Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Welke kernwapens heeft Rusland en moeten we de dreiging om ze in te zetten ernstig nemen?

De ontploffing van de waterstofbom bij Bikini, een van de eerste en bekendste testen van kernwapens.

De ontploffing van de waterstofbom bij Bikini, een van de eerste en bekendste testen van kernwapens.

Rusland dreigt er al een tijdje mee om kernwapens in te zetten als ultieme wapen in de oorlog met Oekraïne. "Ik denk dat we die dreiging serieus moeten nemen", zegt Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen in "Laat". Rusland heeft 1.588 kernwapens die gebruiksklaar zijn. "Sommige staan klaar om binnen de 24 uur te worden afgeschoten."

Rusland heeft met 5.977 kernkoppen het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld. Van de 5.977 kernkoppen zijn er momenteel 1.588 koppen die gebruiksklaar zijn. 2.889 zitten in de reserve en 1.500 zijn buiten gebruik. 

Bekijk hieronder hoeveel nucleaire wapens verschillende landen hebben:

Rusland heeft zowel strategische als tactische kernwapens. "Strategische kernwapens staan op intercontinentale raketten op het land gestationeerd, op onderzeeërs en op bommenwerpers. Tactische kernwapens zijn bedoeld om op het slagveld te gebruiken met straaljagers."

"Gemiddeld genomen zijn de strategische kernwapens zwaarder. Dat zijn de zwaarste massavernietigingswapens die we kennen. De tactische kernwapens zijn kleiner, maar nog altijd erg dodelijk. Ze zijn vergelijkbaar met de atoombom die het Amerikaanse leger op Hiroshima afgevuurd heeft aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen vielen in één klap 140.000 doden."

Rusland heeft al kernwapens sinds eind de jaren 40. "Gelukkig heeft het land ze nog nooit gebruikt, maar daar zou nu een einde aan kunnen komen", zegt Sauer. "Dat zal wellicht stap voor stap gaan. Eerst zal Poetin de oorlogsvoering niet-nucleair opdrijven, dat zien we nu al met de sabotage van de gaspijpleidingen die Europa van gas voorzien. Als dat het Westen niet van beleid doet veranderen, kan hij naar nucleaire wapens grijpen."

Poetin dreigt met het gebruik van kernwapens om het Westen af te schrikken. "Hij wil dat wij minder zware wapens leveren aan Oekraïne. Als dat niet gebeurt, zou hij eerst een nucleaire test kunnen doen, eerst ondergronds en dan bovengronds. Bij dat laatste krijg je een paddenstoelenwolk te zien. Dan zullen vele mensen wel twee keer nadenken. Maar als ook dat nog niet voldoende is, kan hij effectief een tactisch kernwapen gaan inzetten. Eerst in een onbewoond gebied en dan in een bewoond gebied."

BEKIJK - Professor Tom Sauer in "Laat": "Poetin is niet gek. Hij is rationeel binnen zijn standaarden":

Videospeler inladen...

Volgens Sauer moeten we er zeker rekening mee houden dat Poetin zou kunnen overgaan tot het gebruik van kernwapens. "Die man is woest op het Westen, omdat wij de Navo hebben uitgebreid tot en met Oekraïne. Daarmee heeft het Westen in zijn ogen een rode lijn overschreden. Hij heeft in 2008 op die Navo-top gezegd: als jullie dat doen, dan ga ik de Krim afnemen en het oosten van Oekraïne." 

"Velen dachten dat dat bluf was, maar hij heeft het gedaan. Het inlijven van de Krim in 2014 en dit jaar de inval in Oost-Oekraïne. Nu dreigt hij met kernwapens en opnieuw denken sommigen dat het bluf is. Ik denk dat we toch twee keer moeten nadenken en eindelijk opnieuw rond de tafel moeten gaan zitten om vredesgesprekken op gang te brengen. Dat is de enige manier om conflicten te beëindigen, naar een compromis gaan."