Belgium

‘Druk druk druk’, maar we slapen wel een pak meer dan 40 jaar geleden

Slapeloosheid. Slaaptekort. Slaapstoornissen. Het actuele leven met stress en smartphones zou danig op onze nachtrust inhakken. Klopt niet, leert een studie van de universiteit van Oxford. In vergelijking met de jaren 70, slapen we vandaag zelfs 43 minuten langer per nacht. Slaapexperts zijn verrast.

De hectiek van onze samenleving leidt tot slaaptekort. Denken we. Maar is dat wel zo? Slapen we minder dan vroeger? Dat wilden wetenschappers van de universiteit van Oxford weleens weten.

De universiteit had daarvoor hét meetinstrument in handen. In 1974 hebben onderzoekers 15.000 Britten gevraagd een week lang uur na uur bij te houden wat ze deden. Ook de uren slaap. Zo weten we dat mensen in 1974 gemiddeld 7.23 uur sliepen. Vorig jaar vroeg Oxford dan opnieuw aan 15.000 mannen en vrouwen van gemiddeld 48 jaar om hun activiteiten en uren slaap bij te houden. En wat blijkt? We vallen een halfuurtje vroeger in slaap (23.20 uur) en worden een kwartiertje later wakker (7.20 uur) dan 40 jaar geleden. We slapen vandaag gemiddeld 8.06 uur per nacht. Dat is 43 minuten meer van in de jaren 70. Werklozen slapen zelfs een uur meer. Gepensioneerden 27 minuten.

Betere matrassen?

Verrassende cijfers die indruisen tegen alle berichten over slaap­tekort door stress, tv en smartphones. “De cijfers over dat zogezegde slaaptekort vandaag, komen uit slordige studies”, zeggen de Oxford-onderzoekers. “Studies die mensen vragen hoeveel uren ze denken te slapen. Maar mensen onderschatten de slaapuren, omdat ze hun actieve uren overschatten. Ons onderzoek liet geen ruimte voor die fouten.”

Oxford zoekt ook uit hoe het komt dat we vandaag meer slapen. Door het thuiswerk? Doordat we vroeger in bed kruipen met onze smartphone en zo vroeger in slaap vallen? Door betere matrassen?

Ook bij ons wordt verrast gereageerd op de resultaten. “Het idee leefde inderdaad dat we minder ­slapen dan vroeger”, zegt professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van het UZA. “Nu weten we dat dat niet zo is. Ik zie geen reden om de cijfers van ­Oxford af te vallen.”

Football news:

Sancho heeft besloten te vertrekken, waarom zou hij terugkomen? Hij wilde niet in de stad zijn
Arteta over de afwezigheid Gendusa in de applicatie: sommige dingen zouden moeten veranderen, maar dat doen ze niet
Klopp op de kampioenscorridor van city: Ik heb het niet nodig. We vieren geen evenementen van een week geleden
Inter zal de transfer van Hakimi aankondigen na het einde van het seizoen
Zidane over Hames' woorden over Real Madrid: ik begrijp hem. Hij wil meer spelen, wat normaal is
De omgeving van Grisman woedend door het gedrag van luipaarden. Ze denken dat Messi de situatie kan veranderen
CEO akhmata over Glushakov: we zijn er blij mee. Aan het eind van het seizoen bespreken we de toekomst