Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Oppositie blijft kritisch voor politie en justitie na aanslag in Brussel: “Had vermeden kunnen en moeten worden”

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA blijven kritisch voor het optreden van politie en justitie in het dossier van Abdesalem Lassoued, de Tunesiër die vorige week twee Zweedse voetbalfans doodschoot in Brussel. Vlaams Belang vraagt het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Verlinden, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) krijgen woensdag in een gezamenlijke Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Justitie vragen over de terreuraanslag van vorige maandag. De parlementsleden kregen vorige week al tekst en uitleg, maar intussen ziet het verhaal er helemaal anders uit: Lassoued kon wel verwijderd worden uit het land, want Tunesië had in de zomer van augustus 2022 een uitleveringsverzoek overgemaakt aan ons land. Alleen bleef dat maandenlang in een kast op het parket van Brussel liggen. 

De minister van Binnenlandse Zaken blijft erbij dat de politie op basis van de informatie die nu beschikbaar is niets te verwijten valt. De politie heeft proactief meer informatie aan Tunesië gevraagd en heeft alle informatie met justitie gedeeld, moest blijken uit de tijdslijn die Verlinden in de Kamer toelichtte. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt herhaalde dat een parketmagistraat een fout maakte en dat zijn voorganger Vincent Van Quickenborne daar afgelopen vrijdag zijn politieke verantwoordelijkheid voor nam.

Ontslag Verlinden

Toch blijft de oppositie met vragen zitten. Volgens Koen Metsu (N-VA) is er “minstens sprake van nalatigheid”. “Als we alles oplijsten had dit vermeden kunnen en moeten worden.” Zijn partijgenote Kristien Van Vaerenbergh zei dat er naast een fout van de magistraat ook een politieke fout is gebeurd, omdat beloftes zoals de digitalisering van justitie veel te lang op zich laten wachten. 

De Vlaams-nationalisten vragen echter niet het ontslag van Verlinden. Het extreemrechtse Vlaams Belang deed dat bij monde van Ortwin Depoortere wel. Het uitleveringsverzoek voor Lassoued kwam immers niet alleen bij justitie maar ook bij de politie aan, is de redenering. “Er is meermaals gezegd dat de dader onder de waterlijn bleef. Dat was de teneur hier vorige week. Dat blijkt nu grotesk onwaar”, zei hij. 

Gevolg van jarenlange besparingen

Ook Sofie Merckx (PVDA) wees erop dat het verhaal van vorige week “met haken en ogen aan elkaar ging”. Ze verweet Verlinden onder meer dat ze het toen niet over de ‘Red Notice’ - een soort aanhoudingsverzoek - had die Tunesië via Interpol aan ons land had laten overmaken nog voor het uitleveringsverzoek er was. De politie kon op basis daarvan volgens Verlinden geen actie ondernemen omdat er enkel sprake was van ontsnapping uit de gevangenis, en dat in ons land niet strafbaar is. Merckx wees er echter op dat in de Red Notice ook gesproken wordt over geweld (“agression avec violences”, red.). “Dat is toch wel strafbaar in ons land?”, vroeg ze zich af. 

Merckx wees er tot slot op dat het kader van het parket van Brussel maar voor 80 procent is ingevuld, iets wat justitieminister Van Tigchelt even daarvoor had toegelicht. Die laatste wees erop dat niet alles het gevolg kan zijn van een gebrek aan mensen en middelen, maar de extreemlinkse politica is het daar niet mee eens. “Wat zich vorige week maandag heeft afgespeeld, is het gevolg van jarenlange besparingen”, concludeerde ze.