Belgium

Liveblog - "Verlenging vakantie valt waarschijnlijk samen met piek", zegt Van Damme, afstandsonderwijs in Leuven

De verlenging van de herfstvakantie valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme. De middelbare scholen in Leuven gaan na de vakantie over naar deeltijds afstandsonderwijs in de 2e en 3e graad van het middelbaar onderwijs. Lees meer in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

56 min

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Verlenging herfstvakantie valt waarschijnlijk samen met piek tweede golf"

De verlenging van de herfstvakantie tot en met 11 november in Vlaanderen valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf van het coronavirus. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake". 

Scholen al deze week, voor het begin van de herfstvakantie, sluiten (zoals het Franstalig onderwijs doet), vindt hij geen goed idee. "Dat heeft een enorme impact op de organisatie van scholen en op die van ouders", zegt hij. "Dit scenario lag op tafel, maar er is voor een verlenging van de herfstvakantie gekozen."

"Dat heeft als voordeel dat die verlenging waarschijnlijk samenvalt met de piek van de tweede golf. Als je de scholen en de hele gemeenschap errond even contactvrij kan houden, gedurende twee keer de duur van een gemiddelde incubatieperiode, dan heeft dat een impact op het afvlakken van de curve."

Bekijk hier een deel van het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

KU Leuven schakelt over naar code rood, uitzondering voor eerstejaarsstudenten

Vanaf 3 november schakelt de KU Leuven over naar een "werkwijze met impact van code rood". Dat meldt de universiteit. Dat betekent dat zoveel mogelijk lessen op afstand plaatsvinden. Enkel wanneer het echt niet anders kan, vinden die nog fysiek plaats.

De universiteit maakt een uitzondering voor eerstejaarsstudenten, het is de bedoeling dat zij wel zoveel mogelijk naar de les kunnen blijven gaan. Ook opleidingsactiviteiten die niet online georganiseerd kunnen worden, zoals practica, oefeningen in pc-lokalen of labo-oefeningen, blijven op de campus plaatsvinden. De universiteit gaat ervan uit dat de strengere regels tot aan de kerstvakantie zullen gelden.

"De druk op het gezondheidszorgsysteem neemt sterk toe", zegt rector Luc Sels. "We moeten de verspreiding van het virus dus zo veel mogelijk proberen in te dijken. De eerstejaarsstudenten willen we heel bewust 'bij de les houden' en maximaal ondersteunen: daarom organiseren we hun lessen nog steeds in code oranje."

De middelbare scholen in Leuven stappen na de herfstvakantie dan weer over naar deeltijds afstandsonderwijs in de tweede en de derde graad.

Lees meer over dat laatste in dit artikel:

14 min

WHO-toparts Ryan: "Europa moet coronavirus nu versneld aanpakken"

Op de persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève heeft een van de topfiguren, de Ierse arts Mike Ryan, Europa opgeroepen om dringend werd te maken van een gecoördineerde aanpak van de coronacrisis. Vooral contactopsporing blijft hier ver achter, waarschuwt dokter Ryan.

Lees meer in dit artikel:

20 min

Limburgse burgemeesters willen strengere maatregelen

De Limburgse burgemeesters willen dat de maatregelen in Vlaanderen verstrengd worden, zo blijkt na het digitaal overleg tussen gouverneur Jos Lantmeeters en de burgemeesters. Voorlopig worden in Limburg geen provinciale maatregelen getroffen, in afwachting van de extra ministerraad van de Vlaamse regering van morgen.

Voor de Limburgse burgemeesters is het duidelijk dat Vlaanderen net als Wallonië en Brussel strengere maatregelen moet nemen. "Er is unanimiteit bij de burgemeesters. De ernst van de situatie noopt tot verstrenging, maar de burgemeesters willen geen lockdown", klinkt het op het kabinet van de gouverneur. "De bekommernissen van de 42 Limburgse burgemeesters zijn duidelijk. Morgen is het aan de Vlaamse regering om beslissingen te nemen."

De Vlaamse regering pleegt momenteel nog volop overleg met de virologen, de provinciegouverneurs en verantwoordelijken uit het economisch leven. Morgenavond om 18 uur volgt dan een extra ministerraad waarop de regering zich zal buigen over eventuele bijkomende coronamaatregelen.

21 min

Malta sluit cafés en verbiedt bijeenkomsten van meer dan zes mensen

Alle cafés op Malta moeten tot 1 december de deuren sluiten. Dat heeft de regering bekendgemaakt bij de aankondiging van een reeks nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De restaurants mogen wel nog open blijven, maar er mogen hoogstens nog tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Daarnaast worden bijeenkomsten met meer dan zes personen op openbare plaatsen niet langer toegelaten.

De maatregelen gaan in vanaf donderdag. Wie de strengere regels overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 200 euro. Malta, dat zowat een half miljoen inwoners telt, heeft sinds het begin van de coronapandemie 5.578 besmettingen en 53 sterfgevallen gemeld. Het merendeel van de besmettingen vond de voorbije twee maanden plaats.

22 min

Vakbonden en Comeos onderhandelen woensdag opnieuw over strengere maatregels in winkels

Comeos, de sectorfederatie van de handel en diensten, heeft onderhandeld met de vakbonden. De werknemersvertegenwoordigers vragen, nu het nieuwe coronavirus in opmars is, strengere veiligheidsmaatregels in de winkels. Dat meldt de Franstalige christelijke bediendebond CNE vanavond.

Vorige week riepen de bonden Comeos op om aan de grote ketens drastischere maatregelen te vragen nu er een tweede golf van het virus is. "In de eerste plaats willen we dat alle geldende maatregelen gerespecteerd worden", luidde het.

