Belgium

Will Ferdy is gelukkiger dan ooit tevoren

Op z’n 91ste mag Will ­Ferdy niet klagen over een gebrek aan media-aandacht. Pas kreeg hij nog journalist Xavier Taveirne op visite in zijn docureeks Voor de Mannen, vanavond komt Cath Luyten over de vloer. Dat bezoek kadert in het nieuwe seizoen van Buurman, Wat Doet U Nu? waarin Luyten zes iconen opzoekt die elk op hun ­manier de muziek­geschiedenis van de lage landen hebben gekleurd. Het zal vanavond dan ook niet alleen over Ferdy’s ­homoseksualiteit gaan en zijn gedurfde outing. ­Hoewel.

De zanger laat Cath Luyten kennismaken met enkele voormalige ­liefdes die nu boezemvrienden zijn. En wanneer het over zijn muzikale ­carrière gaat, sluipt zijn seksuele geaardheid toch weer binnen. Nadat hij in 1970 als eerste Vlaamse zanger uitkwam voor zijn homoseksualiteit, zag hij de aanvragen voor concerten en optredens slinken als een ijsje in de zon.

Maar Ferdy is een ­vechter, zo blijkt. Sinds hij zeventig jaar geleden zijn eerste ­single uitbracht, bleef hij consequent trouw aan zijn eigen muzikale stijl. Het resultaat: meer dan 500 nummers. “Maar op de ­radio draaien ze ­alleen Christine. Dat vind ik ­jammer”, zegt hij.

Cath Luyten kijkt verder dan dat ene nummer en haalt de zanger uit zijn ­Antwerpse serviceflat en neemt hem mee voor een bezoekje aan Jo ­Leemans, maar ook aan de Heilige Rita. “Ik heb op het punt gestaan zelfmoord te ­plegen toen mijn vriend mij verliet. Maar dankzij mijn geloof heb ik het niet gedaan.”

Doffe nostalgie dus ten huize Ferdy anno 2018? Nee hoor, geenszins. “Ik ­beleef nu de gelukkigste periode in mijn leven”, klinkt het.

INFO

Buurman, Wat Doet U Nu?Een, 21.25 uur

Football news:

Aitor Karanka: als er een team is dat terug kan winnen tegen Manchester City, is het echt
Juventus en Attico zijn begonnen met gesprekken over de overdracht van Lacazette. Inter is ook geïnteresseerd in hem
In het seizoen 2020/21 nam Rangnik de leiding over Milaan. Hij kan ook de functie van sportdirecteur nemen
Ocampos deed alles voor de overwinning van Sevilla: eerst scoorde hij, toen trok hij een keepershirt aan en in de 101ste minuut sleepte hij de trap van de keeper Eibar
Pizarro eindigde zijn carrière als speler. Werder ' s spelers trapten hem in hun armen na de wedstrijd
Aitor Karanka: als Real Madrid wint, praten ze altijd over de scheidsrechters
Gendusa trainde twee weken met Arsenal volgens de beslissing van Arteta. Londenaren kunnen het verkopen