Belgium

FBI-topman Wray: "Rusland erg actief om imago van presidentskandidaat Joe Biden te beschadigen"

Volgens de federale politie in de Verenigde Staten probeert Rusland opnieuw om het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Moskou zou vooral de Democratische presidentskandidaat Joe Biden willen ondermijnen. President Donald Trump verwijt China en Iran dan weer dat die net de campagne van Biden steunen.

Christopher Wray, de directeur van de federale politiedienst FBI, legde de verklaring af in een parlementscommissie in Washington. "Rusland is opnieuw erg actief bezig om te pogen het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden", zei hij.

Volgens Wray gebruikt Moskou sociale media, hackers en allerlei "nieuwskanalen" om verdeeldheid en onvrede te zaaien met de bedoeling de campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te beschadigen. Ook in 2016 heeft Rusland zich erg actief getoond om via het internet valse berichten te verspreiden in de VS en werd de website van de Democratische conventie gehackt, waarna gevoelige informatie de wereld werd ingestuurd. 

Biden was vicepresident onder president Barack Obama en wordt door Moskou als anti-Russisch beschouwd, onder meer door zijn steun voor Oekraïne. Rusland zou de voorkeur geven aan de Republikein Donald Trump, ook al omdat onder zijn ambtstermijn de relaties met de andere NAVO-lidstaten gevoelig verslechterd zijn.

Trump: "China en Iran willen dat Biden wint"

Wray gaat daarmee in tegen verklaringen van de regering van Trump, ook al is hij indertijd door de president benoemd als topman van het FBI. Trump heeft de Russische inmenging bij zijn verkiezing in 2016 altijd geminimaliseerd en alle betrokkenheid daarbij ontkend. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Begin deze week had Trump gesuggereerd dat net China en Iran proberen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden en dan wel in het voordeel van Joe Biden. Trump tweette een artikel van de radicaal-rechtse website Breitbart waarin ook gesteld werd dat de communistische machthebbers in China de protesten tegen het racisme en politiegeweld in de VS zouden aansturen om het imago van de president te beschadigen. Bewijzen daarvoor kon Breitbart evenwel niet voorleggen.

Dat China en Iran wellicht liever Biden als president zien, wordt algemeen aangenomen in de VS. Volgens het FBI zijn er echter geen aanwijzingen dat China net zoals Rusland probeert om via desinformatie en valse profielen op sociale media de verkiezingen in de VS probeert te beïnvloeden. Wel maakte FBI-topman Wray zich in juli zorgen over traditionele beïnvloedingstechnieken zoals omkoping, chantage of economische druk waarmee Peking figuren uit de Amerikaanse media, financiële en economische wereld of in de politiek probeert te beïnvloeden of het zwijgen op te leggen. 

Toch denken veel analisten dat de conflictpunten tussen de VS en China zo groot zijn (coronavirus, Hongkong, Xinjiang, handelsoorlog, Zuid-Chinese Zee etc.) dat ook als Biden Trump zou vervangen, de relaties niet meteen beter gaan worden. 

Football news:

We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club
Gattuso ongeveer 1:0 Sociedad: match afhing, beslissen of Napoli de taak om vooruit te gaan naar de Play-offs de Europa League meer dan de helft
De val van de Portugezen, die Cristiano boven zichzelf stelde. Van Chelsea en Mercedes in 16-naar kijken in Kuban en term for drugs
Juve praat met de ontslagen Sarri om hun contract op te zeggen. De coach kreeg 5,5 miljoen euro per jaar
Fonseca Pro 0:0 met CSKA Sofia: de kwaliteit van Roma ' s spel in Serie A is anders, maar dat is normaal. Roulatie is nodig. De hoofdcoach van de Roma Paulo Fonseca vatte de wedstrijd van de groepsfase van de Europa League samen. We vielen zo vaak aan, maar we deden het langzaam, maakten fouten met de laatste pas, hadden niet de juiste intensiteit. Nu hebben we geen keus, we moeten de ploeg draaien. Diavara, Calafiori en nu Santon zijn geëlimineerd, dus de keuze van spelers is beperkt. Ja, de kwaliteit van het spel is anders in Serie A, maar dit is normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de rotatie van het team, en het is noodzakelijk. Ik geloof in wat het team op het veld doet, in de eerste plaats in Serie A, zei Fonseca