Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Frankrijk waarschuwt voor verkoudheidspillen zoals Sinutab: "Riskeer geen beroerte vanwege een verstopte neus"

Guido Mieth

Het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM raadt veelgebruikte pilletjes tegen een verstopte neus, zoals Sinutab, Cirrus of Clarinase, voortaan af. Dat omdat het bestanddeel pseudo-efedrine in zeldzame gevallen een hartaanval of een beroerte kan veroorzaken. Ook in ons land is dat soort pillen te makkelijk verkrijgbaar, vindt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB).

Keuze genoeg in de apotheek als je zoekt naar pilletjes met pseudo-efedrine die een verstopte neus vrijmaken. Sommigen van hen zijn ook gewoon verkrijgbaar zonder voorschrift. Minder bekend is dat die pillen ook zeldzame bijwerkingen hebben. Pseudo-efedrine werkt namelijk zo goed doordat het de bloedvaatjes in je neus vernauwt. 

In neussprays werkt dat bestanddeel heel lokaal, maar via pilletjes heeft het ook effect op bloedvaten elders in je lichaam. En dat is dus ook hoe het bij sommige mensen zelfs al vanaf 1 pil - maar weliswaar in heel zeldzame gevallen - voor zware bijwerkingen, zoals een hartaanval of een beroerte, kan zorgen. 

In Frankrijk, waar alle pillen met pseudo-efedrine gewoon vrij verkrijgbaar zijn, raadt het geneesmiddelenagentschap ANSM daarom voortaan het gebruik ervan af. "Riskeer geen beroerte vanwege een verstopte neus", klinkt het fors. "Het doel is dat deze medicijnen uit de apotheken maar ook uit de medicijnkastjes verdwijnen", legde directeur Christelle Ratignier-Carbonneil eerder deze week uit aan France Info.

Verslavend

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) erkent de bezorgdheid. "Van dat soort medicijnen voel je je goed: ze geven een oppeppend effect (ze staan niet voor niets op de dopinglijst, red.). Veel mensen zijn er daarom verslaafd aan en gebruiken ze veel te langdurig."

Van dat soort medicijnen voel je je goed: ze geven een oppeppend effect. Veel mensen zijn er daarom verslaafd aan en gebruiken ze veel te langdurig

Of ze hebben nog een doosje in de kast liggen van een vorige keer en grijpen er wat te gemakkelijk naar bij een verstopte neus. "Het voordeel is inderdaad dat je minder last hebt van een verkoudheid, hoewel die zeker niet minder lang zal duren. Maar is het dat waard als het nadeel is dat je eraan dood kunt gaan?"

Ook de Belgische geneesmiddelenwaakhond FAGG is zich bewust van de risico's. "Beperkingen en waarschuwingen zijn al opgenomen in de productinformatie van deze geneesmiddelen om deze risico's te verminderen", klinkt het daar. "Het is belangrijk om de bijsluiters van deze geneesmiddelen te lezen en op te volgen om ervoor te zorgen dat ze veilig worden gebruikt."

Europees onderzoek

Het FAGG laat weten dat het erover waakt dat de voordelen van een geneesmiddel altijd moeten opwegen tegen de risico's. En voorlopig is dat nog het geval, klinkt het. Wel voert het Europese Geneesmiddelenagentschap momenteel ook een veiligheidsonderzoek naar die medicijnen met pseudo-efedrine. Het resultaat daarvan zal eind december beschikbaar zijn.

Devroey roept alvast op om dat soort pillen enkel nog verkrijgbaar te maken op voorschrift. "Een huisarts kan perfect inschatten wie ze zonder veel risico kan nemen, zodat ze zeker niet belanden in het medicijnenkastje van mensen met een hoge bloeddruk of hartklachten."