Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Muzikanten Nationaal Orkest van België kaarten spanningen met directie aan tijdens concert

Archiefbeeld 

Archiefbeeld  — ©  ISOPIX

De muzikanten van het Nationaal Orkest van België (NOB) zullen zaterdagavond om 20 uur, bij de start van hun concert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, de aandacht van het publiek vestigen op de druk die door hun hiërarchie wordt uitgeoefend. Dat heeft vakbondsleider Didier Gilquin (CSC) vrijdag gezegd.

Er zullen ook folders worden uitgedeeld. De drie vakbonden hebben in gemeenschappelijk front de geschilpunten opgesomd, waaronder de drie rechtszaken over naburige rechten die de directie tegen haar muzikanten heeft verloren. Ze eisen ook het ontslag van de voorzitter van de raad van bestuur en de intendant en vragen een ontmoeting met de politieke autoriteiten.

“De sociale en organisatorische situatie is onhoudbaar geworden voor het personeel”, klinkt het. Ze klagen aan dat ze al twee jaar proberen de bevoegde autoriteiten te waarschuwen, maar dat ze geen gehoor krijgen.    De problemen die de bonden vorig jaar aanhaalden, zijn er nog steeds, zeggen ze. Het gaat onder meer om inbreuken op de programmawet en de arbeidswetgeving van de instelling, ongerechtvaardigde ontslagen, het ontbreken van elke vorm van sociaal overleg en arbitraire beslissingen. Het geduld van de muzikanten is op, klinkt het.