Belgium

Veerle Dobbelaere krijgt "Skeptische Put"-prijs voor pseudowetenschappen

Veerle Dobbelaere valt dit jaar de bedenkelijke eer van de "Skeptische Put" te beurt, een "prijs" waarmee de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale (SKEPP) mensen "bekroont" die zich achter beweringen, producten of diensten scharen waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze kloppen of werken.

Volgens SKEPP "verdient" Dobbelaere de "prijs" omdat ze samen met Nancy Steels van TalentTester "een volledig nieuwe manier heeft bedacht om geld te verdienen door het adviseren van carrières via een analyse van gezichten van mensen".

"De methode doet denken aan de negentiende-eeuwse frenologie, een theorie die vandaag geen wetenschappelijke basis heeft. Ook het BV-schap van één van onze twee laureaten wordt voor eigen promotie gebruikt", laakt de jury. "Bovendien slaagden ze erin om hun interventies door de overheid te laten subsidiëren."

"Ze beweren dat hun methode wetenschappelijk onderbouwd is", gaat de jury voort. "Bij navraag hiernaar door SKEPP ontvingen we een hele lijst referenties die niet meteen overtuigden, waaronder een studie van de bekende psycholoog en skepticus Richard Wiseman die net aantoonde dat je iemands persoonlijkheid niet kan afleiden uit zijn uiterlijk."

Op de website van TalentTester staat de naam van Dobbelaere vermeld onder de rubriek "coaches". Bij haar profiel staat een foto van haar gezicht waarbij een verband wordt gelegd tussen gelaatstrekken en een twintigtal persoonlijkheidseigenschappen en karaktertrekken. 

Bron: TalentTester Bron: TalentTester

In een reactie aan VRT NWS valt Dobbelaere uit de lucht over de "Skeptische Put". "SKEPP heeft mij niet gecontacteerd", zegt ze. "Als de organisatie dat wel had gedaan, had ik kunnen uitleggen dat ik een freelance coach ben naar wie TalentTester mensen doorverwijst nadat ze een assessment hebben uitgevoerd."

Naar eigen zeggen is de actrice blij met de "prijs". "Ik vind persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk. Elke vorm van aandacht daarvoor verwelkom ik daarom met open armen."

SKEPP heeft ook "De zesde vijs" uitgereikt, een prijs voor wie zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het verspreiden van kritische en objectieve informatie over pseudowetenschap. Die gaat dit jaar naar de journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut van De Standaard. Zij brachten aan het licht dat kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool van het programma "Topdokters" op Vier met zijn klinische studies knoeide.

"Terwijl iedereen zich zat te vergapen op het wonderbaarlijke kunnen van de geneesheren, keken onze laureaten met een kritische blik naar de inhoud van hun beweringen", zegt de jury. Voor Mark Eeckhaut is het al de tweede keer dat hij de prijs ontvangt.

Football news:

Ook in Bulgarije zijn er problemen met het virus: er zijn 16 gevallen in één team (het lijkt erop dat het werd veroorzaakt door één speler van de tegenstander). Maar het bereikte de halve finale van de Play-offs!
Ronaldo: de strijd tegen racisme is niet in het belang van de zwarten, maar in het belang van ieder van ons. Niemand wordt als racist geboren
Messi en Ronaldo zijn superfreaks. Sterling volgt ze
Maurizio Sarri: Dit is niet het moment om aan Lyon te denken. Atalanta is erg goed, het is moeilijk om tegen hen te spelen
De Bruyne is niet van plan om Manchester City te verlaten, ook al is de club verbannen uit de Champions League
Zlatan op Rangnick in Milaan: ik weet niet eens wie het is
Abraham voldeed aan de voorwaarden voor een automatische verlenging van zijn contract met Chelsea tot 2023