Belgium

Kernwapens beschermen niet tegen huidige dreigingen

Het is precies 75 jaar geleden dat een atoombom de stad Hiroshima totaal vernielde. Bisschop Lode Van Hecke en Pax Christi vinden het onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze vernietigingswapens. Ze roepen de Belgische regering daarom op om het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens eindelijk te ondertekenen.

Lode Van Hecke

Lode Van Hecke is bisschop van Gent en bisschop-referent van Pax Christi Vlaanderen

Echte veiligheid is een gedeelde veiligheid en overstijgt alle grenzen. De Covid-19 pandemie is er een zoveelste voorbeeld van. Samenwerking is van levensbelang om deze wereldwijde nieuwe uitdaging het hoofd te bieden en zoveel mogelijk levens te redden. De mensheid weet zich meer dan ooit verbonden met elkaar.

Maar niet enkel dit virus bedreigt mens en planeet. Vijfenzeventig jaar nadat twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki van de kaart veegden en meer dan een kwart miljoen slachtoffers maakten, worden miljoenen levens nog steeds bedreigd door kernwapens. Er zijn er inmiddels zo’n 13.400 in omloop. 

Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens. 

Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens. Dat bevestigde ook paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Hiroshima en Nagasaki in november 2019. Hij waarschuwde dat kernwapens niet in staat zijn ons te beschermen tegen de huidige dreigingen. Investeringen in de ontwikkeling, productie, het testen en bezit van kernwapens zorgen er immers voor dat er minder geïnvesteerd wordt in de domeinen die we net nodig hebben voor een waarlijk gedeelde menselijke veiligheid: gezondheidszorg, onderwijs en de strijd tegen extreme armoede. Kernwapens blijken niet in staat onze veiligheid te garanderen.

Verdrag

Paus Franciscus veroordeelde niet enkel het bezit en gebruik van kernwapens, maar ook het dreigen ermee. Dit houdt immers in dat we bereid zijn elkaar volledig te vernietigen en het berust op een klimaat van wantrouwen en vijandigheid. Een vreedzaam samenleven kan echter enkel bereikt worden op basis van broederschap, dialoog en solidariteit tussen volkeren.

De verantwoordelijkheid om kernwapens de wereld uit te helpen, ligt daarom niet enkel bij landen die kernwapens bezitten. Ook wie “geniet” van nucleaire afschrikking via het lidmaatschap van een alliantie heeft zijn rol te spelen. Zo kan België de strategie van de nucleaire afschrikking in vraag stellen en haar grondgebied kernwapenvrij trachten te maken.

Experts waarschuwden de voorbije jaren herhaaldelijk voor de toenemende kans op het gebruik van kernwapens, gewild of per ongeluk. De oplopende internationale spanningen, het opzeggen van wapenbeheersingsakkoorden, toenemende investeringen in kernwapenarsenalen en hun modernisering, zorgen ervoor dat nucleaire ontwapening opnieuw hoog op de agenda moet. 

Het is onze plicht om het menselijk leven en het ecosysteem te beschermen voor de huidige en toekomstige generaties, en dus om kernwapens volledig te elimineren. Dat vonden ook 122 landen wanneer zij op 7 juli 2017 het Verdrag tot Verbod op Kernwapens (Treaty to Prohibit NuclearWeapons – TPNW) in de VN aannamen. Paus Franciscus en verschillende geloofsgemeenschappen wereldwijd spraken reeds hun steun uit voor het Verdrag omdat het vrede tussen mensen bevordert. 

Tot nog toe weigerde de Belgische regering haar steun uit te spreken voor het Verdrag. Naar aanleiding van de 75 herdenking van de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus roep ik met Pax Christi de Belgische regering op om eindelijk werk te maken van nucleaire ontwapening en het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.

Ware vrede wordt niet bereikt via allesvernietigende wapens.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Football news:

Juventus heeft gisteren contact opgenomen met Lyon over Aouar ' s overplaatsing. Er is nog geen aanbod
Lyon is klaar om de prijs van Depay te verlagen. Nu eist de club 25 miljoen euro van Barca
De bus van Oxford werd 6 uur geblokkeerd door ontsmettingsmiddel. Ik moest een taxi nemen naar de wedstrijd. De wedstrijd tussen Oxford en Accrington in de Engelse Derde Klasse liep het gevaar verstoord te worden als gevolg van een onverwacht probleem. Voor de reis van het hotel naar het stadion, werd het Interieur van de bus behandeld met alcohol antiseptisch. Beveiliging is prima, maar de bus weigerde te gaan. Een nuttige functie!
Alonso stapte in de bus tegen West Brom. Lampard was boos als altijd, Chelsea defender Marcos Alonso had een conflict met hoofdcoach Frank Lampard. West Brom nam een douche en ging zonder toestemming op de clubbus, terwijl een andere vervanger in de rust - MATEO Kovacic - terugkeerde naar de bank
Zidane op Hazard: het is klaar. Hij maakt zich al lang zorgen over een ernstig probleem, maar nu is alles in orde.Real Madrid Coach Zinedine Zidane sprak over de gezondheid van middenvelder Eden Hazard. Door schade heeft de Belg de aanvraag niet ingediend. Hoe voelt Hazard zich? Ik hou hem goed in de gaten. Het is klaar. Eden traint elke dag goed met het team. We weten dat Hazard niet zoveel heeft gewerkt in de groep op dit moment. Nu doet hij het regelmatig, wat geweldig is. Eens kijken hoe we het naar de Spelen brengen. Heeft Hazard tijdens het voorseizoen geen professionaliteit gehad? Ik denk het niet. Hij had een ernstig probleem dat hem al heel lang dwars zat. Alles lijkt nu in orde. We willen dat hij dit ongemak niet voelt. Sam Hazard wil het in de eerste plaats. Het seizoen is erg lang. Hij wil samenwerken met zijn teamgenoten, helpen en in orde zijn zei Zidane. In het seizoen 2019/20 maakte Hazard 16 La Liga-optredens voor Real Madrid, scoorde één doelpunt en maakte zes assists. Hij had drie verwondingen tijdens het seizoen, waarvan twee ernstig
Ex-Atletico middenvelder Futre op Felix en Fati: ik kies joau. Hij is speciaal en zal binnenkort concurreren voor de Gouden Bal
Miranchuk zal terugkeren naar de Algemene groep van Atalanta na een pauze voor de nationale team wedstrijden