Belgium

Wat met QAnon-complottheorie na vertrek Trump? "Hij zit toch nog in het Witte Huis in de huid van Biden"

De man met het bisonhoofddeksel deed mee aan de inval in het Capitool en werd een van de symbolen van de QAnon-theorie.

De man met het bisonhoofddeksel deed mee aan de inval in het Capitool en werd een van de symbolen van de QAnon-theorie. AFP or licensors

Voor aanhangers van de QAnon-complottheorie was 20 januari een belangrijke dag: Trump zou op die dag gewoon president blijven en definitief afrekenen met de deep state, een soort elite van satanische pedofielen die hem van de macht wil verdrijven. De complotdenkers bleven evenwel verweesd achter: Trump verliet het Witte Huis, en Joe Biden legde de eed af als nieuwe president. Toch geven sommigen nog niet op: "Er zijn er die nu beweren dat Trump in de huid van Biden is gekropen." Of nog: "Biden werkt als gevangene in een militaire versterking maar hij weet het zelf nog niet."

Aanhangers van de QAnon-theorieën geloven dat leden van de Amerikaanse elite, onder wie politici van de Democraten, maar ook mensen uit de zakenwereld, de media of Hollywood, betrokken zijn bij een complot tegen (de intussen voormalige) president Trump. 

Volgens die theorie, onder meer gevoed door berichten op sociale media van een mysterieuze 'Q', zou die elite zou zich schuldig maken aan kindermisbruik en deelnemen aan satanische rituelen. 

Trump, de grote held in dit complotverhaal, zou met hen afrekenen. Hij zou samen met het leger en de generaals, op een dag de zogenoemde deep state ontmantelen: leden van die satanische en pedofiele elite zouden worden gearresteerd en geëxecuteerd. 

Voor aanhangers van de theorie was 20 januari dan ook een belangrijke dag: Trump zou op die dag immers het Witte Huis moeten verlaten, er moest dus iets gebeuren. Twee weken eerder hadden aanhangers van QAnon al deelgenomen aan de bestorming van het Capitool, onder hen ook de man met het bisonhoofddeksel. 

Omdat de theorie op niks gebaseerd is en tot geweld kan leiden, legden Twitter, Facebook en ook YouTube de berichten van QAnon eerder al aan banden. 

De great awakening kwam er niet. Sommigen reageren ontgoocheld, anderen lanceren nieuwe theorieën

Rudy Bouma, verslaggever voor het Nederlandse programma Nieuwsuur, gaf toelichting in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Hij zegt dat 20 januari een ontgoocheling was voor de aanhangers: "Dat was de dag waarop zij de storm zouden zien. Daarna zou de great awakening moeten komen: een tijd waarin iedereen in harmonie en gelijkheid met elkaar samenleeft." 

Dat is er dus niet gekomen. Teleurstelling dus, waarbij sommigen nu afhaken. Anderen blijven erin geloven en gaan mee in nieuwe theorieën: misschien zit Trump toch nog in het Witte Huis in de huid van Biden?

Luister hier naar het volledige gesprek in "Nieuwe feiten" en lees door onder de audio: 

QAnon-aanhangers voelen zich in de steek gelaten

Voortekenen anders geïnterpreteerd

Niet enkel Donald Trump heeft de complotdenkers teleurgesteld, ook Q heeft al een hele tijd geen cryptische boodschappen meer achtergelaten op het internet. Zagen de volgers dan niks aankomen, toen er bijvoorbeeld massaal hekken werden geplaatst rond het Capitool?  

"Zij zien eigenlijk in alles aanwijzingen: die hekken zouden dienen om Biden in te sluiten, om hem daarna af te voeren naar een ondergronds tribunaal. Daar zou hij zich moeten verantwoorden voor allerlei vermeende misdaden die hij zou hebben gepleegd", zegt Bouma. Dat zou dan het begin van het einde van de deep state geweest zijn, de ontmanteling van dat satanische netwerk. 

Trump speechte bij zijn afscheid met 17 vlaggen achter zich, en laat Q nu net de 17e letter van het alfabet zijn: ook daar zagen aanhangers van de complottheorie een teken in. 

De hekken aan het Capitool waren volgens QAnon-aanhangers bedoeld om Biden in te sluiten en hem dan af te voeren

Bekijk hier een video van de slotspeech van Trump aan het vliegtuig, en lees door onder de video: 

"De doelpaaltjes worden verschoven"

Maar 'het' gebeurde dus niet. Hoe reageren de QAnon-aanhangers intussen? Sommigen zijn ontgoocheld en lijken het op te geven, anderen gaan door en blijven doorgaan met nieuwe, aangepaste theorieën: "Wat je vaak ziet is dat de doelpaaltjes worden verschoven", zegt Bouma hierover. 

"De meest verregaande theorie is dat Trump wel degelijk de eed heeft afgelegd - want dat was het doel - waarbij sommigen denken dat er sprake is van een face-swap of gezichtsverwisseling waarbij Trump in het lichaam van Biden zit." Niet alle aanhangers gaan zo ver, maar soms geloven ze nog wel dat er iets staat te gebeuren. Zo zou Biden eigenlijk een gevangene zijn in een militaire versterking, maar weet hij het zelf nog niet. 

Bepaalde influencers posten intussen boodschappen zoals "Ik heb nog niet opgegeven. Ik geloof er nog in. Ik weet dat God gaat winnen." Anderen twijfelen: "Dit is een heel moeilijke dag voor iedereen van ons", gaf een influencer toe wiens Twitter-account met zowat 200.000 volgers werd geblokkeerd door Twitter. 

Biden werkt eigenlijk als gevangene in een groter militair geheel, maar hij weet het nog niet

Een andere groep voelt zich (definitief) bedrogen door Trump en door Q, en is aan het afhaken. "Het is voorbij, we zijn bedrogen", schreef een aanhanger. 

Een vrouw wiens man een aanhanger was van QAnon vertelde aan de BBC dat de dag van de eedaflegging "de meest teleurstellende dag van zijn leven" was.  Ze hoopt dat het vertrouwen van haar man in de complottheorie nu gebroken is, al heeft ze schrik voor wat komen gaat. Ze voegde eraan toe dat de hele heisa haar huwelijk onder druk heeft gezet.

20 januari was de grootste ontgoocheling van zijn leven

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7