Belgium

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "Het is 5 na 12, tijd voor zeer verregaande maatregelen"

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx noemt het tijd om ook in Vlaanderen strengere maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Het is 5 na 12", zegt ze in "De afspraak" op Canvas. "Het is dringend tijd om te gaan voor zeer verregaande verstrengingen." Morgen komt de Vlaamse regering bijeen om eventueel extra maatregelen te nemen. Intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven denkt dat het stilaan tijd wordt om het onderwijs te verstrengen.

De Antwerpse provinciegouverneur heeft afgelopen weekend aangedrongen bij de Vlaamse regering om strengere maatregelen te nemen. "Het is heel dringend tijd voor overleg en zeer verregaande verstrengingen", zegt ze in "De afspraak". "Het is 5 na 12." Morgen komt de Vlaamse regering samen voor die eventuele extra maatregelen.

Berx blijft wat op de vlakte over wat die verstrengingen precies moeten inhouden. Dat bijvoorbeeld zoals in Wallonië en Brussel de avondklok zou uitgebreid worden, wil ze niet gezegd hebben. Al kan er volgens haar nog meer ingezet worden op thuiswerk. "Er is nog altijd veel volk op de baan en het openbaar vervoer. Daar valt nog een winst te maken", zegt ze. "En in de vrije tijd moet het aantal sociale contacten echt naar beneden."

Grote impact van scholen op verspreiding

Volgens dokter Meyfroidt moeten we durven kijken naar het onderwijs. "Het was nobel om het zo lang mogelijk open te houden. Ik stond daar helemaal achter en het onderwijs is belangrijk, maar nu zitten we in een rampscenario", zegt hij. "Nu proberen we geen golfje meer te controleren, maar we zitten in iets wat we met grote middelen moeten neerslaan."

Het was nobel om het onderwijs zo lang mogelijk open te houden, maar nu zitten we in een rampscenario

De intensivist verwijst naar een studie die vorige week in The Lancet stond. "Die heeft voor 131 landen 790 lockdownperiodes en hun impact bekeken", legt Meyfroidt uit. "De grootste impact is er van het aantal massabijeenkomsten met meer dan 10 personen te verminderen, maar de tweede grootste is toch het onderwijs."

Nochtans is ons lange tijd gezegd dat de school een veilige context is. "En dat is ook zo, want kinderen worden zelf niet ziek", zegt Meyfroidt. "Maar ze zijn wel vectoren." Hij ziet in het ziekenhuis vaak bij kinderen die voor iets anders komen, gescreend worden op COVID en dan positief testen.

Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren

Gouverneur Berx benadrukt het belang van het onderwijs. "Het is een heel moeilijke afweging", zegt ze. "Tijdens de eerste golf was tot 30 procent van de jongeren in de grootsteden niet meer te bereiken." Ze pleit er dan ook voor dat we het onderwijs blijven verstrekken aan kwetsbare jongeren. "Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren."

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak":

Football news:

Holand blijft volhouden dat hij een monster is. De snelste in de geschiedenis van de Champions League scoorde 15 goals (en voegde er 16 bij)
Koeman over de overwinning op Dynamo Kyiv: we bereikten ons doel-we bereikten de playoffs
Op 4:1 met Istanbul speelde Manchester United intens en genoot van de wedstrijd. We willen de eerste zijn in de groep Manchester United Head coach Ole Gunnar Solskjaer vatte de wedstrijd samen vanaf het allereerste begin, begonnen we intens te handelen, de jongens speelden gewillig en genoten van de wedstrijd. Dit is de Champions League, old Trafford-natuurlijk, het is een genoegen om hier te spelen. We hebben mooie goals gescoord, ik ben blij. We hebben één punt nodig om de play-offs te bereiken, maar natuurlijk willen we de groepsfase op de eerste plaats afronden. Van de Beek en Cavani wennen aan onze eisen. Donny kan in verschillende posities Spelen, en Edinson is een geweldige negen van het klassieke model. We hebben al lang geen spelers meer zoals hij. Rashford is zeer zeker van het nemen van de straf, en als Brunu besloot om het door te geven aan hem, waarom niet? Martial nam ook een straf in de wedstrijd tegen Leipzig-dus waarom niet blijven delen? Lindelof heeft een rugprobleem, Aaron WAN-Bissaka heeft een enkelblessure - maar ik hoop dat ze klaar zijn tegen het einde van de week Solskjaer vertelde BT Sport
Forward Ferencvaros trol Cristiano: vierde een doel in zijn stijl. Ronaldo reageerde met een doel en een zeer boze blik . De Hongaren hielden het bijna vol in Turijn. Juventus haalde alleen een 2-1 thuiswedstrijd uit tegen de Hongaarse kampioenen aan het eind van de wedstrijd. De masters en misten de eerste! Ferencvaros is ontsnapt in een tegenaanval, Gen neergeschoten van de verdediger en de bal vloog naar murto zijn Usuni-Albanees gevlogen in gate. Daarna vierden ze een doel in Cristiano stijl
Morata scoorde 5 doelpunten in 4 wedstrijden in de Champions League voor Juve. Zijn beste resultaat is 5 in 12 wedstrijden in het seizoen 2014-2015
Holand scoorde 15 goals in de Champions League de snelste. 7 wedstrijden beter dan het record, Borussia Dortmund Striker Erling Holand scoorde een dubbele tegen Brugge in de competitie.De Noorse speler heeft 16 doelpunten in 12 Champions League wedstrijden. Hij haalde de 15-goal mark de snelste. Het kostte Rood van Nistelrooy en Roberto Soldado 19 wedstrijden om 15 goals te scoren, Harry Kane 20. Cristiano Ronaldo scoorde 15 goals in 51 wedstrijden, Lionel Messi in 29 wedstrijden, Robert Lewandowski in 25 wedstrijden
De Brugge forward wilde niet naar de bus, en hij werd eruit gezet, dezelfde Dennis die scoorde voor Zenit. In de Zenit-groep is Brugge te vinden in Borussia. De Belgen verloren thuis 0:3, en gingen op de weg zonder de belangrijkste aanvallende speler-Nigeriaanse Dennis Bonaventure. Strange: meestal speelt hij vooruit in de Champions League (255 minuten voor 3 wedstrijden), maar hij wordt beschermd in het kampioenschap (367 minuten). Dennis is in goede conditie, maar hij zit niet in het team - hij overtrad de regels van de club, verklaarde team coach Philippe Clement