Belgium

Zware explosies in Beiroet: zeker 70 doden en meer dan 3.000 gewonden, oorzaak te zoeken in opslag van kunstmest

Bij twee ontzettend zware ontploffingen in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, zijn zeker 70 doden en meer dan 3.000 gewonden gevallen. De oorzaak is te zoeken in een havengebouw waar al jarenlang een grote hoeveelheid kunstmest lag opgeslagen. Ook de Belgische ambassade werd geraakt door de explosies. Daarbij zijn twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond geraakt. 

OPROEP
Ben je in Beiroet en wil je (in video) getuigen over de explosie, laat het ons weten via oproep@vrtnws.be. Vermeld ook je telefoonnummer, zodat we contact kunnen opnemen.

Beiroet werd afgelopen avond eerst opgeschrikt door een grote explosie in de haven.  Ooggetuigen begonnen de brand te filmen, waarna er een tweede, veel krachtigere explosie volgde.  Op beelden is te zien hoe zich een paddenstoelwolk vormde, wat duidt op een enorme kracht.

Ooggetuigen werden door de kracht van de tweede explosie op de grond gegooid maken de vergelijking met "een aardbeving" of zelfs "het effect van een atoombom".  Het is alleszins de zwaarste ontploffing die Beiroet de voorbije jaren heeft getroffen. 

Bekijk hieronder de eerste beelden van de explosies: (Lees verder onder de video)

De schade van de explosies is enorm, op menselijk en materieel vlak. Er zijn al zeker 70 doden geteld en zo'n 3.000 gewonden. Aangezien er overal nog puin geruimd moet worden, mag gevreesd worden dat die cijfers de komende uren en dagen nog verder zullen oplopen. 

Wat de materiële schade betreft: grote delen van de haven liggen in puin en auto's zijn door de kracht van de tweede ontploffing omver geblazen. De omgeving is afgezet door politie en leger en die laten enkel de hulpdiensten toe. 

AFP or licensors

Niet alleen in de haven, maar ook in het stadscentrum is de schade door de drukgolf groot en zijn er erg veel gewonden gevallen. Huizen raakten beschadigd, ramen en deuren werden weggeblazen. Brokstukken en rondvliegend glas maakten veel slachtoffers.

Volgens Georges Kettaneh, het hoofd van het Rode Kruis, zijn er honderden slachtoffers naar de ziekenhuizen gebracht, zowel gewonden als doden. Anderen zitten nog vast in en onder het puin.

Oorzaak?

De ontploffingen vonden plaats in een havengebouw waar ontvlambare en explosieve materialen  lagen opgeslagen. Dat meldt president Michel Aoun op Twitter. Volgens de president lag er zo'n 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Dat is een kunstmeststof die heel explosief kan zijn.  (Lees verder onder de tweet van de Libanese president.)

De stof werd in het verleden gebruikt als explosief bij verschillende aanslagen, onder andere door de Noor Anders Breivik in Oslo, in 2011.

Een hoge veiligheidsverantwoordelijke, Abbas Ibrahim, zegt dat de meststoffen er al jarenlang opgeslagen lagen nadat ze eerder in beslag waren genomen. Hij had het op televisie over "een ongeval". Er zijn op dit ogenblik dus geen aanwijzingen voor een aanslag. 

President Aoun zegt dat het onaanvaardbaar is dat deze hoeveelheid ammoniumnitraat er zes jaar opgeslagen lag zonder dat er veiligheidsmaatregelen werden getroffen.

Nationale rouw

Premier Hassan Diab heeft voor morgen, woensdag, een dag van nationale rouw afgekondigd. President Aoun zegt de twee weken lang de noodtoestand moet worden uitgeroepen.

De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze de situatie van nabij volgen, en dat hulp wordt aangeboden als dat nodig mocht zijn. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël hebben al hulp aangeboden. 

Belgische ambassade geraakt

Door de explosie is ook het gebouw van de Belgische ambassade geraakt. Er is wat materiële schade. Woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken zegt dat twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond zijn geraakt, mogelijk door rondvliegende scherven.