De onderhandelingen verliepen vandaag naar verluidt constructief. Komende woensdag zitten beide partijen vanaf 14 uur opnieuw samen om verder te onderhandelen.

23 min

Molenbeek test volledige leerkrachtenbestand: zeventien besmettingen

De gemeente Molenbeek heeft vorige week haar volledige leerkrachtenbestand binnen de gemeentelijke scholen laten testen. Uit de 748 speekseltests kwamen 17 positieve gevallen van asymptomatische personen naar voren. Als gevolg van de testresultaten is een school gesloten.

De gemeente Molenbeek nam de tests af om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal besmettingen in haar scholen. Ze maakten gebruik van een snellere speekseltest, al is die wel minder betrouwbaar dan een PCR-test.

24 min

Denemarken registreert voor het eerst meer dan 1.000 besmettingen

Denemarken heeft voor het eerst sinds het begin van de pandemie meer dan 1.000 nieuwe coronainfecties geregistreerd. Vandaag werden de Denen ook nieuwe beperkingen opgelegd.

Volgens cijfers die door het staatsgezondheidsinstituut SSI zijn vrijgegeven, zijn er sinds zondag 1.056 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Door technische problemen ging het dit keer echter over een periode van 28 in plaats van 24 uur. Er liggen intussen 145 personen in het ziekenhuis met COVID-19, het hoogste niveau sinds midden mei. In totaal telt Denemarken iets meer dan 41.400 bevestigde coronabesmettingen en 708 overlijdens.

In een poging de epidemie verder in te dijken zijn vandaag nieuwe maatregelen van kracht gegaan. Bijeenkomsten met meer dan 10 personen en de verkoop van alcohol na 22 uur is voortaan verboden. Vanaf donderdag wordt de mondmaskerplicht er ook nog verder uitgebreid van het openbaar vervoer naar alle openbare plaatsen.

26 min

VBO waarschuwt voor tweede lockdown

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de grootste werkgeversorganisatie van het land, roept iedereen op alles in het werk te stellen om een tweede algemene lockdown te vermijden. Dat zou immers de doodsteek kunnen betekenen voor tienduizenden bedrijven, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

"Als we ons gezondheidssysteem én onze economie niet willen doen kapseizen, dan moeten we nu handelen. Niet straks, niet morgen. Maar nu, vandaag",  aldus Timmermans.

Een tweede algemene lockdown zou de fundamenten van onze economie zo diep aantasten dat we de levensvatbaarheid van vele bedrijven bruusk onderuithalen en dat ontzettend veel werknemers hun job verliezen, waarschuwt het VBO. Daarom roept de werkgeversorganisatie op het aantal contacten te verminderen, verplaatsingen te vermijden en waar mogelijk telewerk te organiseren.

27 min

Noorwegen voert nieuwe coronabeperkingen in

De Noorse premier Erna Solberg heeft op een persconferentie nieuwe beperkingen in de context van de coronapandemie ingevoerd. Zo mogen Noren nog slechts vijf gasten in hun eigen huis ontvangen en worden privébijeenkomsten op openbare plaatsen beperkt tot 50 aanwezigen.

Werknemers uit landen die door de EU als risicogebied worden aanzien, worden bovendien niet vrijgesteld van de verplichte tiendaagse quarantaine vanaf zaterdag. Daartoe zouden Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië behoren, aldus Solberg.

Hoe meer moeite er nu wordt gedaan, hoe groter de kans om een normale kerstvakantie met een grotere familiekring door te kunnen brengen, zei Solberg nog.

Noorwegen heeft de pandemie tot nu toe relatief goed doorstaan in vergelijking met andere Europese landen, met bijna 18.000 gemelde coronabesmettingen en 279 sterfgevallen. Met de nieuwe beperkingen volgt Noorwegen de algemene tendens in Europa om nieuwe maatregelen in te voeren nu het coronavirus op vele plaatsen opnieuw om zich heen slaat.

Football news:

Ik heb de grootheid van Maradona helemaal niet gezien. Maar ik blijf er maar aan denken. Portret van een legende van Vitaly Suvorov
Carvajal zal 4 wedstrijden van Real Madrid missen en is van plan om terug te keren naar de Derby met Atletico
Messi ging altijd veel zonder de bal. Het beste van alles, dit probleem werd opgelost Guardiola
Er moet iets veranderen. We hebben geen tijd om te herstellen, het leidt tot verwondingen
Emir Kusturica: Ronaldo is een ideaal, hij verdiende veel geld, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij je vertellen? Niets de regisseur van de film Maradona Emir Kusturica gaf toe dat hij niet van plan is meer films over voetbalspelers te maken. Wat voor soort speler ga je ons ooit vertellen? Geen. Wat kan ik je vertellen over Cristiano Ronaldo? Hij is perfect, hij heeft veel geld verdiend, maar waar is zijn persoonlijkheid? Wat kan hij u vertellen? Niets zei Kusturica. In 2008 werd de première gehouden van de documentaire over Kusturica en Diego Maradona. De film bestaat uit zeven delen, die elk de naam dragen van een van de dodelijke zonden. In het bijzonder gaat het over de strijd van Maradona tegen drugsverslaving, zijn familie, vriendschap met Hugo Chavez en Fidel Castro en het doel tegen Engeland op het WK 1986, dat de Hand van Godwerd genoemd
Maradona is de beste dribbler met een fenomenaal aantal doelen en assists. Maar is het waar dat hij alleen Serie A won? Andrew Lesenok-over hoe Diego de geschiedenis van Napoli heeft veranderd
Italiaans kampioenschap. Juventus speelt Benevento, Atalanta Miranchuk tegen Verona, Inter naar Sassuolo