Belgium

OVERZICHT. Niels De Vriendt is lang niet de eerste die leven laat tijdens koers

Wielrennen is een gevaarlijke sport. Daar werd de wielerfan zaterdag andermaal mee geconfronteerd na het overlijden van de 20-jarige Niels De Vriendt. De jonge renner overleed na een valpartij tijdens een oefenkoers in het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Hij is lang niet de enige die tijdens de koers overleed na een valpartij. Een kort overzicht van de bekenste namen.

LEES OOK. 20-jarige renner komt om het leven na valpartij in oefenkoers in Wortegem-Petegem

Bjorg Lambrecht (22)

De beloftevolle klimmer van Lotto-Soudal viel op 5 augustus 2019 op een betonnen duiker in de Ronde van Polen. Alle hulp kwam te laat voor de guitige kerel uit Knesselare, die door inwendige verwondingen een hartstilstand kreeg.

Michael Goolaerts (23)

De jonge renner van Veranda’s Willems-Crelan ging tijdens Parijs-Roubaix 2019 tegen de grond op zo’n 150 kilometer voor de finish. Goolaerts bleef roerloos liggen, ter plaatse gereanimeerd en per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Lille. Daar overleed hij later op de avond.

Antoine Demoité (22)

Een dramatische speling van het lot zorgde in Gent-Wevelgem 2016 ervoor dat de sprinter van Wanty-Groupe Gobert samen met vier anderen viel en daarna werd aangereden door een motorrijder. Demoité werd in kritieke toestand nog afgevoerd naar het ziekenhuis van rijsel, waar hij in de nacht erop overleed aan zijn verwondingen. Een dag na zijn overlijden stierf ook Daan Myngheer, aan een hartaanval tijdens het Internationaal Wegcriterium.

Wouter Weylandt (26)

De populaire Gentenaar viel tijdens een afdaling van de Passo del Bocco tijdens de Giro van 2011. De sprinter werd gereanimeerd, maar overleed ter plaatse. Zijn zwangere vriendin bleef alleen achter. Als eerbetoon aan Weylandt wordt zijn rugnummer 108 niet meer gebruikt in de Giro.

Isaac Galvez (31)

Isaac Galvez overleed na een valpartij tegen de railing van het Gentse Kuipke, tijdens de Zesdaagse van Gent. De verwondingen aan de borststreek bleken de Spanjaard fataal. Dimitri De Fauw, door wiens contact hij ten val kwam, ontnam zichzelf enkele jaren later van het leven.

Andrey Kivilev (29)

De Kazach viel tijdens Parijs-Nice in 2003, waarbij hij een schedelbasisfractuur en twee gebroken ribben opliep. Kivilev overleed de volgende morgen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Als gevolg van zijn ongeluk is door de UCI de helmplicht in alle wielerkoersen ingevoerd.

Fabio Casartelli (24)

De olympisch kampioen van 1992 zou nooit zijn volledige potentieel halen toen hij op 18 juli 1995 met zijn hoofd tegen een betonblok botst na uitschuiven tijdens de afdaling van de col de Portet d’Aspet. De volgende etappe reed het peloton als eerbetoon in gesloten formatie uit. De premies van die dag werden aan de nabestaanden gegeven.

Jean-Pierre Monseré (22)

Op zijn 21ste werd Monseré winnaar van de Ronde van Lombardije én wereldkampioen. In die regenboogtrui zou hij tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie van 1971 om het leven komen. Hij reed in op een wagen die stilstond aan de kant van de weg en overleed aan zijn verwondingen.

José Samyn (23)

Naar de Franse Belg werd de vroegere GP Fayt-le Franc genoemd. Een botsing met een verkoper van programmaboekjes tijdens een criterium in Zingem werd de Tourritwinnaar fataal. Samyn overleed vijf dagen later.

Stan Ockers (36)

Ockers kwam om het leven tijdens een valpartij op de piste van het Sportpaleis in Antwerpen. De Belg had een enorm palmares opgebouwd: hij was twee keer tweede geworden in de Tour, pakte de groene trui, werd wereldkampioen en won Luik-Bastenaken-Luik.

Football news:

Valencia presenteerde drie uniformen voor het seizoen 2020/21
Ter Stegen tekende een vijfjarig contract bij Barca
Bale werd niet opgenomen in real ' s bod voor de wedstrijd met Manchester City in de Champions League
Arsenal heeft Willian een driejarig contract aangeboden
Aurier zou naar Milaan verhuizen. Tottenham wil 20 miljoen euro voor een verdediger
Can-Casillas: een van de grootste is het verlaten van het podium. Je bent altijd een voorbeeld geweest, mijn vriend!
Simeone is geweldig. Hij brengt altijd overwinningen en titels