logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Belgium

Tussentijdse oplossing voor internetproblemen bij Vlaamse steden en gemeenten

Er is een tussentijdse oplossing gevonden voor het netwerkprobleem bij provider Belnet. Verschillende Vlaamse steden en gemeenten lieten vanochtend via Twitter weten dat ze zonder internet zaten en dat hun online diensten en informaticanetwerken verstoord waren. Een storing op drie knooppunten van het netwerk van Belnet lag aan de basis hiervan. 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten was getroffen en ook nu zijn de problemen nog niet overal opgelost. 

Er is op korte termijn een tussentijdse oplossing gevonden voor het probleem, laat Davina Luyten van Belnet weten.  Dat betekent niet dat de problemen in alle getroffen steden en gemeenten al van de baan zijn. "Op dit moment hebben wij de connectiviteit voor een aantal klanten kunnen herstellen. Er zal waarschijnlijk nog een meer definitieve oplossing geïmplementeerd moeten worden. We willen vermijden dat het probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet en daarom gaan we op zoek naar een meer definitieve oplossing, maar daar zijn we op dit moment nog niet."

Het ging vanochtend om een algemeen probleem dat rond 5 uur ontstond, vermoedelijk na een software-update op het Belnet-netwerk. Belnet biedt internettoegang aan zeer hoge bandbreedte aan aan onderzoeksinstellingen, hogescholen, universiteiten en overheden.  Er was geen sprake van een cyberaanval. Alle klanten werden ingelicht. Ook KULAK, de campus van KU Leuven in Kortrijk, HoWest, de hogeschool van West-Vlaanderen, en hogeschool Vives in West-Vlaanderen hadden te kampen met problemen.  De ziekenhuizen van Hasselt en Gent werden niet getroffen. 

"Het gaat om de klanten die zijn aangesloten op de knooppunten in Brugge, Hasselt en Kortrijk", legde Davina Luyten van Belnet deze voormiddag uit. "De exacte oorzaak van het incident is nog onbekend." 

Nathalie De Bast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten kon vanochtend bevestigen dat 1 op de 3 Vlaamse gemeenten getroffen waren.  

We stellen vast dat als het internet wegvalt de wereld stilvalt.

Sommige gemeentelijke diensten waren telefonisch of via mail moeilijk bereikbaar.  Andere gemeenten hadden geen internet of kregen hun softwareprogramma's niet meer aan de praat.  Bij 1  op de 3 gemeenten kon de Dienst Burgerzaken hierdoor vandaag niet werken en konden er dus bijvoorbeeld geen nieuwe reispassen of rijbewijzen afgeleverd worden. 

Er moesten soms ook examens verplaatst worden. "We stellen vast dat als het internet wegvalt de wereld stilvalt", zei Frank De Vos van hogeschool Vives vanmiddag. "Digitale examens en examens op afstand kunnen momenteel niet doorgaan." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Themes
ICO