Belgium

Vlaamse overheid compenseert maar helft van gekapt bos: "Onaanvaardbaar dat mijn voorgangers dit lieten gebeuren" 

De Vlaamse overheid heeft tussen 2014 en 2019 nog maar de helft van de hoeveelheid gekapt bos heraangeplant. Dat blijkt uit cijfers van het boscompensatiefonds die Mieke Schauvliege (Groen) heeft opgevraagd. Wie bos kapt in Vlaanderen moet dat compenseren, maar dat gebeurt nu dus onvoldoende. Zuhal Demir (N-VA) erkent het probleem en wil dit jaar nog werk maken van verstrengingen.

Uit de cijfers van het boscompensatiefonds blijkt dat de Vlaamse overheid 990 hectare bos moest heraanplanten in de afgelopen regeerperiode. Daar is maar 490 hectare effectief van aangeplant. "Er is gekapt en niet gecompenseerd in die periode", zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).

Wie bos kapt in Vlaanderen moet dat sinds 2002 namelijk compenseren. Ofwel door het gekapte bos zelf weer aan te planten of door een bedrag te storten naar het boscompensatiefonds waarmee Vlaanderen dan nieuw bos kan planten. 

Er is gekapt en niet gecompenseerd

Het boscompensatiefonds werkt niet, klinkt het. De compensatiebedragen zouden wel gestort worden, maar het zoeken naar nieuwe gronden en het effectief heraanplanten van de bossen verloopt zeer stroef. Het systeem moet dan ook herbekeken worden volgens Schauvliege. 

Compenseer in natura

Schauvliege roept ten eerste op om pas over te gaan tot het kappen van bos als het echt niet anders kan. "We moeten werken aan een systeem dat ervoor zorgt dat er bos bijkomt in plaats van te kappen en compenseren."

Als er dan toch wordt overgegaan op boskap, kan dat beter meteen gecompenseerd worden in natura. "Heel het systeem met centen verhandelen, blijft een moeilijk verhaal om te realiseren op het terrein."

(Lees verder onder de foto)

Geen verdere achterstand

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkent het probleem en wil het systeem hervormen. Demir wijst daarbij ook naar haar voorgangers. In de periode van 2001 tot 2019 zou er namelijk 1.500 hectare te weinig bos zijn gecompenseerd. "Dat mijn voorgangers dit lieten gebeuren, is onaanvaardbaar."

Ook Demir wil dat er beter wordt nagedacht vooraleer er wordt overgegaan tot boskap. Er zouden dit jaar nog verstrengingen komen. Ten slotte belooft ze dat er geen verdere achterstand zal komen tijdens deze regeerperiode. 

Beluister hier het gesprek met Mieke Schauvliege tijdens "De Ochtend":

Football news:

Messi is nog steeds aan de top. Met zulke spelers moeten we hopen dat ze niet de beste dag hebben
De cijfers van Robert Lewandowski, die niet alleen de locomotief
Wie wordt de topscorer in de Champions League? Lewandowski of Holand? Weet u wie de topscorer van de Champions League wordt?
La Liga President over het vertrek van Ronaldo en Neymar: het is beter om te vertrekken vanwege belastingen dan vanwege iets anders
Kane en Son gaven elkaar 29 assists in de Premier League. Alleen Lampard en Drogba (36) deden het vaker Tottenham Striker Harry Kane maakte een assist voor teamgenoot Son Heung-Min
Veron over Messi: spelen in Barca geeft hem ongemak
Mitryushkin op weg naar Fortuna: Duitsland is een land van goal Keepers. Ik kan hier veel leren, nieuwkomer van Fortuna Anton Mitryushkin deelde zijn emoties door zich bij een nieuwe club aan te sluiten. Ik ben blij en dankbaar om deel uit te maken van deze grote club en om de volgende stap in mijn ontwikkeling hier te kunnen zetten. Duitsland is een land van goal Keepers, dus ik weet zeker dat ik hier veel kan leren. Toen ik hier vorige week trainde, merkte ik de aangename sfeer in het team. Dus ik dacht niet twee keer na toen mij deze kans werd geboden, zei de Rus