk is het "eind augustus" al zo ver. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn eerste town hall meeting sinds zijn aantreden als president een half jaar geleden. Daarin beantwoordt hij vragen van gewone Amerikanen. Het vragenuurtje vond plaats in Ohio en werd live uitgezonden door CNN.

Biden stak van wal met een boodschap aan Amerikanen die sceptisch tegenover het coronavaccin staan. "Het is zeer eenvoudig: we hebben te maken met een pandemie voor mensen die niet gevaccineerd zijn." Volgens de president zijn van alle 10.000 Amerikanen die sterven aan de gevolgen van het coronavirus er 9.950 niet gevaccineerd.

Ook de Verenigde Staten hebben te maken met een stijgend aantal besmettingen, vooral een gevolg van de opkomende deltavariant. Daarnaast lijkt het tempo van de vaccinaties in de VS te vertragen.

Biden zei ook dat hij zich zorgen maakt om de reputatie van de Verenigde Staten. "De wereld vraagt zich af hoe het gaat met dit land", vertelde hij naar aanleiding van vragen die hij kreeg van wereldleiders tijdens de G7-top.

Aantal banen in ons land groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis

De tewerkstelling in België is vorige maand gegroeid met 1,4 procent ten opzichte van januari 2020, het begin van de coronacrisis. De horeca en de maak- en metaalindustrie blijven achter. Al bij al is de impact van corona op de tewerkstelling beperkt gebleven. Met dank aan de steunmaatregelen van de overheid.

Lees meer in het artikel:

Blik op de cijfers... vandaag geen nieuwe cijfers door nationale feestdag

In tegenstelling tot wat we hier eerder meldden, is er vandaag geen rapport met de nieuwe coronacijfers. Dat heeft Sciensano laten weten. Dat heeft te maken met de beslissing van eind juni, dat ziekenhuizen zaterdag en zondag hun cijfers niet meer in real time moeten doorgeven. Dat mag worden uitgesteld naar maandag. Door de nationale feestdag gisteren werden dagcijfers ook niet in real time geregistreerd, waardoor er geen nieuw rapport is. Morgen zijn er wel nieuwe cijfers. Wij bieden onze excuses aan voor de vergissing.

Football news:

Van Dijk op de 1e wedstrijd na blessure: 285 dagen geleden begon mijn terugkeer. Liverpool verdediger Virgil van Dijk reageerde op zijn deelname aan de vriendschappelijke wedstrijd met Hertha (3:4) na 9 maanden herstel van een beenblessure. 285 dagen geleden begon mijn terugkeer naar het veld. Het is moeilijk om te beschrijven hoe ik me voel, maar het is belangrijk om op te merken dat ik het geluk had om steun te krijgen van een groot aantal geweldige mensen. De chirurg, de fysiotherapeuten, de coaches die me vanaf de eerste dag hielpen, de teamgenoten die me kracht gaven, de fans die hun liefde voor mij toonden en mij inspireerden, mijn familie, zonder wie ik niets ben-Dank u allen
Directeur van Sassuolo: Locatelli wil naar Juventus, maar Torino moet onderhandelen met ons
Pochettino dacht er niet aan om naar Real Madrid of Tottenham te vertrekken: er was altijd duidelijkheid in de relaties met PSG
Duiken in de Russische beker: de orthodoxe club van Domodedovo, Krasava en Kairat is een stap verwijderd van de wedstrijd met het RPL team
Man City verkoopt middenvelder Ilic aan Verona voor 7,5 miljoen euro. Hij bracht een jaar op bruikleen er
Roma en Genua zijn het eens geworden over de huurovereenkomst van Shomurodov met een verplichte aankoop voor 17,5+2,5 miljoen euro. Het contract zal worden ondertekend op maandag
Van Dijk speelde voor Liverpool voor het eerst in 9 maanden