Een cyberaanval heeft de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol gedeeltelijk platgelegd. Dat meldt de regionale omroep Focus-WTV en is ons bevestigd. De fabrieken in Ieper, Roemenië en China zijn getroffen door de aanval.

"Afgelopen nacht kregen we van onze collega’s in China de melding dat een aantal IT-systemen niet bereikbaar waren en dat was ook het geval voor Ieper", vertelt ons communicatiedirecteur Frederic Dryhoel.

Hij zegt dat intussen duidelijk is dat het om een aanval met ransomware gaat. Dat is kwaadaardige software die de informaticasystemen versleutelt, waardoor het bedrijf er geen toegang meer toe krijgt. Cybercriminelen vragen vervolgens losgeld om de systemen weer vrij te geven. Dryhoel zegt dat dat laatste bij Picanol nog niet gebeurd is. 

IT-systemen liggen stil

Op sommige afdelingen kan wel nog gewerkt worden, maar een groot deel van de productie ligt stil, zegt hij. "Onze IT-systemen liggen volledig plat", legt Dryhoel uit. En dat is problematisch omdat de hele productie computergestuurd is. "Daardoor kunnen we geen informatie meer sturen naar de verschillende productieafdelingen. We moeten hierdoor per afdeling bekijken hoelang we nog verder werken." Ook de website van het bedrijf is onbeschikbaar.

Picanol maakt momenteel dus nog weefgetouwen, maar enkel op basis van de onderdelen die nog beschikbaar zijn. "Een aantal afdelingen, zoals de gieterij, werkt vandaag al niet meer. "

"We zijn met man en macht aan het bekijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk weer op te starten", geeft Dryhoel nog mee. "We hebben nog geen idee wanneer dat zou zijn, maar we hopen zo snel mogelijk operationeel te zijn."

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper. Het bedrijf heeft 14 vestigingen wereldwijd.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in ons land in de problemen komt door ransomware. Vorige zomer lag de Zaventemse producent van vliegtuigonderdelen Asco wekenlang stil na een vergelijkbare cyberaanval. Zowat 1.000 mensen waren er zolang "technisch werkloos door overmacht".

In oktober ondervond ook de universiteit van Antwerpen problemen nadat de computers van de administratie onbruikbaar waren gemaakt met ransomware.