Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Indiana zet als eerste VS-staat vonnis van Hooggerechtshof om in wet om abortus zo goed als onmogelijk te maken

Vanaf half september mogen vrouwen in de Amerikaanse staat indiana geen abortus meer laten uitvoeren, op enkele uitzonderingen na.  Alleen wanneer er sprake is van verkrachting of incest mag de zwangerschap voor de tiende week worden afgebroken. Ook wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer de foetus niet levensvatbaar is, blijft abortus toegestaan.  Vrouwen moeten dan wel naar een ziekenhuis, alle abortuscentra verliezen hun licentie. 

De wet in Indiana werd gisteravond ondertekend door de Republikeinse gouverneur Eric Holcomb. Ze was vooraf goedgekeurd door de twee kamers van het plaatselijke parlement van Indiana. Daar werden de debatten al snel in gang gezet nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni een einde maakte aan het landelijke recht op abortus, dat al 50 jaar bestond. 

Indiana is een Republikeinse staat. Maar de meningen bleven verdeeld. Zo vervoegden 8 Republikeinse senatoren de 11 Democraten die tegen de wet stemden, onder meer omdat ze vreesden dat de wet vrouwen met een laag inkomen zou benadelen. 

Precedent

Indiana wordt zo de eerste Amerikaanse staat die de afschaffing van Roe vs Wade in haar eigen wetgeving omzet. Vorige week nog stemde de staat Kansas verrassend tegen een strengere abortusregeling.