Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ondernemersorganisatie Unizo luidt alarmbel over stijgende loonkosten: "Wie 10 mensen in dienst heeft, zal er op 1 januari plots 11 moeten betalen"

NVE

Er moet dringend iets gedaan worden aan de stijgende loonkosten voor bedrijven. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo. Door de hoge inflatie en de automatische loonindexatie wordt de situatie voor veel bedrijven stilaan onhoudbaar. Maar voor de Waalse socialisten van PS blijft morrelen aan de index onbespreekbaar. In Terzake ging staatssecretaris Thomas Dermine van PS in debat met Unizo-topman Danny Van Assche. 

"Iemand die tien mensen in dienst heeft, gaat in januari plots 11 mensen moeten betalen. Over twee jaar gaat hij zelfs 12 mensen moeten betalen terwijl er maar 10 werken. Het gevolg zal zijn dat er misschien nog 8 werknemers overblijven om er 10 betaald te krijgen."

Unizo-topman Danny Van Assche luidt de alarmbel. Door de inflatie hebben veel bedrijven het moeilijk om uit de stijgende kosten voor onder meer grondstoffen en energie te komen. En daar komen ook nog eens de stijgende loonkosten bij door de automatische loonindexering in ons land. "In heel veel bedrijven en sectoren zullen de lonen in januari geïndexeerd worden en dat komt echt als een schrikbeeld op hen af", zegt Van Assche in "Terzake" op Canvas.

BEKIJK - Al jarenlang wordt er gediscussieerd over de automatische loonindexering in ons land. Hoe zit het nu weer?

Videospeler inladen...

"We pleiten niet voor een indexsprong, zo ver hoeft het voor ons zelfs niet te gaan, maar er moet wel iets gebeuren", zegt Van Assche. "Een alternatieve loonindexering, enkel voor de lagere en middenlonen bijvoorbeeld. Of je kan een nettoloonindexering doen waarbij de loonkosten voor de werkgever niet stijgen, maar waarbij de werknemer zijn inkomen wel geïndexeerd ziet. Er zijn een heel aantal formules mogelijk waarover we graag met de vakbonden van gedachten wisselen."

Maar staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) is duidelijk: "We moeten er alles aan doen om de koopkracht van mensen te beschermen. De automatische loonindex is één van de meest efficiënte manieren om dat te doen. In andere landen zoals Nederland kijkt men op naar ons systeem. Waarom zouden we dat dan aanpassen?"

Volgens een recente bevraging van Unizo blijkt dat ondernemers van plan zijn om minder te produceren, te besparen op personeel en meer in te zetten op tijdelijke werkloosheid. "En misschien wel het ergste: 1 op de 2 zegt volgend jaar geen investeringen meer te doen. Economisch is dat een ramp", zegt Van Assche.

"We bevinden ons inderdaad in een zeer moeilijke situatie", reageert Dermine. "De sectoren die het moeilijk hebben, moeten we bijkomend steunen. In elke crisis, in elke oorlog, hebben we een extra bijdrage gevraagd aan diegenen met de breedste schouders. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid en solidariteit."

BEKIJK - Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine in debat met Unizo-topman Danny Van Assche:

Videospeler inladen...