Belgium

“Maatregelen van de laatste kans”, zegt premier De Croo: dit heeft het Overlegcomité beslist

Na een nieuw Overlegcomité heeft premier Alexander De Croo een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om de alsmaar voortgalopperende corona-epidemie te bekampen. De premier had het op een persconferentie vanavond over "de maatregelen van de laatste kans". Die hebben maar één bedoeling: onze contacten maximaal beperken en de sector van de gezondheidszorg behoeden voor een instorting.

"Ons land bevindt zich in een sanitaire noodtoestand: de druk op de ziekenhuizen is immens", schetst premier De Croo de toestand."In heel veel ziekenhuizen is de pijngrens overschreden." De premier verwijst naar het aantal besmettingen dat maar blijft toenemen en het aantal patiënten in de ziekenhuizen, en vooral de patiënten in de intensieve zorg. "We zien nog altijd geen kentering", waarschuwt hij. 

Maximaal alle fysieke contacten beperken. Zo kort als het kan, maar zo lang als het moet

Conclusie? We moeten absoluut voorkomen dat de gezondheidszorg implodeert. "Dat kan maar op één manier: maximaal alle fysieke contacten beperken. Zo kort als het kan, maar zo lang als het moet", aldus De Croo.

De premier heeft het over "een verstrengde lockdown met dezelfde regels voor het hele grondgebied". Die beslissing heeft het Overlegcomité genomen in een geest van eenheid en duidelijkheid, benadrukt hij.

Er is geen enkele reden om te hamsteren

Wat verandert er allemaal? Hieronder een opsomming van de nieuwe maatregelen:

 • de regel van 4 vervalt in de binnenruimte (een huishouden mag nog maximaal 1 persoon tegelijkertijd uitnodigen, en dat is ook het zogenoemde knuffelcontact),
 • de regel van 4 geldt wel nog in de buitenruimte (wel afstand houden en mondmasker dragen),
 • alle niet-essentiële winkels sluiten (thuislevering en afhalen blijven mogelijk),
 • voedingswinkels en supermarkten blijven open ("Er is geen enkele reden om te hamsteren", benadrukt Alexander De Croo),
 • niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidssalons, ...) schorten hun activiteiten op,
 • in het onderwijs wordt de herfstvakantie verlengd tot 15 november,
 • telewerk wordt verplicht (indien niet mogelijk zijn mondmaskers en ventilatie op de werkvloer verplicht),
 • bedrijven kunnen doorwerken, maar alleen als de regels worden toegepast,
 • de restaurants en bars in de hotels sluiten (maaltijden op de hotelkamer kunnen wel nog),
 • afscheidsplechtigheden worden beperkt tot maximaal 15 personen (maaltijden en recepties achteraf kunnen niet),
 • vakantieparken zullen gesloten zijn vanaf 3 november.

Bekijk hieronder de toespraak van premier Alexander De Croo en lees verder onder het videofragment:

"We gaan over naar een verstrengde lockdown", zegt Alexander De Croo. "Dat heeft maar één doel: ervoor zorgen dat onze gezondheidszorg niet bezwijkt."

Dit zijn de maatregelen van de laatste kans

De regels gelden voor minstens anderhalve maand en gaan in tijdens de nacht van zondag op maandag, om middernacht. Voor de winkels komt er ten laatste op 1 december een evaluatie. "Ik ben mij er absoluut van bewust dat dit bijzonder verregaande maatregelen zijn, die hard en pijnlijk zijn", geeft de premier toe.

"Laat het duidelijk zijn: dit zijn de maatregelen van de laatste kans. Als we deze curve snel willen doen dalen, ligt het in ónze handen, in úw handen", aldus De Croo. "We komen dit te boven als we elkaar steunen."

Nu uit elkaars buurt blijven om later terug samen te zijn

"Kies de mensen waarmee je door deze moeilijke periode gaat", raadt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan. Hij blijft bezorgd over de toestand in de ziekenhuizen. "Als de regels blijven stijgen aan dit tempo is het bijzonder simpel: dan komt er een moment waarop de deuren van de afdeling intensieve zorg dichtgaan voor eender welke andere patiënt"

"Er is maar één weg", aldus Vandenbroucke. "Nu uit elkaars buurt blijven om later terug samen te zijn." 

Bekijk hieronder de toespraak van minister Frank Vandenbroucke en lees verder onder het videofragment:

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wijst op de zware gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen voor de economie en doet een oproep. "Ik zou de bevolking echt willen oproepen om onze middenstand bij te staan." Al blijven de winkels gesloten, thuisleveringen blijven wel mogelijk "We kennen allemaal de buitenlandse sites, maar richt u naar de websites van onze eigen lokale ondernemers", aldus Jambon, die iedereen ook oproept om zich minutieus aan de regels te houden.

Bekijk hieronder de toespraak van Vlaams minister-president Jan Jambon:

Football news:

Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen
Julian Nagelsmann: Leipzig wil PSG Het Laatste gevoel geven dat ze het hebben over
Tuchel Pro Champions League: wedstrijd met Leipzig-de finale van onze groep
Antoine Griezmann: het is tijd om alles op zijn plaats te zetten. Ik heb genoeg van Barcelona, Antoine Griezmann heeft z ' n Interview met Movistar aangekondigd. In het bijzonder zal de Fransman spreken over zijn relatie met de Catalaanse striker Lionel Messi. Ik heb niet meer opgetreden sinds de presentatie [op de dag dat ik lid werd van Barca]. Zoals ik die dag al zei, Ik wil niet buiten het veld spreken, maar erop. Dat ben ik. Voetbal spelen is waar ik het beste in ben. Maar het is tijd om alles op zijn plaats te zetten. Er zijn veel dingen verzameld. Ik heb er genoeg van Diario Sport citeerde Griezmann als gezegde. Moe om de oorzaak van alle problemen te zijn.Het was luidruchtig rond Messi en tijdens de pauze voor de nationale ploegen-Griezmann' s voormalige agent liep over