Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kamercommissie: N-VA spreekt van “nalatigheid en schuldig verzuim”, minister Verlinden vindt dat politie niets te verwijten valt in zaak-Lassoued

De Kamercommissie Justitie en Binnenlandse Zaken die zich op woensdag buigt over de aanslag van vorige maandag op Zweedse voetbalsupporters. Zelfde tijd, zelfde plaats, zelfde dossier. Alleen een week later. En ondertussen heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wel ontslag genomen en is hij vervangen door Paul Van Tigchelt omdat in tussentijd bleek dat Tunesië vorige zomer had gevraagd om de dader uit te leveren, maar dat uitleveringsverzoek gewoon in een stoffige kast van het Brusselse parket is blijven liggen.

Daardoor staat het politieke vizier nu gericht op Annelies Verlinden (CD&V). Volgens de minister van Binnenlandse Zaken hebben haar politiediensten zich niets te verwijten en zijn alle procedures gevolgd. In tegenstelling tot Van Quickenborne nam ze geen ontslag. Vlaams Belang en N-VA trekken echter totaal andere conclusies. De Vlaams-nationalisten werpen op dat niet alleen Justitie, maar ook de politie het uitleveringsverzoek heeft gekregen dat Tunesië in de zomer van 2022 had uitgeschreven voor Lassoued. In een interview met Het Laatste Nieuws ontkende Verlinden nochtans maandag dat de politie dat verzoek onder ogen heeft gekregen.

LEES OOK: “Verantwoordelijkheid is verpletterend”: het uitleveringsverzoek voor Lassoued kwam wél bij politie terecht, minister Verlinden (CD&V) nu echt onder vuur

Red notice

Woensdag gaf minister Verlinden in de commissie aan dat ze eerder al had gezegd dat de politie dat uitleveringsbevel heeft gekregen. Namelijk op 22 augustus vorig jaar, een week nadat ook de FOD Justitie het had ontvangen. “16 minuten later is het doorgespeeld aan Justitie, en 39 minuten later kregen we de ontvangstbevestiging en de boodschap dat het parket van Brussel het dossier zou behandelen”.

Ook de zogenaamde Red Notice – een oproep via Interpol om iemand op te pakken – kreeg de politie in handen, op 1 juli 2022 binnen. Maar die was volgens Verlinden niet uitvoerbaar omdat daarin enkel sprake was van de ontsnapping van Lassoued uit een Tunesische gevangenis, iets wat in ons land niet strafbaar is. “Voor de uitvoering van een Red Notice is overigens ook altijd een magistraat nodig”, aldus Verlinden, die benadrukte dat de informatie van zowel de Red Notice als het uitleveringsbevel werd gedeeld en dat de twee ook justitiële bevoegdheden zijn. “Van nalatigheid is bij de politie geen sprake”, besloot ze. Pas heel onlangs is gebleken dat Lassoued strafbare fouten had gepleegd, voegde ze eraan toe.

(Lees verder onder de foto)

Van links naar echts: staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Moor, minister van Justitie Van Tigchelt en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. — © BELGA

“Puzzelstukjes”

N-VA-Kamerlid Koen Metsu kwam tot een heel andere conclusie. “Maar liefst 16 diensten en autoriteiten blijken puzzelstukjes te hebben gehad over Lassoued. Die had altijd achter slot en grendel moeten zitten. Mocht er al een kruispuntdatabank zijn geweest, dan was het mogelijk geweest om de volledige puzzel te leggen. Dit is nalatigheid en schuldig verzuim”, dixit Metsu.

LEES OOK. Het dossier onderaan de stapel dat nooit besproken werd, ondanks de vele alarmsignalen: hoe “het systeem” faalde in zaak-Lassoued (+)

Metsu verwees verschillende keren naar de aanbevelingen van de onderzoekscommissie die werd opgericht na de aanslagen in Brussel in 2016 en stelde vast dat die lang niet allemaal zijn uitgevoerd. Onder meer over het uitwisselen van informatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten. De N-VA’er zegt ook niet te begrijpen waarom de dader niet gewoon werd opgepakt. “Hij stond sinds september dit jaar geseind en zijn adres was bekend. Waarom is hij dan niet met hoogdringendheid gearresteerd? Dat is pure nalatigheid”.

“De dader stond sinds september dit jaar geseind en zijn adres was bekend. Waarom is hij dan niet met hoogdringendheid gearresteerd? Dat is pure nalatigheid”

Koen Metsu

N-VA-Kamerlid

Vlaams Belang vroeg nog maar eens het ontslag van Annelies Verlinden, en zelfs van de hele regering. “Dit is een zware, onvergeeflijke fout. De bevolking mag van de regering verwachten dat zij de veiligheid kan garanderen, maar dat is niet gebeurd”, stelt Kamerlid Ortwin Depoortere.