Belgium

Jambon wil Vlaamse én Franstalige minister per bevoegdheid, premier: "Federaal minister is er voor het hele land" 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt voor om in de volgende federale regering twee ministers van Werk in te voeren, een Vlaamse en een Franstalige. De twee zouden dan vanuit de federale regering elk nauw kunnen samenwerken met hun collega in respectievelijk de Vlaamse of Waalse regering. Premier Sophie Wilmès (MR) vindt dat "niet noodzakelijk".

Jambon lanceert zijn idee in de krant Het Nieuwsblad. Niet alleen voor de portefeuille Werk, maar ook voor andere domeinen zou er volgens hem best een opsplitsing kunnen komen tussen een Nederlandstalige en een Franstalige minister in de federale regering.

"De Vlaamse minister van Werk zou dan nauw samenwerken met zijn collega van Werk in de Vlaamse regering. Samen zijn zij verantwoordelijk voor een beleid op maat van Vlaanderen", legt Jambon uit.

In het verleden was er al eens een soortgelijke opsplitsing voor de bevoegdheid Onderwijs, die uiteindelijk volledig naar de deelstaten werd overgeheveld. Ook nu ziet Vlaams minister-president Jambon zijn idee als een overgangsmaatregel. "Intussen kunnen we aan de verdere splitsing van de bevoegdheden werken", klinkt het.

De post van premier moet niet opgesplitst worden, verduidelijkt Jambon. "In zo'n formule heb je net één premier nodig. Die moet erop toekijken dat het beleid in de verschillende domeinen in overeenstemming met de deelstaten loopt."

Premier Sophie Wilmès (MR) is niet te vinden voor het voorstel van Jambon om twee federale ministers voor 1 ministerpost te benoemen. "Als je lid bent van het federale niveau, dan moet je vertegenwoordiger zijn voor het hele land en maakt het niet uit van welke zijde van de taalgrens je bent."

"Truken"

Het valt overigens op dat het bij de N-VA voor de rest behoorlijk stil blijft over de poging tot vorming van een federale regering met de partijen CD&V, CDH, Open VLD, MR, N-VA en SP.A, de zogenoemde "Arizona-coalitie". Zo'n coalitie zou een nipte meerderheid hebben, de Franstalige socialisten van de PS zouden  er geen deel van uitmaken.

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca heeft de stilte te maken met het feit dat de N-VA niet gelooft in de formule, iets wat Vlaams minister-president Jambon ook aangeeft in Het Nieuwsblad.

"Zonder PS aan boord is een staatshervorming zelfs niet zichtbaar aan de horizon", verklaart Bouteca. "Tenzij met truken als een voorlopige opsplitsing." Met dat laatste verwijst de politicoloog naar het voorstel van jambon.

Football news:

De eerste Amerikaan van Leipzig heeft nooit gescoord in Europa en gisteren heeft hij Attico veroordeeld. Nagelsmann ziet hem als een leider
Voormalig Barca President Gaspar: ik betwijfel of iemand zich de namen van de huidige Bayern spelers in de toekomst zal herinneren
Rafinha kan van Flamengo naar Olympiacos verhuizen
Jan Obiak: ik wilde tot het einde van het seizoen tegen Real Madrid en Barca vechten. Dat hebben we niet gedaan
Kapustka verhuisde naar Legia. De middenvelder speelde 3 wedstrijden voor Leicester in 4 jaar en ging in bruikleen
Iker Casillas: Real Madrid verlaten was pijnlijk, maar dit is mijn thuis. Perez zei: Je zou hier moeten zijn
Upamecano over PSG: dit is de grootste club van Frankrijk. We zullen alles geven en proberen te winnen