Belgium

Meer dan 100 arrestaties in Chicago na nacht vol plunderingen en geweld

In de Amerikaanse stad Chicago is het in de nacht van zaterdag op zondag tot geweld en plunderingen gekomen, dat heeft de politie gemeld. Tot de plunderingen werd opgeroepen nadat een verdachte werd neergeschoten door de politie. Er werden meer dan 100 mensen opgepakt. De politie beperkt nu de toegang tot de stad in de hoop dat de rust zal wederkeren. 

Volgens politiechef David Brown kreeg de politie gisterennamiddag een oproep voor een jongeman met een wapen. De politie kwam ter plaatste en de 20-jarige verdachte werd op straat ondervraagd. Maar de man sloeg op de vlucht. Toen de agenten hem achtervolgden begon hij op hen te schieten. De man werd daarop door de politie neergeschoten en afgevoerd naar het ziekenhuis. De verwondingen zijn niet levensbedreigend, meldt de politie nog.

Maar op sociale media circuleerde er een foutief bericht waarin stond dat de politie een jongen van 15 had doodgeschoten. Er werd fel gereageerd op internet en opgeroepen om te gaan plunderen. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De politie zette 400 extra agenten in, maar ze kon de plunderingen en rellen niet voorkomen. Honderden mensen trokken al plunderend door de straten en kregen het aan de stok met de politie. Vooral de winkelstraat Michigan Avenue werd toegetakeld. Er werden tientallen winkels vernield. Er vielen ook verschillende gewonden, onder wie dertien agenten. Een burger en een bewaker raakten gewond door geweerschoten.

Op sociale media zijn talloze video’s geplaatst van het vandalisme en de schade aan de winkels. In sommige filmpjes zie je de mensen nog uit de winkels lopen met allerlei spullen.

(Lees verder onder de foto)

De politie heeft nu de toegang tot de stad beperkt, bovendien zal "de politie in groten getale aanwezig blijven". Brown zei voorts dat de plunderingen werden aangewakkerd door “verkeerde informatie”.  De politie onderzoekt nu beelden van bewakingscamera’s om nog verdachten te kunnen identificeren.

De Burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, heeft het geweld veroordeeld en riep het gerecht op om de personen verantwoordelijk voor de aangerichte schade te bestraffen. "Dit was een aanval op onze stad", zei Lightfoot. Ze verdedigde de politie en zei dat de agenten in staat moeten zijn om te werken zonder dat ze beschoten worden. “Er is nooit een rechtvaardiging voor crimineel gedrag”, zei de burgemeester nog. 

Bekijk hieronder beelden en foto's van de plunderingen: 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet