Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Parlementsverkiezingen in Frankrijk: Kamp Macron voorlopig aan de leiding, zelfs absolute meerderheid kan nog

De coalitie rond de liberale president Emmanuel Macron en het kamp rond de linkse Jean-Luc Mélenchon liggen nek aan nek in de Franse parlementsverkiezingen. Uit de eerste prognoses blijkt dat beide kampen 25 tot 26 procent van de stemmen zouden halen. Op vlak van zetels lijkt het kamp Macron zijn absolute meerderheid wel te kunnen behouden. Maar alles ligt nog open, want volgende week volgt een tweede stemronde.

In Frankrijk trokken ze vandaag opnieuw naar de stembus. Twee maanden nadat Emmanuel Macron herverkozen werd als president kiezen de Fransen nu ook een nieuw parlement. En net zoals bij de presidentsverkiezingen gebeurt dat in twee stemrondes: vandaag en volgende zondag. 

In die eerste stemronde gaat Ensemble, de coalitie rond Macron volgens de eerste peilingen nek-aan-nek met Nupes, het kamp rond de linkse Jean-Luc Mélenchon. Het kamp van de president zou tussen 25,2 tot 25,6 procent van de stemmen behalen, ongeveer evenveel als de linkse alliantie met 25,2 tot 26,1 procent. 

Op vlak van zetels behaalt de coalitie rond de liberale president volgens de eerste prognoses wel een duidelijke meerderheid. 577 zetels moeten verdeeld worden en Ensemble zou daarvan tussen de 255 en 295 zetels bemachtigen. Zelfs een absolute meerderheid behoort dus nog tot de mogelijkheden, daarvoor zou het blok van Macron 289 zetels moeten bemachtigen.

Videospeler inladen...

Historisch lage opkomst

Het Rassemblement National van Marine Le Pen - de grootste uitdager van Macron tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen - zou volgens de eerste peilingen 18,5 tot 19,8 procent van de stemmen behalen, goed voor 20 tot 45 zetels. Een grote stap vooruit, want op dit moment heeft RN er 8. Het ziet er ook naar uit dat Le Pen zelf zal kunnen zetelen, ze zou in haar kiesdistrict Pas-De-Calais ongeveer 55 procent van de stemmen behalen.

De sleutel voor de tweede ronde zal opnieuw liggen in de opkomst, die vandaag historisch laag was voor een eerste ronde van parlementsverkiezingen. Slechts 47 procent van de stemgerechtigde Fransen zou naar de stembus getrokken zijn.

Twee stemrondes

Frankrijk werkt met een districtenstelsel, waarbij ieder kiesdistrict in het parlement vertegenwoordigd is door een zetel. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen. Die tweede ronde vindt volgende zondag plaats.