Belgium

Nieuwe aanhoudingen en verhoren in fraudezaak Nethys

In het dossier Nethys is vrijdagochtend voormalig topman Stéphane Moreau opgepakt. Gisterenavond werd al Mithra-baas François Fornieri aangehouden én Pierre Meyers, de vroegere voorzitter van Nethys, meldt de procureur-generaal van Luik.

Ook voormalig financieel directeur van Nethys Pol Heyse en Bénédicte Bayer, eveneens een van de voormalige toplui, zijn opgepakt en worden momenteel verhoord. Ne als de ex-ceo Stéphane Moreau. Er zijn vermoedens van fraude en vriendendiensten binnen de top van de Luikse intercommunale. Het gaat om zaken als het uitbetalen van riante ontslagvergoedingen en het zich toe eigenen van de bezittingen van de holding.

Moreau, Heyse en Bayer zouden naar verluidt zelf aanspraak hebben gemaakt op een pot te verdelen ontslagvergoedingen van in totaal zo’n 15 miljoen euro. De voorzitter van het remuneratiecomité, François Fornieri van Mithra speelde daarin een belangrijke rol. Net zoals ex-Nethysvoorzitter Pierre Meyers.

Er zijn aanwijzingen dat Fornieri in ruil de hand mocht leggen op cruciale bedrijven van Nethys zoals Elicio, het vroegere Electrawinds. En dit voor een overnamesom van 2 euro terwijl Elicio de afgelopen 3 jaar opgeteld circa 40 miljoen euro nettowinst maakte. Over 2020 was dat 25 miljoen.

Verduistering

De bal ging eerder deze week aan het rollen toen de topman van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra Fornieri verhoord werd en vervolgens gisterenavond aangehouden werd.

De Luikse zakenman wordt formeel beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.

Net als Fornieri is ook Pierre Meyers, afgevaardigd bestuurder en voorzitter van de beheerraad van Nethys, donderdag al onder aanhoudingsbevel geplaatst. Tegen hem gelden dezelfde beschuldigingen als tegen Fornieri. Voormalig bestuurd Jacques Tison kijkt eveneens tegen deze rij klachten aan, maar hij mocht na verhoor onder voorwaarden weer huiswaarts.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7