Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederlander met kruiwagen vol aarde houdt halt in Kempen: “Ik stap naar Unesco in Parijs”

“Hebben jullie ook parkeerplaatsen voor kruiwagens?” Henry Mentink stapte donderdagnamiddag bijzonder goedgemutst en fris het bosrijke gebied van het Lijsterpad in Gierle, op de grens met Beerse, op. Daar kreeg hij een warm ontvangst van Marieke Van Coppenolle, de iniatiefneemster van het ecologisch stiltehuis Robur op Den Eik, en enkele andere vrijwilligers.

De kruiwagen van de sportieve Nederlander is gevuld met honderden buideltjes aarde die hij van overal heeft ontvangen met daarbovenop wat promotiemateriaal. Henry Mentink wil met zijn Krui-tocht of Wheelbarrow-walk de aarde voordragen als erfgoed. “Ik ben op vrijdag 22 april gestart in mijn woonplaats Varik, een dorp in de Betuwe”, legt Henry Mentink uit. “De start was niet toevallig op de Dag van de Aarde. In 45 etappes hoop ik op zondag 5 juni het hoofdkantoor van Unesco in Parijs te halen. 5 juni is dan weer Wereld Milieudag. Lazare Eloundou Assomo, de baas van Unesco Werelderfgoed is bereid om me met mijn kruiwagen die dag te ontvangen.”

De kruiwagen is goedgevuld met buideltjes aarde en promotiemateriaal. Het zand moet tot bij Unesco in Parijs geraken.

De kruiwagen is goedgevuld met buideltjes aarde en promotiemateriaal. Het zand moet tot bij Unesco in Parijs geraken. — © BERT DE DEKEN

Barefoot-schoenen

Henry Mentink stapt ongeveer per dag een elftal kilometer met zijn goedgevulde kruiwagen en meestal ook vergezeld van een groepje sympathisanten. “Ik heb de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht bij de dorpsgemeenschap Widar in Wortel-Kolonie. Donderdagochtend ben ik daar gestart aan mijn wandeling naar Gierle”, vertelt de wandelaar. “Ik volg in principe de kortste weg naar mijn bestemming maar soms moet ik wel een stukje omwandelen. Ik heb me de voorbije maanden wel goed voorbereid voor deze tocht. Zo heb ik leren stappen met zogenaamde barefoot-schoenen, met platte zolen. Ik heb nog geen voetproblemen gehad en ook de band van mijn kruiwagen heeft het gehouden. Maar ik heb wel een reservewiel bij me.”

Burgemeester Marleen Peeters en schepen Luc De Backer van Lille overhandigden ook een doosje met lokale grond aan Henry Mentink.

Burgemeester Marleen Peeters en schepen Luc De Backer van Lille overhandigden ook een doosje met lokale grond aan Henry Mentink. — © BERT DE DEKEN

Geld aan aarde geven

Onderweg zamelt de milieupelgrim allerlei buideltjes grond in om zijn kruiwagen mee te vullen. Zo overhandigden burgemeester Marleen Peeters (N-VA) en schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Inzet) van Lille donderdag ook een doosje met wat Lilse grond. “We zijn hiervoor op een ideale plaats in onze mooie gemeente”, zei Luc De Backer. “We hopen dat Henry de Lilse grond goed tot in Parijs kan brengen.” Ook Marieke Van Coppenolle van Robur op Den Eik gaf wat bosgrond mee.

In ruil bezorgde Henry Mentink iedereen een (nep)biljet van honderd euro met bloemenzaadjes. Het biologisch afbreekbaar biljet werd in Gierle meteen in de grond gestopt in de hoop dat er binnenkort mooie bloemen uitkomen. “We hebben de afgelopen decennia te veel gevraagd van de aarde door er allerlei grondstoffen uit te halen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. We moeten het geld daarom weer teruggeven aan de aarde”, verduidelijkt Henry Mentink. “Drie jaar geleden ben ik al eens met een kruiwagen de beurs van Amsterdam binnengestapt.”

Henry Mentink plant een vlaggetje op de plaats waar een biljet met bloemenzaadjes in de grond ging.

Henry Mentink plant een vlaggetje op de plaats waar een biljet met bloemenzaadjes in de grond ging.

In ruil voor een buideltje grond gaat een (nep)biljet van honderd euro met bloemenzaadjes in de bodem van Gierle.

In ruil voor een buideltje grond gaat een (nep)biljet van honderd euro met bloemenzaadjes in de bodem van Gierle. — © BERT DE DEKEN

Henry Mentink kreeg alvast in het stiltehuis aan de Beerseheide een slaapplaats aangeboden. Vrijdag stapt hij samen met Marieke Van Coppenolle eerst naar Zoersel, een dag later naar Zandhoven om op zondag 1 mei de Droomgaard in Broechem (Ranst) te bereiken. Later passeert de Krui-tocht ook nog langs Brussel waar Henry Mentink een afspraak heeft op het kabinet van de Nederlander Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Stiltehuisje

Marieke Van Coppenolle (62), draagt Henry en zijn project een warm hart toe. Deze Vlaamse nomade leeft al ruim 17 jaar in haar tot kampeerwagen omgebouwde lichte vrachtwagen. Ze was onlangs nog te zien in het derde seizoen van de tv-reeks Don’t Worry, Be Happy, over mensen die met weinig geld toch gelukkig zijn. Ze werkte tien jaar lang met een boel vrijwilligers aan een hobbitachtig stiltehuisje in het bos. Via de vzw Robur op Den Eik stelt ze het huisje ter beschikking als herstelplaats voor mensen met een burn-out en aan kunstenaars. “De Krui-tocht maakt voor ons deel uit van het Jaar van de Verbinding, met allerlei helende initiatieven over de aarde”, legt Marieke Van Coppenolle uit. “Ik heb donderdag officieel het voorzitterschap van onze vzw overgedragen aan Peter Metten. Ik trek binnenkort weer de wijde wereld in. Hoe mooi dit huisje ook is, ik heb het niet voor mij gebouwd. Trouwens, een vaste plak is voor mij voorlopig nog een gevangenis. Mijn bus is mijn thuis.”

www.wheelbarrow-walk.com, roburopdeneik.org