Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Verlinden verdedigt politie en veiligheidsdiensten in dossier van dader aanslag Brussel: "Geen fouten vastgesteld"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hebben de politie en veiligheidsdiensten geen fouten gemaakt in het dossier van Abdesalem Lassoued. De dader van de aanslag verscheen de afgelopen jaren regelmatig op de radar, maar werd nooit gearresteerd. Verlinden benadrukte tijdens de commissie Binnenlandse Zaken dat alle procedures gevolgd zijn. De oppositie neemt geen genoegen met haar uitleg. Vlaams Belang vraagt het ontslag van de volledige regering. 

"Op basis van de informatie die ik vandaag heb, behoud ik het volledige vertrouwen in de politie en het OCAD. Er zijn geen duidelijke of manifeste fouten vastgesteld", benadrukte de minister.  

Verlinden herhaalde wel dat er alles aan gedaan moet worden om te kijken hoe de werking van de veiligheidsdiensten nog beter kan. "Als vandaag zo'n tragedie nog kan gebeuren, dan is het onze plicht om de structuren te versterken", aldus Verlinden.    

Tijdlijn

Via een uitgebreide tijdlijn toonde Verlinden hoe de veiligheidsdiensten afgelopen jaren meermaals informatie ontvingen over Lassoued en met hem in contact kwamen. Twee momenten zijn daarin cruciaal. In het begin van de zomer van 2022 kreeg België van Tunesië een zogenoemde "Red Notice". Daarin staat dat Lassoued in zijn thuisland uit de gevangenis was gevlucht waar hij opgesloten zat voor slagen en verwondingen. De politie kan en mag hem op basis daarvan niet arresteren in België, aldus Verlinden.      

Enkele weken later volgde het beruchte uitleveringsverzoek van Tunesië aan België. De politie ontving dat op 22 augustus en stuurde het verzoek door naar de FOD Justitie. Die liet aan de federale politie weten dat de zaak behandeld zou worden door het Brussels parket. De politie treft dus geen schuld volgens Verlinden, ook al wisten ze van het uitleveringsverzoek.

Daarna volgt het ondertussen bekende verhaal: het parket vergat het dossier te behandelen en Lassoued bleef op vrije voeten. 

Minister van Justitie Van Tigchelt kwam nog terug op de fout bij het parket: "Het dossier bleef in een kast liggen en is daar intussen teruggevonden. Er is geen spoor gevonden dat het effectief langs het bureau van de betrokken magistraat is gepasseerd. De controlesystemen hebben vervolgens niet gefunctioneerd, dat is de pijnlijke waarheid."

Van Tigchelt legde in de commissie uit dat het dossier wel degelijk ook digitaal geregistreerd was in MaCH, het digitaal  dossierbeheersysteem van Justitie. Ook daar ging echter geen knipperlicht branden.

Vlaams Belang vraagt ontslag regering

"Lassoued had altijd al achter slot en grendel moeten zitten", zei Koen Metsu (N-VA). "Hier is sprake van schuldig verzuim. Als wij alles oplijsten, had dit vermeden kunnen en moeten worden." Volgens Metsu is er te weinig informatie gedeeld tussen de diensten. De wijkagent in Schaarbeek kende het adres van Lassoued en hij stond sinds vorige maand geseind. Elementen die volgens Metsu voor aan andere manier van aanpak door de politie hadden moeten zorgen.  

Hier is sprake van schuldig verzuim

Bij Vlaams Belang klonk de kritiek nog forser. "De bevolking mag verwachten van een regering dat ze de veiligheid kan garanderen. Dat is niet gebeurd", zei Ortwin Depoortere. "Mevrouw Verlinden, u kan beter de eer aan uzelf houden en ontslag nemen en samen met u de volledige regering."

Uitwisselen van informatie moet beter

Ook bij de coalitiepartners klonk er kritiek. Stefaan van Hecke (Groen) vroeg zich af waarom er in de hele procedure geen rood lampje ging branden. "Dat is een fundamenteel probleem", zei hij.

Vooruit hamerde op het belang van een kruispuntdatabank in verband met veiligheid. Daarin moeten de gegevens van verschillende diensten aan elkaar gekoppeld worden. "Er is geen tijd te verliezen. Zo kunnen we zorgen dat alle elementen over een persoon op het moment zelf al beschikbaar zijn voor alle betrokken diensten. En niet achteraf zoals nu het geval is", aldus Ben Segers (Vooruit). 

Het oprichten van een kruispuntdatabank veiligheid stond ook al in de aanbevelingen van de parlementaire commissie na de aanslagen van 2016. Minister Verlinden garandeerde het parlement dat daar in de toekomst "voor gezorgd zal worden." Niet in de vorm van een afzonderlijke megadatabank, maar wel door het tot stand brengen van veilige interconnectiviteit tussen de bestaande databanken, legde Verlinden uit.