Belgium

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Essentie is contacten beperken om virus geen kans te geven om zich te verspreiden"

De epidemioloog Pierre Van Damme is tevreden over de verstrengde maatregelen van het Overlegcomité om het coronavirus terug te dringen. "Men wil de huishoudens isoleren. Het signaal is duidelijk. Loop niet bij elkaar over de vloer, want dat geeft het virus de kans zich te verspreiden", aldus Van Damme in "Het Journaal".  Of de maatregelen een garantie op succes zijn, is nu nog niet duidelijk. "Alles hangt af van ons gedrag de komende weken."

De eerste minister Alexander De Croo heeft de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus omschreven als een verstrengde lockdown. Die omschrijving schept duidelijkheid voor de bevolking.

"De essentie van de maatregelen is een oproep om de contacten te beperken. Men wil de huishoudens isoleren en die individueel een aantal zaken te laten doen. Ze laten dat toe om een beetje perspectief te geven. Men wil elk huishouden apart houden. Het signaal is heel duidelijk. Loop niet bij elkaar over de vloer, want dat geeft het virus de kans om zich te verspreiden", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Het Journaal".

Voor alleenstaanden maakt men een onderscheid. "Dat is heel terecht. Zij kunnen een knuffelcontact hebben en één extra contact op veilige afstand. Men zorgt er voor dat er niet te veel eenzaamheid ontstaat. Dat hebben we geleerd uit de eerste lockdown. We hebben een redelijk haalbare oplossing, zonder de hele samenleving in gevaar te brengen."

Het is moeilijk om te voorspellen waar we over zes weken zullen staan, maar we moeten het aantal infecties naar beneden krijgen. Dat is de boodschap

De maatregelen dienen ervoor om de huishoudens te individualiseren. "Dit zijn ook de adviezen die de experten hebben gegeven. Men houdt voor een stuk de economie recht, maar het signaal is de mensen uit elkaars buurt houden. De sectoren moeten telewerken waar mogelijk. De rode draad van alle maatregelen is dat de mensen uit elkaar gehouden moeten worden."

"Ik denk dat we nu gedreven zijn door het aantal patiënten op intensieve zorg. We zitten daar vandaag met 1.100 mensen op intensieve zorg en er zijn dagelijks ongeveer 700 nieuwe hospitalisaties. Dat moet naar beneden, want die mensen vloeien door naar intensieve zorg. We moeten infecties en hospitalisaties tegenhouden. Dan pas wordt het aantal bedden op intensieve zorg behapbaar."

Het succes van de strijd tegen het coronavirus hangt af van ons gedrag de komende weken. "Het is moeilijk om te voorspellen waar we over zes weken zullen staan, maar we moeten het aantal infecties naar beneden krijgen. Dat is de boodschap."

Pierre Van Damme vermoedt dat de bevolking gemotiveerd zal zijn om de maatregelen te volgen. "COVID-19 komt steeds dichter bij de mensen, hetzij in de familie hetzij in de vriendenkring. Dat overtuigt de mensen om inspanningen te leveren. We gaan de communicatie ook moeten voeren met goede en duidelijke communicatie voor de verschillende leeftijdsgroepen en de verschillende culturele gemeenschappen."

Football news:

Ik heb de grootheid van Maradona helemaal niet gezien. Maar ik blijf er maar aan denken. Portret van een legende van Vitaly Suvorov
Carvajal zal 4 wedstrijden van Real Madrid missen en is van plan om terug te keren naar de Derby met Atletico
Messi ging altijd veel zonder de bal. Het beste van alles, dit probleem werd opgelost Guardiola
Er moet iets veranderen. We hebben geen tijd om te herstellen, het leidt tot verwondingen
Emir Kusturica: Ronaldo is een ideaal, hij verdiende veel geld, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij je vertellen? Niets de regisseur van de film Maradona Emir Kusturica gaf toe dat hij niet van plan is meer films over voetbalspelers te maken. Wat voor soort speler ga je ons ooit vertellen? Geen. Wat kan ik je vertellen over Cristiano Ronaldo? Hij is perfect, hij heeft veel geld verdiend, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij u vertellen? Niets zei Kusturica. In 2008 werd de première gehouden van de documentaire over Kusturica en Diego Maradona. De film bestaat uit zeven delen, die elk de naam dragen van een van de dodelijke zonden. In het bijzonder gaat het over de strijd van Maradona tegen drugsverslaving, zijn familie, vriendschap met Hugo Chavez en Fidel Castro en het doel tegen Engeland op het WK 1986, dat de Hand van Godwerd genoemd
Maradona is de beste dribbler met een fenomenaal aantal doelen en assists. Maar is het waar dat hij alleen Serie A won? Andrew Lesenok-over hoe Diego de geschiedenis van Napoli heeft veranderd
Italiaans kampioenschap. Juventus speelt Benevento, Atalanta Miranchuk tegen Verona, Inter naar Sassuolo