Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

De Kwekerij start zoektocht naar creatievelingen voor werkplek in gerestaureerde Rijksnormaalschool

Hannelore Vermassen staat in het voormalige auditorium. Dat wordt de grootste polyvalente zaal. 

Hannelore Vermassen staat in het voormalige auditorium. Dat wordt de grootste polyvalente zaal.  — © Chris Van Rompaey

Lier -

Creatieve ondernemers en makers die op zoek zijn naar een cowerkplek of een maakatelier kunnen vanaf september terecht in het Academisch Kwartier, de vroegere Rijksnormaalschool dus, in de Berlaarsestraat in Lier. De Kwekerij startte vorige week met de verhuur.

Nadat in 2012 de toenmalige Artesis Hogeschool definitief haar activiteiten in Lier had stopgezet, kocht de stad in 2014 via haar autonoom gemeentebedrijf SOLag de Rijksnormaalschool. In het pand werd, in een publiek-private samenwerking, het Academisch Kwartier gerealiseerd. Naast een 140-tal appartementen is er in de oude schoolgebouwen 2.000 vierkante meter bestemd voor de inrichting van een incubator. Die wordt door De Kwekerij gerund.

De incubator komt in het poortgebouw en de drie vleugels er links achter.

De incubator komt in het poortgebouw en de drie vleugels er links achter. — © Chris Van Rompaey

De Kwekerij maakt deel uit van Dungelhoeff Bedrijvencentrum bv, waarvan SOlag de hoofdaandeelhouder is. Volgens Van Dale is een incubator een bedrijf dat startende ondernemers op weg helpt. “Als incubator zijn we een kweekvijver die ondernemers bij hun activiteiten faciliteert. Dat doen we door het ter beschikking stellen van ruimten en door het aanbieden van een geïntegreerd dienstenpakket”, zegt Hannelore Vermassen, directeur van De Kwekerij.

Aanwaaiplekken

De Kwekerij biedt vier soorten ruimten aan. “Om te beginnen zijn er deelwerkplekken (vanaf 200 euro per maand) voor een dertigtal creatieve cowerkers. Die huur je permanent of gedurende twee dagen per week. Je kunt ook kiezen om sporadisch iets te huren: dat noemen wij aanwaaiplekken. Daarnaast beschikken we over vier maakateliers (vanaf 250 euro per maand), gericht op zachte maakbedrijvigheid. Juweel- of modeontwerpers bijvoorbeeld, een fotografiestudio, digitale marketing, enzovoort.”

“Verder stellen we twee kleine vergaderzalen en drie grote tot zeer grote polyvalente zalen ter beschikking. Tot slot richten we op de voormalige speelplaats van de school Het Kweekhof in. Dat is een grote serre die deel uitmaakt van ons urbanfarmingproject en waarbij we de chefs van de twee horecazaken op de site betrekken. Met dit project willen we mensen sensibiliseren rond voedselstrategie. Eigenlijk willen we hiermee vooral het korteketenverhaal stimuleren”, verduidelijkt Hannelore Vermassen.

Ontbijt- en lunchbar

Wie bij De Kwekerij iets huurt, krijgt er meteen een heel uitgebreid dienstenpakket bij. Dat gaat dan over voor de hand liggende dingen zoals het gebruik van draadloos internet, een kopieer- en scantoestel en het gebruik van de koffiecorners. Maar in De Kwekerij bevindt zich ook een ontbijt- en lunchbar om even te relaxen, iets te eten en te drinken of partners, vennoten en klanten te ontvangen in stijl.

Hannelore Vermassen toont de ruimte waar de ontbijt- en lunchbar komt.

Hannelore Vermassen toont de ruimte waar de ontbijt- en lunchbar komt. — © Chris Van Rompaey

De Kwekerij bevindt zich in het gerestaureerde poortgebouw van de vroegere Rijksnormaalschool in de Berlaarsestraat en in drie aanpalende vleugels aan de linkerzijde van dat poortgebouw. “De verschillende prijsformules staan nog maar sinds vorige week online, maar toch toonde al een vijftiental mensen interesse, vooral voor een cowerkplek. We konden ook al één maakatelier verhuren. We hopen in september alle ruimtes in gebruik te nemen”, zegt Hannelore Vermassen.

www.dekwekerijlier.be

De drie vleugels achter het poortgebouw worden volop afgewerkt.

De drie vleugels achter het poortgebouw worden volop afgewerkt. — © Chris Van Rompaey

Een maquette met vooraan het poortgebouw.

Een maquette met vooraan het poortgebouw. — © Chris Van Rompaey