Alle Belgen in het gebied hebben ook een sms gekregen, tot nu toe zijn er geen meldingen binnengelopen van landgenoten die zwaargewond zouden zijn. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Meer beelden van de explosies en schade in Beiroet kan u hieronder bekijken in deze NWSBLIK-video:

Football news:

We hebben een club gevonden in de Bundesliga die zal voorkomen dat Bayern kampioenen. Meer in het bijzonder werd het samengesteld door de spelers van Dortmund en Leipzig, het management van Gladbach, de sponsor van Hertha. Bayern is de beste club in Europa, het wordt beheerd door een competente coach, het is goed uitgerust en in de zomer werd het versterkt door Leroy Sane. Nu is het Duitse kampioenschap gewoon geen club is gelijk aan rekordmeister. Om te voorkomen dat zo ' n monster van het winnen van de Bundesliga voor de negende keer op rij, kunt u alleen samenwerken. We namen al het beste dat andere teams in de League hebben en stelden een rivaal samen in de status van München
Bruno is volgens de fans de beste speler van het seizoen bij Manchester United. = = Clubcarrière = = Fernandes maakte zijn debuut voor Manchester United in januari 2012. De 26-jarige kreeg 35,5% van de stemmen. De tweede plaats werd ingenomen door forward Anthony Martial (34%), De derde front Marcus Ashford (10,4%). Bruno is de tweede Portugese na Cristiano Ronaldo die deze prijs heeft gewonnen. Doelman David De Gea werd erkend als de meest voorkomende speler van het seizoen - 4 keer. Bruno Fernandes kwam in januari bij United uit sporting. Player statistieken zijn hier beschikbaar
Het team met de sponsor sperma versneller speelde in de Europa League. En dit is slechts een van de 15 logo ' s op het T-shirt.Zelfs CSKA zal jaloers zijn op hun uniformen. In de Europa League kwalificatie zijn er altijd veel exotische clubs (sommige gaan zelfs verder-in tegenstelling tot Dynamo) en exotische resultaten - bijvoorbeeld Topol' s Tank en de FCSB gaf het op (en dan de jonge FCSB Keeper sleepte in een penalty shootout). Maar de Oostenrijkse Hartberg werd beroemd om een andere: in de wedstrijd tegen Piast kwam de keeper van het team uit in een t-shirt, dat als sponsor een enorme inscriptieProfertil-sperma versneller had. De reclame voor medische apparatuur is ook in de vorm van veldspelers - maar niet zo opvallend. Profertil is een medicijn tegen mannelijke onvruchtbaarheid. Het wordt geproduceerd door de Oostenrijkse farmaceutische onderneming Lenus Pharma. We lachten om de vorm van CSKA, die vol sponsors zit, en Hartberg scoorde alles. Het T-shirt bevat advertenties voor de lokale Egger glass factory, Prolactal dairy, Sirter beer, en zelfs de lokale Admiral sports bar. In totaal hebben we 15 logo ' s op het formulier geteld (de Jako outfitter niet meegerekend). Oké, we weten over welke vraag je het meest bezorgd bent. Hoe kwam de Profertil infertility behandeling advertentie op het uniform van de football club? Tussen haakjes, het Hartberg stadion wordt ook wel Profertil Arena Hartberggenoemd. Het is een feit dat de voorzitter van de club de oprichter is van Lenus Pharma, Brigitte Annerl. Het sponsorcontract werd echter getekend voordat Brigitte naar de club kwam. Het is met het bestuur van Brigitte dat de belangrijkste successen van Hartberg verbonden zijn - in 3 seizoenen ging een klein team van de regionale liga naar Europese bekers. Voor deze 74 jaar leefde Hartberg in de lokale liga ' s van Stiermarken, soms ratelend in de Oostenrijkse beker. Het is jammer dat Hartberg nog steeds verloor in de kwalificatie: de polen van Piast namen de leiding twee keer, de Oostenrijkers beide keren de score, maar uiteindelijk, voormalige Wolverhampton en Charlton Winger Michal Giraud scoorde de winnende goal-3:2 in het voordeel van Piast
Pochettino over de woorden over Barca en de boerderij: ik sprak met ironie en ging waarschijnlijk te ver. Er wordt gezegd dat voormalig Tottenham coach Mauricio Pochettino informatie over de onderhandelingen met Barcelona ontkende en ook commentaar gaf op zijn verklaringen over blaugran. In 2018 zei Pochettino dat hij liever naar een boerderij in Argentinië zou gaan dan Barca te trainen. Over de contacten met Barcelona werd mij niet aangeboden Barca te leiden. Ik heb geluncht met Ramon Planes (technisch secretaris van Barcelona-Showsport), omdat we al vele jaren vrienden zijn, sinds 2009, toen hij bij Espanyol werkte. Toen sprak ik met ironie over de woorden Barcelona. Het was mijn eerste persconferentie in Tottenham en ik werd gevraagd naar de Barca geruchten. Ik antwoordde ironisch en ging waarschijnlijk te ver. Wat gezegd wordt, wordt gezegd
Mauricio Pochettino: Real Madrid leiden is mijn droom. Ik werd gecontacteerd door Benfica en Monaco
Steaua en Servië ' S Backa Topola speelden 6:6 in de Europa League. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese competities scoorden beide teams 5+
B-36, Senderyuske en Kolos uit het dorp Kovalevka. Deze teams bereikten, in tegenstelling tot Dynamo, de volgende ronde van de Europa League