Belgium

Komt annulatieverzekering tussen bij reis naar coronagebied?

Reisbijstandsorganisaties krijgen al enkele dagen veel vragen van toeristen die een reis geboekt hebben of willen boeken naar een gebied waar het coronavirus is opgedoken. De meest gestelde vraag gaat over de mogelijkheid een reis te annuleren. 

Danny Smagghe van Touring Wegenhulp zegt dat er de voorbije dagen ruim 400 oproepen binnenkwamen van klanten die vragen hadden over corona.  De meeste bellers willen weten of het mogelijk is een geplande reis te annuleren.  

Tijdstip van boeking is cruciaal

Bij de vraag of een annulatieverzekering geldig is bij het uitbreken van het virus op de plaats van bestemming is de datum van de boeking cruciaal.  "Als de reis geboekt is vooraleer er op de bestemming besmette personen zijn gesignaleerd, kunnen onze klanten absoluut een beroep doen op hun annulatieverzekering", zegt Danny Smagghe. Met andere woorden van de klanten wordt gewoon verwacht dat zij zich informeren via de media en/of via Buitenlandse Zaken (dat reisadviezen kan aanpassen).

Wie toch boekt naar een land of regio waar al besmettingen zijn gesignaleerd, verliest dus zijn recht op financiële compensatie. Een concreet voorbeeld: wie nu een reis naar Tenerife boekt, kan geen beroep doen op zijn verzekering om te annuleren.

"Voor alle duidelijkheid", voegt Danny Smagghe er aan toe, onze reisbijstand  blijft uiteraard volledig gelden voor wie bij ons verzekerd is en op reis een materieel of fysiek probleem heeft dat niets met het coronavirus te maken heeft.