Belgium

Liveblog: "Mogelijk volgende dagen oplossing tweede verblijven", aantal nieuwe besmettingen in ons land blijft dalen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft dalen, dat blijkt uit de dagelijkse cijferupdate van het Nationaal Crisiscentrum. Premier Sophie Wilmès geeft aan er de komende dagen gewerkt wordt aan een oplossing voor mensen die een tweede verblijf hebben. En hoe zit het eigenlijk met de mondmaskers en filters die de federale overheid zou uitdelen? Heel wat mensen hebben die nog niet in de bus gekregen. Volg hier alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Liveblog

52 min

Premier Wilmès: "Mogelijk in de komende dagen oplossing voor mensen met tweede verblijf"

Het lijkt erop dat tweedeverblijvers niet tot 8 juni zullen moeten wachten op een versoepeling van de coronamaatregelen. Premier Sophie Wilmès geeft aan dat er voor hen "zo snel mogelijk" naar een oplossing wordt gezocht, "mogelijk al in de komende dagen".

Lees meer in het artikel:

De cijferupdate van het Nationaal Crisiscentrum: aantal besmettingen blijft dalen

Zoals elke dag heeft het Nationaal Crisiscentrum de nieuwe coronacijfers in ons land bekendgemaakt. De cijfers hebben betrekking op maandag 18 mei. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

  • De voorbije 24 uur zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 7 meer dan de dag ervoor toen 43 nieuwe opnames werden gemeld. In totaal liggen er nu 1.630 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, 16 meer dan gisteren.
  • Er liggen 345 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat is een stijging met 3 patiënten.
  • 14.687 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 30 in de voorbije 24 uur.
  • In de voorbije 24 uur zijn 29 nieuwe overlijdens gerapporteerd, een meer dan de dag ervoor. 21 van die overlijdens vonden plaats in het ziekenhuis, 8 in een woonzorgcentrum. In die laatste groep werd 88 procent bevestigd door een COVID-test.
  • Dat brengt het totaal op 9.108 overlijdens sinds de uitbraak van het virus in ons land. 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,2 procent thuis en 0,4 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (24 procent) als vermoede (76 procent) gevallen.
  • Er zijn op een dag tijd 232 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd, 47 minder dan gisteren. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen in ons land op 55.791.
14 min

Zorgwekkende toestand in Amerikaanse woonzorgcentra, Björn Soenens: "Bewoners aan hun lot overgelaten"'

Terwijl op veel plaatsen in de VS de economie stilaan versoepelde maatregelen hanteert, slaat Covid-19 ongemeen hard toe in de Amerikaanse woonzorgcentra. De helft van alle dodelijke slachtoffers door corona verbleef in een rusthuis: zeker 45.000 Amerikanen zijn daar overleden door corona. 

Bekijk hier de reportage van correspondent Björn Soenens uit het Journaal:

32 min

Werkgeversorganisatie Voka wil spreiding van vakantiedagen voor werknemers

Werkgeversorganisatie Voka wil dat werknemers hun vakantiedagen kunnen spreiden en ook  overdragen naar volgend jaar. Veel werkgevers vrezen dat hun personeelsleden door de coronacrisis allemaal tegelijkertijd vakantie gaan willen opnemen, wat de heropleving van de economie in het gedrang zal brengen. 

We stellen vast dat heel veel mensen hun vakantie nu niet opnemen. Als ze vakantie geboekt hebben dan stellen ze die uit naar de zomer of het najaar, dus we vrezen dat onze bedrijven zwaar onder druk gaan komen in het najaar.

Voka wil ook dat wie langer dan twee maanden tijdelijk werkloos is door corona, begeleid wordt naar ander werk of een opleiding. Zowat 180.000 tijdelijk werklozen dreigen hun job definitief te verliezen. Daarom is het belangrijk dat die mensen snel opgepikt worden op de arbeidsmarkt, vindt Voka. Dat voorstel maakt deel uit van een relanceplan om jobs en bedrijven te redden, dat de organisatie vandaag heeft gelanceerd.

37 min

Koning en koningin brengen bezoek aan Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Na twee maanden sluiten mag vandaag ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten weer open. Net voor de opening voor publiek kreeg het museum nog hoog bezoek: koning Filip en koningin Mathilde bezochten de permanente Old Masterscollectie in het museum. Met hun bezoek wil het koningspaar de zwaar getroffen cultuursector ondersteunen.

Net als op andere plaatsen gelden in het museum maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op bankjes voor drie personen mag maar een iemand plaatsnemen. Per ruimte staat ook aangegeven hoeveel mensen er binnen mogen, overal moet 1,5 meter afstand worden gehouden en de mensen moeten een parcours volgen.

Na het bezoek nam de koning ook een moment om met de opzichters van het museum te praten. “Ik hoop dat er veel mensen gaan komen. Het is belangrijk dat mensen opnieuw in contact komen met cultuur”, aldus Filip.

41 min

Corona-enquête van UAntwerpen nu ook gericht op kinderen

Voor de tiende dinsdag op rij roepen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen op om massaal deel te nemen aan de Grote Coronastudie rond de impact van de coronamaatregelen en -crisis. Heel wat vragen komen week na week terug om evoluties in kaart te brengen. Er is echter telkens ook een specifieke focus, gebaseerd op de actualiteit. Ditmaal is er een afzonderlijke bevraging voor kinderen onder 12 jaar.

