Belgium

Niet alleen reizen staat op agenda Overlegcomité

De cijfers laten vandaag nog niet toe om versoepelingen aan te kondigen, maar misschien wordt wel al een beetje perspectief geboden.

Ondanks de waarschuwingen pakten toch 160.000 mensen hun koffers in de kerstvakantie. Voor premier Alexander De Croo (Open VLD) het bewijs dat de zachte hand niet helpt. Het Overlegcomité ­wil dan ook deze namiddag niet-essentiële ­reizen verbieden, ­zeker tot na de krokusvakantie. Het principe is eenvoudig, maar het wordt nog een hele oefening om precies af te bakenen wanneer een reis al dan niet essentieel is. De quarantaineverplichting wordt wellicht opgetrokken van zeven naar tien dagen. Om de pil te verzachten maakt de federale regering normaal gezien ook een pakket steunmaatregelen voor de reissector bekend.

Daarnaast wordt eraan gedacht om wie uit het buitenland komt, sneller te verplichten om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Vandaag ontsnapt wie minder dan 48 uur in het ­buitenland was aan die verplichting. De federale regering wil die termijn op zestien uur brengen.

Contactberoepen

De beslissing om in Vlaanderen de secundaire scholen al een week voor de krokusvakantie te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs wordt wellicht vandaag zonder veel problemen gevalideerd door het Overlegcomité. De cijfers laten vandaag nog niet toe om versoepelingen aan te kondigen, maar misschien wordt wel al een beetje perspectief geboden. Bij een versoepeling zullen eerst de contactberoepen, zoals de ­kappers, aan de beurt ­komen. In regeringskringen viel gisteren te horen dat de contact­beroepen misschien na half ­februari – als de cijfers gunstig evolueren én met verstrengde protocollen – eventueel ­zouden kunnen heropstarten. Maar de vraag is of het Overleg­comité een perspectief gaat ­durven uit te spreken.

Football news:

Benfica biedt Diego Costa een 2-jarig contract met een salaris van 3 miljoen euro per jaar
Pep is geobsedeerd door tactiek. Hij ziet en wil zoveel dingen veranderen dat het een probleem kan zijn
Cavani is dicht bij een overeenkomst met Boca Juniors. Hij wil Manchester United verlaten in de zomer
Er zijn slechts 6 coaches in de wereld met een positieve balans tegen Pep. De leider van de rating-Sulscher
Ancelotti op 0:2 met Chelsea: Everton zijn niet op hun niveau. Ze waren beter en verdienden om te winnen
Lazio Women 's coach over Italië: onze samenleving is homofoob en racistisch Carolina Morace, hoofd coach van het Lazio women' s team, sprak over vrouwen in het voetbal en homofobie
Lingard scoorde 4 doelpunten in 6 Premier League wedstrijden voor West Ham. In Manchester United, hij scoorde 4 doelpunten in de vorige 38 wedstrijden