"Veel beslissingen worden boven het hoofd van kinderen genomen", zegt onderzoeker Koen Pepermans. "Wij willen nu achterhalen hoe zij denken over bepaalde zaken: wat misten ze het meest tijdens de quarantaine? Met wie hadden ze contact? Wat vonden ze leuk en niet zo leuk aan de voorbije periode?"

Intussen leert een meer diepgaande analyse van de voorbije twee weken dat een meerderheid van deelnemers met een COVID-19-diagnose sterk vermoedt of zeker weet dat ze de infectie op het werk opliepen. 24 procent duidt het eigen huishouden aan als infectiebron, 10 procent een winkel. Onder de mensen die het virus op het werk opliepen, zijn een groot aantal actief in de zorgsector.

Wat een mondmasker betreft, is 90 procent er intussen van overtuigd dat het goed is dat het verplicht wordt op het openbaar vervoer. Minder dan 20 procent vindt dat het ook op straat verplicht zou moeten zijn. 75 procent vindt wel dat winkelpersoneel er eentje moet dragen.

De enquête is in vier talen beschikbaar tot dinsdagavond 22 uur op www.corona-studie.be.

59 min

Internaten kunnen in coronatijden voor meest kwetsbare kinderen en jongeren een verschil betekenen

De voorbije dagen uitten een aantal schoolinternaten hun bezorgdheden over vragen die ze vanuit de (gerechtelijke) jeugdhulp krijgen. Met onderliggend het pleidooi om internaten toch vooral bij onderwijs te laten en vooral voor jongeren die er zelf voor kiezen. Maar Katrien Verhegge en Bruno Vanobbergen van het Vlaams agentschap Opgroeien geloven dat internaten in coronatijden een cruciale rol te spelen hebben, voor alle kinderen, ook voor kinderen en jongeren voor wie het thuis minder evident is. Iedereen zal uit zijn kot moeten komen, letterlijk. Onderwijs én welzijn.

Lees meer in het opiniestuk:

Eerste deel Oosterweelverbinding vroeger dan gepland afgewerkt op E17 richting Gent

Deze ochtend is het eerste stuk van de Oosterweelverbinding afgewerkt. Het wegdek op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke heeft daar een laatste asfaltlaag gekregen. De werken waren vroeger klaar dan gepland waardoor de volgende fase ook sneller kan beginnen.

Lees meer in het artikel:

Brusselse filmfestivals uitgesteld naar september

Het Brussels Short Film Festival en het Brussels International Film Festival worden uitgesteld tot begin september. Het kortfilmfestival was normaal gezien voor eind april en het internationale filmfestival voor eind juni, maar konden door het coronavirus niet doorgaan zoals gepland.

Massa-evenementen zijn zeker nog tot 31 augustus verboden, maar de organisatie wil het Brussels Short Film Festival en het Brussels International Film Festival "van zodra het mogelijk is" inplannen. Voorlopig is dat tussen 2 en 12 september voor het kortfilmfestival en tussen 3 en 13 september voor het internationale filmfestival.

De twee festivals zullen dus uitzonderlijk op ongeveer dezelfde data plaatsvinden, maar ze behouden wel hun eigen karakter en programmatie, benadrukken de initiatiefnemers.

Russische premier Misjoestin opnieuw aan het werk na coronabesmetting

In Rusland heeft premier Michail Misjoestin zijn werk hervat. President Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waarbij Misjoestin opnieuw zijn volledige bevoegdheden terugkrijgt. Misjoestin was eerder besmet met het coronavirus en was sinds 30 april met ziekteverlof. Sindsdien werd het premierschap tijdelijk waargenomen door eerste vicepremier Andrej Beloesov. Of Misjoestin nu helemaal genezen is, is nog niet duidelijk.

In Rusland zijn nu overigens al bijna 300.000 mensen besmet. Het aantal slachtoffers ligt officieel op 2.837, maar wellicht zijn er dat meer. Al meer dan een maand zitten de meeste Russen thuis en wordt er enkel in essentiële sectoren gewerkt. Het virus zou zowat overal voorkomen in het grote land, maar de voorbije dagen worden toch opvallend veel besmettingen vastgesteld in de Kaukasische deelrepubliek Dagestan in het zuiden. Daar zou de druk op de ziekenhuizen erg groot zijn.

Sputnik

Football news:

Marcelo zal de rest van het seizoen in La Liga missen vanwege een adductor spierblessure
Telefoongesprek, ontsmetting van de rails,de liften. We controleerden-antivirus maatregelen in de NPL echt werken (nou, bijna)
David De Gea: ik hoop nog 400 wedstrijden te spelen voor Manchester United
CAS keerde terug naar PAOK 7 punten. AEK Carrera kan zich niet kwalificeren voor de Champions League
Pep Pro Champions League: Real Madrid zal ons knock-out slaan als Manchester City aan de volgende etappe denkt
Quique Setien: Barcelona kan hun titelkansen tot de laatste ronde behouden. Er gebeuren veel dingen in Voetbal
Klopp bevestigde dat Henderson voor de rest van het seizoen uit is vanwege blessure